Na co vám může v roce 2020 přispět Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra?

04.02.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Před koncem roku si řada lidí dala předsevzetí a mnoho z nich se pak určitě týkalo zdravého životního stylu. Začít musíte u sebe, na něco vám však může přispět Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky. Na co přesně?

Zdravotní pojišťovna MV ČR umožňuje v rámci fondu prevence svým klientům získat finanční příspěvky právě na zdraví prospěšné aktivity. Podrobné informace o programech a čerpání příspěvku najdete na webu Zdravotní pojišťovny MV ČR.

ZP MV ČR vám i vašim dětem může přispět na:

Co je fond prevence?

„Fond prevence je speciálně financovaný program naší pojišťovny, jehož cílem je podpora aktivit směřujících k pevnějšímu zdraví. Jednotlivé příspěvky jsou určeny dospělým i dětem a je možné je využít na pohybové aktivity, předcházení vzniku nemocí pomocí preventivních vyšetření nebo například na některá očkování. Pomoc nabízíme také chronicky nemocným lidem, těhotným či kojícím ženám. A v neposlední řadě myslíme i na dárce krve, krevní plazmy a kostní dřeně, kteří si zaslouží naši podporu,“ přibližuje Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP 211).

Příspěvky ZP MV ČR 2020 na pohyb, očkování, prevenci

Zdroj: Shutterstock

1. Příspěvek na pohybové aktivity

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR umožňuje čerpat finanční příspěvky na pohybové aktivity. Dospělým nabízí 500 Kč a dětem dokonce 1 000 Kč. Příspěvky lze využít při nákupu permanentek na pravidelné sportování od fitness přes aerobik až po jógu. U dětí to mohou být ale také plavecké kurzy, ozdravné pobyty, lyžařské výcviky nebo školy v přírodě. V případě dětí ani dospělých však není akceptováno využít příspěvek na rodinnou permanentku.

2. Příspěvek na odvykání kouření

Plno kuřáků se v novém roce pokusí přestat kouřit. ZP MV ČR chce tento plán kuřákům usnadnit tím, že nabídne příspěvek ve výši 500 Kč ročně na léčivé přípravky na odvykání kouření, jako jsou nikotinové žvýkačky či náplasti a vareniclin, což je lék určený k odvykání kouření bez obsahu nikotinu.

3. Příspěvek na prevenci proti onkologickým a civilizačním nemocem

Mezi prevenci onkologických a civilizačních chorob můžeme zařadit stále častěji vyhledávané vyšetření mateřských znamének, vyšetření na osteoporózu nebo test na okultní krvácení.

ZP MV ČR již delší dobu finančně přispívá na vakcíny a očkování, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Jde například o očkování proti chřipce, encefalitidě, pneumokokům, meningokokům nebo žloutence.

4. Příspěvek na zdravotnické prostředky

ZP MV ČR pamatuje i na chronicky nemocné děti a dospělé a v rámci svého fondu prevence jim přispívá na koupi zdravotnických prostředků, jež souvisí s onemocněními vyžadujícími dlouhodobou péči.

Příspěvky pak platí především pro diabetiky, astmatiky, nemocné s roztroušenou sklerózou a další osoby, které dlouhodobě bojují s chronickou nemocí. Chronicky nemocným dětem ve věku od 4 do 14 let, které trpí onemocněním dýchacích cest, nabízí ZP MV ČR již několik let také léčebně-ozdravný pobyt ve Vysokých Tatrách. V rámci programu podpory specifických diet mohou příspěvek na nákup speciálních potravin čerpat rovněž ti, kteří kvůli své diagnóze musí dodržovat i speciální potravinovou dietu.

5. Příspěvek pro těhotné a kojící ženy

Příspěvek až 1500 Kč mohou čerpat i těhotné nebo kojící ženy. Lze ho využít na předporodní kurzy, screeningová vyšetření v těhotenství nebo odběry pupečníkové krve. ZP MV ČR podporuje cvičení maminek po porodu, přispívá na laktační poradkyni či pomůcky usnadňující kojení. U těch nejmenších lze příspěvek použít na nákup monitoru dechu, teploměrů, odsávačky hlenů či polohovacího polštáře. Novinkou roku 2020 je příspěvek na umělou výživu pro nedonošená miminka.

 

Kdo může čerpat příspěvky ZP MV ČR?

„O příspěvky z fondu prevence si může zažádat každý klient naší pojišťovny, který k žádosti o příspěvek doloží originál platebního dokladu, v případě platby přes internet zase doklad o provedení platby, a to nejpozději do dvou měsíců od realizace,“ dodává Hana Kadečková.

Zdroj: Tisková zpráva ZP MV ČR


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel