Hypotéka, stavební povolení anebo daň z nabytí u mobilních domů? Zeptali jsme se odborníka

04.11.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte vlastní pozemek a už delší dobu přemýšlíte nad tím, že si na něj pořídíte mobilheim? A dají vám na něj vůbec hypotéku? A co stavební povolení a daně?

O mobilních domech a mobilheimech koluje celá řada mýtů a nesrovnalostí, a to zejména v oblastech náležitostí, jako je např. stavební povolení. Mnozí se také domnívají, že tyto domky nepodléhají dani z nabytí nemovitosti. Je to ale pravda? Na otázky pro Finance.cz odpovídá Petr Žáček, zakladatel a ředitel společnosti Mobilní domky s.r.o.

Zájem o mobilní domy stoupá. Co si myslíte, že je hlavní příčinou?

Hlavním důvodem zvyšující se poptávky je nedostupnost vlastního bydlení, hypoték a rostoucí ceny bytů a nemovitostí. Mladí lidé často na hypotéku nedosáhnou, starší lidé zase prodávají velké nemovitosti, také je to řešení pro rozvedené, studenty, osamocené, seniory atd. Jde prostě o rychlost a cenu při zachování komfortu, samozřejmě pokud má klient možnost nějakého pozemku.

Mobilní domy: hypotéka, stavební povolení, daň z nabytí

Zdroj: Shutterstock

Jaký je rozdíl mezi mobilním domem a mobilheimem?

Rozdíl je pouze v jazyce, mobilheim je z němčiny, ale u nás se tento německý název vžil pro mobilní domy z dovozu, vyráběné převážně v Anglii a sloužící zejména k rekreaci. Pro jejich nízkou cenu si je zde méně movitější klienti kupují a potom upravují pro celoroční užívání, následně pak bojují s úřady při jejich legalizaci.

V jakém finančním rozpětí se ceny za mobilní domy a mobilheimy pohybují?

Mobilní domy vyráběné u nás a plnící požadavky pro stavby se prodávají v základním provedení přibližně za cenu 15 tisíc korun za metr čtvereční. Dovozové mobilheimy pak od cca 100 do 500 tisíc korun, záleží však na velikosti a stáří (na našem webu je docela dost firem, které se tímto zabývají).

Lze mobilní domy hradit a splácet prostřednictvím hypotéky?

Mobilní domy, které plní požadavky pro stavby v ČR bez problémů ano, máme již poměrně dost takových realizací. Na dovozové mobilní domy, které tyto požadavky neplní, nelze čerpat klasickou hypotéku, ale banky nabízí jiné produkty, samozřejmě ale s vyšším úrokem.

 

Pokud chci mít na svém pozemku mobilní domek, potřebuji stavební povolení? Jaké budu mít povinnosti vůči stavebnímu úřadu?

Mobilní dům se z hlediska zákona doposud považuje za výrobek, plnící funkci stavby a k jeho umístění je vyžadován územní souhlas, úřady však postupují nejednotně a ne vždy chtějí takový územní souhlas vydat. K vydání územního souhlasu se mimo jiné vyžaduje buďto certifikát o plnění požadavků pro stavby, nebo projektová dokumentace, ze které je tento fakt také patrný. Samozřejmě záleží také na pozemku, zda a jak je vedený v územním plánu apod.

V poslední době se tu snaží dovozci mobilheimů dávat různé právní rozbory na to, že mobilheim je vozidlo pro volný čas s odkazem na evropskou normu EN1647, nicméně platí, že pokud chce klient mobilní dům užívat k bydlení, je to zcela v gesci místně příslušného stavebního úřadu. Určitě by to chtělo legislativu inovovat, zpřesnit a sjednotit postupy, už s ohledem na rostoucí poptávku po tomto typu bydlení. Stát se ale obává, aby se zde netvořily kolonie mobilheimů, jak je tomu v některých západních zemích a v USA.

Platí se z mobilních domů daň z nabytí nemovitosti anebo daň z nemovitých věcí?

Daň z mobilních domů by se mohla platit pouze v případě, že by dům byl zkolaudovaný (nebo vydán souhlas s užíváním) a následně by byl zaměřený a zapsaný do katastru nemovitostí jako stavba.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ