Poslanci schválili zvýšení rodičovské. Co vše se změní?

08.11.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodičovský příspěvek se od 1. ledna 2020 zvýší rodičům, kteří jej budou aktivně pobírat. Zvýší se i maximální měsíční dávka pro rodiče, kteří nepobírali mateřskou. Dále se zvýší i doba, na kterou mohou umístit dítě mladší dvou let do školky či jeslí.

Poslanci schválili zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc Kč od 1. ledna 2020, a to pro rodiče, kteří budou v té době aktivně pobírat rodičovský příspěvek. Jak na něj dosáhnout? A jaké budou další změny v rodičovské?

Rodiče, kteří již rodičovský příspěvek vyčerpali, budou mít smůlu

Rodičovská dovolená v roce 2020 vzroste na 300 000 Kč

Zdroj: Shuttestock

Zvýšení rodičovského příspěvku o 80 000 Kč

Poslanecká sněmovna schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 80 000 Kč, tedy z dosavadních 220 000 Kč na 300 000 Kč. Pro rodiče vícerčat vzroste rodičovský příspěvek z 330 000 Kč na 450 000 Kč.

Kdo bude mít nárok na rodičovskou v hodnotě 300 000 Kč?

Na zvýšený rodičovský příspěvek budou mít nárok pouze ti rodiče, kteří aktivně čerpají rodičovský příspěvek k 1. lednu 2020. Na vyčerpání zvýšené částky rodičovského příspěvku ovšem mají čas pouze do doby, než jejich dítko dosáhne 4 let věku.

I tak se navýšení dotkne většiny rodičů pobírající rodičovský příspěvek, což potvrzuje i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD):

„Zvýšený rodičovský příspěvek pomůže 80 procentům všech rodin, kterých se rodičovská týká.“

Tip: Jak se připravit na zvýšení rodičovského příspěvku?

 Jak se bude vyšší rodičovský příspěvek čerpat?

O vyšší rodičovskou nemusíte žádat. Rodičovský příspěvek se vám prodlouží automaticky, a to o délku, která se bude rovnat podílu 80 000 Kč a vašeho měsíčního příspěvku.

Takže, jestliže je váš měsíční rodičovský příspěvek ve výši 8 000 Kč, tak se vám rodičovská dovolená prodlouží automaticky o 10 měsíců. Ovšem pozor na omezení 4 let věku. Pokud vaše dítě dosáhne v tomto období věku 4 let, tak na čerpání rodičovského příspěvku ztrácíte nárok.

Měnit výši vaší rodičovské můžete 1x za 3 měsíce.

Zvýšení maximální výše čerpání z 7 600 Kč na 10 000 Kč

Rodiče, kteří neměli nárok na mateřskou dovolenou, mají omezenou výši měsíčního rodičovského příspěvku. Jedná se o mnohé osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), nezaměstnané či studenty, ti mohli v roce 2019 čerpat maximální měsíční rodičovský příspěvek v hodnotě 7 600 Kč.

Ovšem rodiče, kteří nepobírali mateřskou a mají omezenou výši čerpání rodičovského příspěvku se mohou těšit na příští rok, protože se zvyší jejich měsíční maximální rodičovský příspěvek o 2 400 Kč, tedy na 10 000 Kč

Pokud patříte do této skupiny a vašemu dítku se blíží 4 rok, tak si nezapomeňte požádat o navýšení rodičovského příspěvku na 10 000 Kč měsíčně od ledna 2020, abyste vyčerpali co nejvíce z navýšení.

Tip: 7 příkladů, jak a komu vzroste rodičovský příspěvek

Do školky či jeslí můžete umístit dítě na více hodin

Novela zahrnuje i navýšení počtu hodin, na které mohou rodiče dát své děti do 2 let do školky, jeslí či jinam na hlídání.

Doposud mohli rodiče, bez toho aniž by přišli o rodičovský příspěvek, dávat děti mladší 2 let do školky na 46 hodin měsíčně, od 1. ledna 2020 by se tato doba měla zdvojnásobit na 92 hodin měsíčně.

Dodejme, že ode 2 let dítěte mohou rodiče pobírající rodičovský příspěvek pracovat neomezeně.

Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výši příjmů závisí.

Naopak poslanci neschválili změnu novely, která měla umožnit čerpat rodičovský příspěvek i prarodičům dítěte.

Bude se novela o rodičovské ještě měnit? Na tahu je Senát a prezident

Novelu o změnách rodičovského příspěvku ještě musí posvětit Senát a prezident.

Dá se předpokládat, že ani na jedné straně nebudou průtahy, jelikož o tomto tématu panuje veskrze všeobecná shoda (tedy až na rodiče, kteří si rodičovský příspěvek již vybrali). Navíc je schvalování této novely již v časovém pressu, takže na změny není přiliš čas a ani místo ve státním rozpočtu.

Tip: Vše o aktuálním rodičovském příspěvku.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 27 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY