Tipy na knihy, které vám pomohou zvýšit vaši finanční gramotnost

19.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Učit se o financích je pro řadu z nás otrava. Ovšem zajímavé životní cesty vám mohou ukázat, jak spravovat své peníze, jak investovat a jak se z nedostatku peněz nezbláznit. Podívejte se na top 6 knih, které mnohdy otřásly světem financí.

Peníze nás neučiní šťastnými, ale lépe se s nimi žije. Nicméně, jak je získat, udržet, rozmnožovat, to už chce určité znalosti a trochu toho fištróna. Jak se lehce naučit základním finančním dovednostem a ekonomickému myšlení?

Nejlepší je situace prožít, to je ovšem bolestné (hlavně pro vaši peněženku) a mnohdy je lepší se poučit z životních příběhů a cest lidí, kteří si již vzletů i pádu užili do sytosti.

Podívejte se tedy na 6 knih, které vám rozšíří vaše finanční a ekonomické znalosti:

  1. Peníze milostný příběh
  2. Jak být chudým
  3. Investování pro začátečníky
  4. Rakouská škola
  5. Cesta želvy
  6. Bohatý táta, chudý táta

1. Peníze milostný příběh - jak moc si jsou vztahy a peníze podobné?

Peníze jsou jako milenka (milenec), na kterou chcete, ale nemůžete zapomenout. 

Právě kniha Peníze milostný příběh vám ukáže vzorce chování, které nejčastěji brání vydělávat, či ušetřit více peněz. 

Stejně jako ve vašich milostných vztazích, tak i ve vztahu k penězům je nutné plánovat, aby vztahy i peníze zůstaly svěží a netáhly vás ke dnu.

Každý plán má svůj cíl, u milostných vztahů tento cíl pro někoho končí stáhnutím spodního prádla, pro někoho svatbou a pro jiné společným stárnutím.

Stejně tak je nutné se dívat na svá finanční aktiva - některá můžete rychle odbýt, jiná jsou pro vás životně důležitá a autorka knihy sama ukazuje, jak se dokázala dostat z dluhů a jak se naučila být finančně nezávislá. 

2. Jak být chudým - a nezbláznit se z toho?

„Chtěl bych žít s hromadou peněz jako chudý člověk.“

Pablo Picasso

Být chudým je opravdu umění, které vás naučí celoživotní nuzák, Geogre Mikes. S knihou Jak být chudým se vydáte na ironickou, vtipnou cestu, která kritizuje svět velkých peněz, vlastnictví rozsáhlého majetku. Kniha Jak být chudým nám v kapitolách Střez se peněz, Lakota a Dobré kšefty ukazuje, čeho se vyvarovat, abychom se nějakým náhodným nedopatřením nestali zámožnými.

3. Investování pro začátečníky

Jestliže se nechcete naučit být vtipný chudý nuzák, ale chystáte se investovat, tak kniha Investování pro začátečníky je právě pro vás. Nezáleží na tom, jestli jste včelař, stavař, účetní či učitel. Tato kniha je napsána pro neekonomy a naučí vás odhalit triky finančních a burzovních poradců a jak poznat kvalitní investiční příležitosti.

V této knize také objevíte základní informace o dostupných finančních produktech a na co se u nich zaměřit, ve které životní etapě a pro koho se hodí.

Tip: Otestujte si vaši finanční gramotnost

4. Rakouská škola

A od osobních financí se podíváme na to, jak jedinec ovlivňuje celou makroekonomiku.

Komu jsou známá jména Friderich August Hayek (nositel Nobelovy ceny za ekonomii), Carl Menger, Fridrich von Wieser či František Čuhel, tak by určitě měl zpozornět.

Rakouská škola obohatila světovou ekonomiku a kniha Rakouská škola může obohatit vás. Rakouská škola hrála mimo jiné důležitou roli při Velké hospodářské krizi 30. let. Marginalistická revoluce vycházející z rakouské školy znamenala pro ekonomii velký skok.

Také vám myšlenky F. A. Hayeka nedají spát? Kam se hrabe nějaký Christian Grey!

Knihy o financích

Zdroj: Shutterstock

5. Cesta želvy

Světový bestseller Cesta želvy shrnuje skutečný příběh skupiny vybraných jednotlivců, takzvaných Turtles (česky Želvy), kterým američtí investoři v rámci testu půjčili po milionu dolarů a naučili je svůj obchodní systém.

V knize jsou uvedeny rozdílné cesty "Želv". Na jedné straně se z některých "Želv" stali burzovní tygři, jež dokázali uspět a značně zbohatnout. Na druhé straně životnost bohatství některých "Želv" mělo jepičí život.

Kniha Cesta želvy vám poodkryje tajemný háv spekulantů a burzovních obchodů.

Cesta želvy odhaluje metody úspěšných spekulantů a demonstruje kroky, s nimiž legendární Turtles v čele s autorem této knihy Curtisem Faithem vydělaly své nemalé peníze.

 

6. Bohatý táta, chudý táta

Kniha Bohatý táta, chudý táta vám čtivou formou ukáže rozdílnosti v myšlení mezi bohatými a chudými.

Tento celosvětový bestseller je autobiografickou sondou, která řeší různé aspekty bohatství. Do knihy jsou vloženy zážitky z dětství autora Roberta Kiyosakiho a také pohledy dvou tátů.

Bohatý táta je otec autorova kamaráda, který přestože nedokončil střední školu, tak dokázal vybudovat obchodní impérium. Naopak autorův otec je sečtělý a vzdělaný muž, který přesto zůstává chudým.

„Bohatí nepracují pro peníze, nechávají peníze, aby pracovaly pro ně.“

Robert Kiyosaki

Kniha Bohatý táta, chudý táta má řadu podporovatelů ve světě celebrit, například amerického prezidenta Donalda Trumpa či amerického herce Willa Smitha.

Naopak řada ekonomů i dalších spisovatelů knihu kritizuje.

Každý si z knihy ovšem odnese své, protože vás kniha donutí přemýšlet o vašich rozhodnutích a v mnoha aspektech v sobě uvidíte, jak bohatého, tak i chudého tátu.

Rozhovor s autorem knihy "Bohatý táta, chudý táta" Robertem Kiyosakim 

Zdroj: Youtube.com/Česká televize

A jaké jsou vaše oblíbené knihy či filmy o financích? Máte nějaké tipy? Kapitál od Karla Marxe ovšem do finanční literatury raději nepočítejme.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 22 krát

Články ze sekce: Spotřebitel