Koupě bytu, vypořádání dědictví i luxusní dovolená. Na co všechno si lze vzít hypotéku?

22.01.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Doby, kdy jste si mohli v bance o hypotéku zažádat výhradně v souvislosti s nákupem či výstavbou nemovitosti, jsou dávno pryč. Dnes můžete hypoteční úvěr využít téměř na cokoliv. Klidně i na svoji vysněnou dovolenou. Má to však pochopitelně svá pravidla.

Hypotéky lze rozdělit na dva základní druhy, a sice na účelové a neúčelové. Jak už přitom z jejich označení jasně vyplývá, hlavní odlišnost bude spočívat v tom, zda je bance potřeba sdělovat, na co konkrétního se ji chystáte využít, či nikoliv.

Pokud tuto skutečnost dotčené bankovní instituci říkat nehodláte, musíte sáhnout po neúčelovém hypotečním úvěru. Za takto získané peněžní prostředky si pak můžete koupit v podstatě cokoliv, co si zamanete. Ať už se jedná o nový bazén, nablýskaný sporťák či například luxusní dovolenou v Karibiku. Počítejte nicméně s tím, že v konečném důsledku se vám pořízení tohoto typu hypotéky – běžně označované jako americká – poněkud prodraží. To kvůli vyšším úrokům. Samozřejmě i nadále platí, že jako protiváhu musíte dát do zástavy nemovitost adekvátní hodnoty.

Poměrně velkou škálu možností máte v dnešní době ale i tehdy, zvolíte-li běžný účelový hypoteční úvěr. Na co všechno jej lze po doložení konkrétního účelu čerpání a jeho schválení příslušnými pracovníky banky využít?

Na co lze využít hypotéku

Zdroj: Shutterstock

Koupě, výstavba i rekonstrukce

I dnes lidé pochopitelně hypotéku zdaleka nejčastěji využívají na koupi vlastní nemovitosti, která má sloužit k trvalému bydlení. Výjimkou však není ani výstavba zbrusu nového rodinného domu od základů až po střechu. Samozřejmostí je také koupě pozemku. Musí se ale jednat o stavební parcelu, respektive pozemek, ke kterému úředníci vydali stavební povolení nebo který byl na základě územního rozhodnutí určen pro výstavbu.

Na co dalšího se může účelová hypotéka hodit? Například na koupi nějaké chaty či jiné nemovitosti sloužící k rekreaci. Kromě toho je možné si sjednat hypoteční úvěr za účelem pořízení družstevního bytu či dovybavení interiéru vašeho stávajícího domova.

To ale zdaleka není vše. Pokud vyhovíte kritériím, poskytne vám banka hypotéku rovněž na případnou dostavbu vaší nemovitosti. A nejen to. Peníze můžete pochopitelně dostat i na přestavbu, rekonstrukci nebo celkovou modernizaci. Zpravidla ale platí, že abyste mohli o takový hypoteční úvěr zažádat, musí být celková částka vyšší než 200 tisíc korun.

Dědické řízení či rozvod

Bankovní instituce v dnešní době dále nabízejí možnost vzít si hypotéku ve chvíli, kdy jste zdědili nějaký dům či byt, jenž hodláte určitým způsobem využívat, a potřebujete za tímto účelem vyplatit ostatní dědice, kterým daná nemovitost připadla společně s vámi.

Obdobná situace nicméně může nastat i tehdy, má-li dojít na vypořádání společného jmění manželů. Pokud se dva rozvádějí, přičemž byt, v němž oba až dosud bydleli, připadne pouze jednomu z nich, musí jej ten druhý řádně vyplatit. Za tímto účelem si proto může sjednat u banky hypoteční úvěr, a rychle tak získat tolik potřebné finanční prostředky.

 

Hypotéka na hypotéku

Pokud nejste se svou stávající hypotékou spokojeni, máte možnost ji refinancovat. Jak? Celkem jednoduše. Zhruba tři až čtyři měsíce před koncem období fixace požádejte svoji banku o zaslání nových podmínek a současně se porozhlédněte po tom, co vám mohou nabídnout ostatní bankovní instituce. Jestliže vám jejich nabídka přijde lákavější a vaše současná banka na ni nebude s to zareagovat, není víceméně co řešit. Konkurence váš současný hypoteční úvěr splatí úvěrem novým a vy se tak stanete jejím dlužníkem. Avšak za o poznání lepších podmínek.

V neposlední řadě můžete banku též požádat o takzvanou refundaci neboli zpětné proplacení vámi vynaložených vlastních prostředků, které jste investovali na pořízení nebo zvýšení úrovně vašeho bydlení. Ty nicméně musíte být schopni doložit (například kupní smlouvou, fakturou za nakoupený materiál apod). Tento druh hypotéky se může hodit zejména ve chvíli, kdy jsou vaše skutečné náklady vyšší, než jste původně předpokládali.


Čtěte také:


Kdy dosáhnete na hypotéku?

Faktorem, který bude banky kromě LTV, DSTI a DTI zajímat, je i vaše bonita. Právě té se budou převážně týkat otázky v našem kvízu. Zde tedy nepůjde ani tak o chyby, jako o co možná největší předpoklady k úspěchu.

Jste v produktivním věku?

Nezapomeňte, že výsledek kvízu je pouze orientační. Banka posuzuje každého klienta individuálně.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ