Snažíte se zhubnout? Některé diety mohou být nebezpečné

01.02.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


O hubnutí dnes mluví každý a všude. Někdo se snaží shodit po svátcích, jiný se o to pokouší celý rok. Lidé se snaží najít zázračné recepty na internetu nebo se něco dozvědět od kamarádů, ale nějak se to nedaří. Může to být i proto, že se často zapomíná na prostý fakt – samo nic nejde a nepůjde.

Všechny recepty na štíhlou linii nemusí být zcela nevinné a bezpečné, jejich dodržování může vést ke zdravotním problémům. Pokud se tedy již rozhodneme s nějakou dietou začít, měli bychom si dát při její volbě pečlivý pozor.

Kdy cirkus všeobecného hubnutí začal?

Módních diet najdete na webu desítky. Jejich vyhledávání a dodržování se na světě věnuje mnoho lidí. V současné době se podle odborníků v rozvinutých zemích zabývá až 75 % zdravých lidí nejrůznějšími módními dietami. Dozajista je to trend a móda. Není totiž dne, kdy by na nás v časopise, novinách nebo na internetu nevykoukla některá z nových úžasných diet.

Které to jsou? Například dieta podle krevních skupin, 3 D Chili dieta, metamorfóza s Fat Blocker Patches nebo Berry Fit od Dr. Oze. Tyto názvy zní odborně a racionálně. Lidé jsou ale ochotni stravovat se také na základě tvaru kávové sedliny, kosmické energie, nebo držet úplnou hladovku.

Kdy mánie všeobecné hubenosti začala? Podle interní a nutriční konziliářky Fakultní nemocnice Brno, Miroslavy Navrátilové, to bylo v roce 1997, kdy s tzv. zdravou výživu neboli ortorexií přišel lékař Steven Bratman z amerického Colorada, který už předtím praktikoval alternativní, především celostní medicínu. Název ortorexie je odvozen ze starořečtiny, „orthós” znamená správný a „orexis“ pak chuť, apetit.

Redukční diety a hubnutí: na co si dát pozor

Zdroj: Shutterstock

Bohatší s dietou, chudší s obezitou

Dr. Bratman byl nejprve přesvědčen o novém, správném směru ve výživě, podle doktorky Miroslavy Navrátilové byl propagátorem myšlenky zdravého, přírodního stravování. Jenže společenství, které se zabývalo realizací jeho ideologie, opustil, protože začalo být hodně radikální. „Na základě mých dlouholetých zkušeností se tzv. zdravou výživou nejvíce realizuje vyšší socioekonomická vrstva společnosti. Ta neustále drží nejrůznější „zázračné“ diety a analyzuje stravu. Lidé se základním vzděláním mají spíše tendence k obezitě a přejídání,“ doktorka Navrátilová.

Internet a štíhlá line

Jedno je spojené s druhým. Když se hýbete, příliš problémů se štíhlou linií nejspíš nemáte. Jenže dnes většina lidí pracuje v kanceláři u počítače a když zaměstnání opustí, na nějakou radikální pohybovou aktivitu už nemá energii, náladu, nebo obojí.

Takto „postižení“ lidé by ve své stravě neměli podle slov doktorky Navrátilové zapomínat na jídlo s dostatečným zastoupením bílkovin, vitaminů a stopových prvků. A velmi důležité je zařadit pohyb, což bývá paradoxně u mladších ročníků větší problém než například u seniorů, neboť ti mladší stráví velkou část dne právě u počítače. Opačným paradoxem je pak trávení hodin v posilovně a užívání doplňků, které vedou k extrémnímu nárůstu svalové tkáně.

Nebezpečí nemocných střev

A tak si lidé vyměňují nejrůznější stravovací mýty, „zaručeně bezpečné“ očistné kúry a zázračné redukční diety, které slibují rychlé zhubnutí. Podle doktorky Navrátilové ale mohou být namířeny proti naší genetické výbavě a metabolickým pochodům.

Při nesprávném stravování, kdy nedodržujeme pestrou stravu a dodávku nezbytných makro i mikronutrientů, totiž dochází také ke změnám střevní mikroflóry. Ta je například důležitá v komunikaci s mozkem a střevo má také všeobecně známou roli v získávání energie z potravy. Při redukčních dietách pak může dojít k narušení střevní mikroflóry a stimulů poskytovaných mikroby. Může pak v těle nastat vážná situace vedoucí k alergiím, střevním zánětům, a dokonce i k rakovině tlustého střeva.

Co bychom tedy měli udělat? Pravidelně se hýbat celý rok, stravovat se kvalitními potravinami a ze svého těla nedělat kontejner na potraviny méně kvalitní. A nezapomínat na své duševní zdraví.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel