Vyšší rodičovský příspěvek pro všechny děti do 4 let?

20.02.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodiče, kteří měli k 1. lednu 2020 dítě mladší 4 let a nedosáhli na vyšší rodičovský příspěvek, nemusí zoufat. Ústavní soud řeší, jestli takové pravidlo nebylo diskriminační a je možné, že na vyšší rodičovský příspěvek dosáhnou všichni rodiče s dítětem mladším 4 let k 1. lednu 2020. Kdy bude jasno?

Od 1. ledna 2020 se zvýšil rodičovský příspěvek na 300 tisíc Kč, ovšem pouze rodičům, jež aktivně pobírali k tomuto datu rodičovský příspěvek. Rodiče, kteří mají dítě mladší 4 let a rodičovský příspěvek si již vybrali, měli smůlu. Nebo ne?

Navýšení rodičovského příspěvku o 80 000 Kč

Zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny

Zdroj: Shutterstock

Senátoři bojují za práva rodičů

Podání ústavní stížnosti o diskriminačním ustanovením zákona o vyšším rodičovském příspěvku, podepsalo celkem 52 senátorů z klubů KDU-ČSL, ODS, STAN, Senátor 21 a také dva nezávislí senátoři. Senátoři nezpochybňují zvýšení rodičovského příspěvku, ale jeho diskriminační formu.

Senátoři tak vyslyšeli mnohé naštvané rodiče, kteří kvůli práci či z jiných pohnutek na vyšší rodičovský příspěvek nedosáhli.

Jaká jsou pravidla vyššího rodičovského příspěvku?

Novela zákona nezvyšuje pouze celkovou částku rodičovského příspěvku, ale od 1. ledna 2020 se změnily i další podmínky u čerpání rodičovského příspěvku:

Z 220 tisíc Kč na 300 tisíc Kč

Hlavním bodem novely je zvýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc Kč na 300 tisíc Kč. U vícerčat se tato hodnota zvýšila z 330 tisíc Kč na 450 tisíc Kč.

Navýšení rodičovského příspěvku se rodičům neprojevilo ve výši měsíčního příspěvku, ale v prodloužení pobírání rodičovského příspěvku, které je ovšem i nadále omezeno dosažením 4 let věku dítěte.

Ze 7 600 Kč na 10 000 Kč

Zvýšila se rovněž maximální měsíční částka rodičovského příspěvku, kterou mohou čerpat rodiče bez předchozího (či nízkého) příjmu. Do roku 2020 mohli rodiče bez předchozího příjmu pobírat měsíčně maximálně 7 600 Kč, od roku 2020 mohou měsíčně pobírat o 2 400 Kč víc, tedy 10 000 Kč. U rodičů vícerčat se částka zvýšila z 10 000 Kč na 15 000 Kč.

Jestliže této změny chcete využít, tak si nezapomeňte rodičovský příspěvek zvýšit. Žádost o změně rodičovského příspěvku můžete podat 1x za 3 měsíce.

Minimální měsíční příspěvek zůstává na 50 Kč.

Do práce na více hodin

Rodič, pobírající rodičovský příspěvek, nemohl s dítětem mladším 2 let chodit do práce na více než 46 hodin měsíčně, aniž by mu hrozilo odebrání rodičovského příspěvku.

Od 1. ledna 2020 se maximální porce pracovních hodin zvýšila na 92 hodin měsíčně. Od 2 let věku dítěte pak může rodič chodit do práce neomezeně, ale musí dítěti zajistit nepřetržitou péči.

Nová maximální měsíční částka

Jestliže jste pobírali opravdu vysoký příjem (61 030 Kč a výše), tak můžete čerpat maximální měsíční rodičovský příspěvek ve výši 42 720 Kč.

V roce 2019 činila výše maximálního měsíčního příspěvku 40 080 Kč.

Tip: Spočítejte si výši rodičovské v naší kalkulačce

Co udělat pro vyšší rodičovský příspěvek, jestliže již nemáte nárok?

Rodiče, kteří nemají dle současné novely nárok na vyšší rodičovský příspěvek, by neměli váhat a podat si žádost o vyšší rodičovský příspěvek.

Přestože úředníci nejspíše váš postup nebudou chápat a budou proti, tak se nenechte odbýt a podejte si žádost o navýšení rodičovského příspěvku.

Tu je nutnou podat nyní, a to proto, že byste jinak mohli přijít rozhodnutím ústavního soudu o nárok na navýšení.

Tip: Jestliže se chcete dozvědět více o rodičovském příspěvku, mateřské či o daních, tak je pro vás určen web Rodičov.cz od Mladé fronty.

Proč se rodičovský příspěvek nezvýšil pro všechny rodiče?

Za vším hledejte peníze (možná i ženu), česká ekonomika roste pomaleji než v předcházejících letech a příjmy státní poklady nerostou tak rychle, aby státní kasa dokázala pokrýt všechny plánované výdaje, proto se muselo v plánech škrtat a černý Petr zůstal v rukách některých rodičů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvádí, že státní kasu vyjde aktuální zvýšení rodičovského příspěvku na 8,6 miliardy korun.

Pokud by byla zvolena varianta zvýšeného rodičovského příspěvku pro všechny rodiče, kteří mají 1. ledna 2020 dítě mladší 4 let, tak zvýšení rodičovského příspěvku vyšlo na více než 11 miliard korun, tedy o více než 2,4 miliardy více.

Podle senátorů by navýšení znamenalo zvýšení státních výdajů "jen" o 1,2 až 1,5 miliardy Kč oproti aktuální variantě.

Vyšší rodičovský příspěvek se dotkne 80 % rodin s dítětem mladším 4 let, ale právě za zbývajících 20 % senátoři bojují u Ústavního soudu.

Kdy bude o vyšším rodičovském příspěvku rozhodnuto?

Ústavní soud se stížností bude zaobírat, ale datum o tom, kdy rozhodne, je zatím nejasné. Sledujte naše stránky či sociální sítě, kde budeme informovat o dalším postupu.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY