Čeká nás zdražení plynu? ERÚ oznámil vyšší ceny

27.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Co čtvrtletí vyhlašuje Energetický regulační úřad indikativní ceny zemního plynu. Podle nich si lidé mohou porovnat, jestli za plyn platí hodně nebo akorát. V posledním čtvrtletí ceny plynu lehce poskočily. 

Už od loňského roku zdražuje elektrická energie, plyn se drží spíš zpátky. Jeho obchodní ceny jsou v Evropě na desetiletém minimu, což nahrává tomu, aby i dodavatelé energií drželi své ceníky na uzdě. Domácností topících plynem by se významné zdražení dotknout nemělo.

Podraží letos plyn? Nejspíše ne!

Ceny plynu v letech 2019 a 2020

Zdroj: Shutterstock

Ke zdražení plynu není důvod

Přesto Energetický regulační úřad oznámil, že indikativní ceny plynu pro poslední čtvrtletí roku 2019 vzrostly s porovnáním s přechozími třemi měsíci o 10 korun za megawatthodinu. Nejvyšší hodnoty ovšem indikativní ceny plynu dosáhly v letošním prvním čtvrtletí, kdy byly o 68 korun vyšší.

Výši zemního plynu ovlivňuje především vývoj na energetických burzách. Cena komodity ale tady podle Jiřího Gavora ze společnosti ENA klesá. Nejsou patrné ani signály, že by nás v nejbližší době čekal významnější obrat. Proto nevidím žádný důvod ke zvyšování komoditní složky ceny plynu. Spotřebitelé plynu pro topnou sezónu 2019/2020 mohou být v klidu, a pokud by jim jejich dodavatel přesto cenu zvýšil, doporučuju poohlédnout se po jiném,“ říká analytik.

Právě k porovnání mohou lidé využít indikativní ceny plynu.

O deset korun více

Kolik domácnost ve výsledku zaplatí, záleží hlavně na tom, jakou má spotřebu. Pokud zemním plynem vytápí, za megawatthodinu by měla podle Energetického regulačního úřadu platit kolem 767 korun.

Domácnost, která plynem ohřívá vodu a spotřebuje do 7,56 megawatthodin ročně, by měla nyní platit kolem 817 korun za megawatthodinu.

 

Rodiny, které na plynu jen vaří, by měly za plyn v tomto čtvrtletí utratit kolem 967 korun za megawatthodinu. Nové indikativní ceny tak reflektují aktuální pohyb na trhu.

Indikativní ceny plynu pro 4. čtvrtletí roku 2019

  • Vaření (spotřeba do 1,89 MWh) – 967 korun za megawatthodinu
  • Ohřev vody (spotřeba od 1,89 do 7,56 MWh – 817 korun za megawatthodinu
  • Vytápění (spotřeba od 7,56 MWh) – 767 korun za megawatthodinu

Kontrola férové ceny plynu

Indikativní ceny plynu slouží hlavně jako orientační ukazatel pro domácnosti, kolik by měly svému dodavateli férově platit. Energetický regulační úřad je zveřejňuje již čtvrtý rok. „Nejsou cenovým diktátem pro dodavatele, povahou odpovídají spíše orientační ceně. Jejich úkolem je nabídnout spotřebitelům ukazatel férové hodnoty, za kterou si mohou aktuálně sjednat dodávky plynu pro svou domácnost. Pomoci mohou nejen při přechodu k jinému dodavateli, ale také při vyjednávání s tím současným,“ vysvětluje Michal Kebort, tiskový mluvčí úřadu.

Při porovnání celkových cen dodávky plynu je potřeba k indikativním cenám plynu, které odpovídají neregulované složce ceny, přičíst regulovanou složku a daně. Přes 75 % ceny zemního plynu pro domácnosti ale tvoří právě obchodní složka, kterou je možné změnou dodavatele ovlivnit.
Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: Spotřebitel