Jaké změny v daních, dávkách a poplatcích nás čekají v roce 2020?

02.01.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Jaké změny nás čekají v roce 2020? Které daně a dávky se změní? Kdy budou zavedeny eNeschopenky? A na kterém úřadě si příští rok připlatíte?

V roce 2020 vzrostou spotřební daně, rodičovský příspěvek i poplatek za vklad do katastru nemovitostí. O kolik porostou jednotlivé daně a dávky?

Rok 2020 bude ve znamení růstu, doufejme, že i hospodářského.

Růst rodičovského příspěvku

Zdroj: Shutterstock

Valorizace důchodů 2020

Nový rok přinese radost důchodcům, protože od ledna 2020 důchody porostou průměrně o 900 Kč. Zvýšení bude přibližně o 150 Kč vyšší, než stanovuje zákon valorizací.

Nicméně kvůli vyššímu růstu důchodů bylo potřeba změnit zákon. Bez této změny by důchody (dle známých hospodářských výsledků) rostly přibližně o 750 Kč.

Tip: Vypočítejte si důchod v naší důchodové kalkulačce

Penze se automaticky valorizují z poloviny podle růstu reálných mezd a také podle růstu cen, což přijatá novela nemění.

Důchodci starší 85 let budou mít od ledna 2020 měsíční důchod vyšší o 1 000 Kč, důchodci starší 100 let o 2 000 Kč.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) počítá s náklady na růst důchodů kolem 38 miliard korun.

Růst rodičovského příspěvku o 80 000 Kč

Rodičovský příspěvek vzroste pravděpodobně od 1. ledna 2020 o 80 tisíc korun, a to na 300 tisíc korun. Rodičovský příspěvek u vícerčat se zvýší na 450 000 Kč.

Nárok na něj budou mít ti rodiče, kteří budou v té době aktivně pobírat rodičovský příspěvek.

Problém ovšem budou mít lidé, jejichž děti brzy budou mít 4 roky.

Tip: Kolik můžete maximálně čerpat v roce 2020? To si vypočítejte v naší nové kalkulačce rodičovského příspěvku.

Maximálně můžete čerpat měsíční rodičovský příspěvek ve výši vaší peněžité pomoci v mateřství (ta se vypočítá na základě vašich předchozích příjmů), avšak hranice maximálního měsíčního příspěvku bude mít v roce 2020 hodnotu 42 720 Kč, v případě rodičů vícerčat pak 64 080 Kč.

Další změnou je rovněž nejvyšší měsíční dávka rodičovského příspěvku pro rodiče, kteří pobírali nízký příjem či neměli příjem žádný (například studenti, nezaměstnaní atp.). Doposud tato částka činila 7 600 Kč.

Nově v roce 2020 bude činit 10 000 Kč měsíčně, u rodičů vícerčat 15 000 Kč.

Minimální měsíční příspěvek zůstává stejný, a to ve výši 50 Kč měsíčně.

Dále se mění také možnost dávání dětí mladších dvou let do jeslí. To od roku 2020 budete moci již na 92 hodin. Od dvou let pak neomezeně.

Spotřební daně na cigarety alkohol porostou

Spotřební daň z lihu má od nového roku vzrůst o 13 %. Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného by měly dle návrhu ministerstva vzrůst přibližně o 10 %.

Podle ministerstva financí bude spotřební daň růst u minimální sazby o 5,4 Kč na krabičku cigaret. U půllitrové lahve 40% lihoviny by cena kvůli zvýšení spotřební daně měla vzrůst o 9,1 Kč, což oznámila Unie výrobců a dovozců lihovin.

Češi patří v užívání alkoholu a cigaret na evropskou špičku a výdaje na léčení následků užívání cigaret a alkoholu sahají do desítek miliard korun.

Zdanění výher nad 1 milion Kč

Od nového roku se dle daňového balíčku ministerstva financí budou zdaňovat výhry v hodnotě nad 1 milion Kč.

Tyto výhry jsou nyní od daně z příjmu osvobozeny, ale nynější vládní návrh počítá s tím, že výhry již osvobozeny od daně z příjmů nebudou. Šťastným výhercům v loteriích, sázkách či ostatních hazardních hrách bude nově stržena 15% srážková daň. Tato změna se bude týkat výherců ve Sportce, Eurojackpotu a v dalších komerčních produktech.

Navíc zdanění budou podléhat i výhry nad 1 milion tisíc Kč ze státní loterie Účtenkovka.

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí za 2 000 Kč

Poplatek za vklad do katastru nemovitosti poroste od Nového roku na 2 000 Kč, což je dvojnásobek ceny poplatku v roce 2019. Vláda růst poplatku zdůvodňuje tím, že od posledního růstu (v roce 2012) vzrostly administrativní náklady i inflace. Navíc poplatek za vklad do katastru nemovitosti je v ČR jeden z nejnižších v rámci Evropy.

eNeschopenka od roku 2020

Rok 2020 přináší s sebou i změnu ve vydávání neschopnek. Ty budou nově vydávány elektronicky.

Tip: Vše o eNeschopenkách

Sektorové daně pro banky a internetové společnosti

Vláda se chystá zavést digitální daň ve výši 7 % od poloviny roku 2020.

Ta se bude týkat globálních internetových společností s obratem nad 750 milionů eur (cca 19,1 miliardy Kč), které budou mít zároveň roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby v minimální výši 100 milionů korun.

Nicméně se jedná pouze o vládní návrh, který musí projít celým legislativním procesem a ten bývá složitý. Nicméně o zavedení této daně panuje poměrně široká shoda.

Do státní pokladny by kvůli té digitální dani mělo ročně přistát přibližně 5 miliard Kč. V roce 2020 je plánován příjem do státní kasy v hodnotě 2,1 miliardy Kč.

O zdanění bank se zatím pouze uvažuje a některé strany toto zdanění podporují (ČSSD). Ale premiér Andrej Babiš (ANO) je proti zdanění bank.

Očipovat psa je nutné

Od Nového roku budete muset mít očipovaného svého psa, Pokud tak neučiníte, tak vám hrozí pokuta ve výši až 20 000 Kč.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: DANĚ