Limity výdajových paušálů pro podnikatele v roce 2020 vzrostou

14.01.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Limity pro uplatňování paušálních výdajů byly v minulosti sníženy, ale vláda se je posléze rozhodla zvýšit na původní výši. O kolik vzrostou limity paušálních výdajů pro podnikatele? A budete je moci uplatnit již v letošní daňovém přiznání?

Rok 2020 přináší řadu změn, které zamíchají s financemi řady obyvatel.

Drobní podnikatelé zažívali díky vládním změnám poměrně krušné časy a řada z nich raději přešla do bezstarostnějších zaměstnaneckých vod.

Ovšem i vláda v čele s Andrejem Babišem si začíná uvědomovat, že právě drobní podnikatelé jsou živou vodou ekonomiky a proto budou opět zavedeny vyšší limity paušálních výdajů (= výdajových paušálů).

Zvýšení limitu pro uplatňování paušálních výdajů potěší jistě nejednoho živnostníka

Výdajové paušály a živnostníci

Zdroj: Shutterstock

Co jsou výdajové paušály?

Výdajový paušál si mohou zvolit podnikatelé, jenž nechtějí (či se jim nevyplatí) uvádět reálné výdaje na podnikání (což je drtivá většina drobných podnikatelů) v daňovém přiznání, a tím si sníží příjmy, ze kterých se vypočítává daň z příjmu.

Podnikatelé si tedy mohou uplatnit tzv. výdajové paušály, což je procentní vyjádření výdajů, které si mohou uplatnit OSVČ v daňovém přiznání.

Procentní výše výdajového paušálu i limity výdajových paušálů jsou závislé na druhu podnikatelské činnosti.

Jak vzrostou výdajové paušály?

Od roku 2020 dochází k opětovnému zvýšení limitu výdajů uplatňovaných procentem z příjmů (tzv. „paušálních výdajů“) na dvojnásobek. A to u všech činností:

  • u příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a u příjmů z řemeslných živností z 800 000 Kč na 1 600 000 Kč,
  • u příjmů z ostatních živností mimo řemeslných živností z 600 000 Kč na 1 200 000 Kč,
  • u příjmů z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku z 300 000 Kč na 600 000 Kč,
  • u jiných příjmů ze samostatné činnosti ze 400 000 Kč na 800 000 Kč.

Jaká je výše výdajových paušálů?

Neuplatní-li poplatník výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmu, může uplatnit výdaje podle druhu příjmu ve výši

  • 80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání řemeslného; nejvýše lze však uplatní výdaje do částky 1 600 000 Kč; uplatnit lze též u ostatních příjmů ze zemědělské výroby podle § 10,
  • 60 % z příjmů ze živnostenského podnikání; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 1 200 000 Kč,
  • 40 % z jiných příjmů ze samostatné činnosti; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 800 000 Kč,
  • 30 % z příjmů z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku, příjmy z nájmu nemovitých věcí nebo bytů – dle § 9; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 600 000 Kč.

Kvůli vyšším limitům u všech příjmů se výdajové paušály vyplatí hlavně u příjmů do 2 milionů Kč za rok, což ocení nejeden malý podnikatel.

Tip: Kalkulačka výdajových paušálů

Proč byly výdajové paušály zvýšeny?

Protože daňové změny (například rozšiřování EET) měly veskrze negativní dopad právě na živnostníky, a tak vláda rozhodla vrátit limity výdajových paušálů na stejnou výši jakou měly v roce 2017.

Na kolik to vyjde státní kasu?

O 1,2 miliardy korun se sníží příjmy do státní kasy a zůstanou v kapsách malých živnostníků.

 

Můžete při využití výdajových paušálů využít slevu na dani na manželku či daňové zvýhodnění na dítě?

Ano, živnostníci mohou při použití výdajových paušálů uplatnit jak slevu na manželku, tak daňové zvýhodnění na vyživované dítě. Stejně jako další daňové slevy, na které máte nárok.

Kdy budete moci využít výdajové paušály? V daňovém přiznání v roce 2020?

Daňový balíček, který zahrnoval i zvýšení limitů výdajových paušálů, nabyl účinnosti v průběhu roku 2019. Z toho vyplývá, že živnostníkům je umožněno využít zvýšení limitů již za rok 2019 v rámci daňového přiznání podávaného v roce 2020.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 29 krát

Články ze sekce: DANĚ