Chcete pomoci životnímu prostředí?

07.03.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Centrum RECETOX stále shání Brňany a Znojemany narozené v letech 1991 a 1992 do studie CELSPAC. Pokud se přihlásí, zdarma zjistí něco víc o svém těle a udělají něco pro životní prostředí svého města.

V centru pro výzkum toxinů v životním prostředí RECETOX, které je součástí Přírodovědné fakulty Masarykovy univerzity v Brně, už druhým rokem zkoumají Brňany a Znojemany, kterým je 28 nebo 29 let. Jejich rodiče se totiž v době narození svých děti zúčastnili studie CELSPAC, která se týkala jejich zdraví a životního stylu. Tato studie nyní pokračuje.

Bylo jich 7500

Studie CELSPAC, která se uskutečňuje v centru RECETOX, navazuje na dlouholetý výzkum brněnských a znojemských dětí. Vědci sledovali celou jednu generaci dětí od těhotenství matky až do jejich dospělosti. Před 8 lety centrum RECETOX převzalo za studii zodpovědnost a v loňském roce spustilo navazující výzkum.

„K dnešnímu dni jsme vyšetřili několik stovek dětí narozených 1991 a 1992 v Brně nebo ve Znojmě. V navazující studii bychom ale rádi uvítali všech 7 500 původních účastníků,“ říká ředitelka Centra RECETOX profesorka Jana Klánová.

Studie CELSPAC 2020 a centrum RECETOX v Brně

Zdroj: Shutterstock

Jak proběhlo testování

Jestliže se na vyšetření přihlásíte, strávíte v univerzitním kampusu docela příjemné dopoledne, jak popisuje jedna z účastnic. Zjistila jsem, jaké mám složení těla, hustotu kostí, kapacitu plic a nožní klenbu. Změřili mi ale také například krevní tlak a jak mám silný výkop. Nejvíce mě potom bavil test na paměť a soustředění,“ popisuje svou účast Martina Šperková z Brna.

„Pokud jste se narodili v letech 1991 až 1992 v brněnské nebo znojemské porodnici, ozvěte se na info@celspac.cz,“ vyzývá doktorka Lenka Andrýsková, která je koordinátorkou studie CELSPAC.

Začátky a současnost studie

Dvacet let ochotní rodiče a později samotné děti vyplňovali papírové dotazníky o svém životním stylu, výživě, stresu nebo zdravotním stavu. V současné době se tato bohatá databáze doplňuje o informace ohledně fyzické kondice a biologický materiál. Odebrané vzorky krve, moči a slin poskytnou vědcům informace do hromadných analýz ohledně stavu zatížení toxickými látkami z životního prostředí.

"První sady vzorků jsou již připraveny v laboratořích k analýzám, na jejich výsledky se můžeme těšit ke konci letošního roku. Papírové dotazníky jsme navíc nahradili elektronickými variantami, takže je účastníci mohou vyplnit na místě s pomocí tabletu nebo v pohodlí domova. Kromě cenných výsledků si účastníci odnesou také poukázku, kterou mohou využít na brněnských sportovištích,“ přibližuje průběh studie Lenka Andrýsková.

 

Co je RECETOX?

RECETOX – výzkumné centrum Přírodovědecké fakulty MU, které sleduje, jaké toxické látky naše společnost produkuje a šíří kolem, a jaké to má dopady na přírodu, jednotlivce i celou populaci. Letos oslavilo 35 let existence, po celou dobu sbírá data o kontaminaci prostředí a souvisejících rizicích. V poslední době centrum rozšířilo aktivity o dlouhodobé sledování zdraví brněnské populace.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel