Menu Zavřít

Češi platí za teplo tři procenta z hrubé mzdy, pětkrát více než Němci

27. 11. 2019
Autor: Miroslav Chaloupka

Češi, kteří jsou připojeni k centrálnímu zásobování teplem, za něj ze mzdy vydají pětkrát více než Němci. Zaplatí za něj asi tři procenta z hrubé mzdy, Němci 0,6 procenta. Vyplývá to ze studie Sdružení českých, moravských a slezských Společenství vlastníků jednotek (SVJ).

Podle údajů sdružení je v Česku k centrálnímu zásobování teplem připojeno přes 1,5 milionu domácností. „Vytápění na dálku by mělo být podle expertů na energetiku výhodné, přesto se od něj lidé stále více odpojují,“ uvedl Jan Eisenreich ze sdružení SVJ.

Podle studie utratí Češi připojení za centrální zásobování teplem v průměru 12 500 korun ročně. Při průměrném hrubém měsíčním příjmu 34 105 korun tak musí Češi vynaložit na nálady spojené s vytápěním tři procenta hrubé roční mzdy (409 260 korun). Průměrná spotřeba je asi 20 gigajoulů. Roční průměr vychází na 607 korun za gigajoule.

Využíváte teplo z teplárny?

V Německu cena za gigajoule vychází na 455 korun ročně. „Při zhruba stejné spotřebě vydají Němci za zásobování teplem v přepočtu 9400 korun ročně. Hrubý měsíční příjem činí v Německu v přepočtu kolem 123 tisíc korun (1,48 milionu korun ročně). Němci tak na centrální zásobování teplem vynaložit přibližně 0,6 procenta hrubé roční mzdy. Pro Němce je tak teplo pětkrát levnější než pro Čecha,“ doplnil Eisenreich.


České teplárny polykají miliardy. S obnovou pomáhají eurofondy

Teplárna, ilustrační foto


Podle Teplárenského sdružení vzrostou ceny tepla pro domácnosti v Česku pro příští rok minimálně, případně vůbec. Uvedlo, že růst nákladů tepláren, zejména kvůli zdražování emisních povolenek, bude vykompenzován přesunutím tepla do nižší sazby daně z přidané hodnoty. „Předpokládáme, že přes výrazný růst nákladů bude v příštím roce díky snížení sazby DPH na teplo většina tepláren schopná udržet stabilní konečnou cenu tepla pro domácnosti,“ uvedl předseda výkonné rady teplárenského sdružení Tomáš Drápela.

Sdružení ale očekává, že v některých případech příští rok ceny tepla pro domácnosti mírně vzrostou. Zdražení by ale mělo být zpravidla nižší než meziroční míra inflace a rodinných rozpočtů by se tak významně nedotklo, napsalo sdružení.

Čtěte také:

Bič na distributory energií. ERÚ chce srazit tarify za elektřinu i plyn

Boj proti šmejdům? I velké energetické firmy používají neférové triky

BRAND24

Firmy se rvou o zákazníky ČEZ, kteří po zdražení elektřiny vypověděli smlouvu

Regulátor zchladil teplárny. Sníží jim dotace o 900 milionů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).