Nová podpora od státu pro OSVČ

01.04.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda a ministři připravili pro osoby samostatně výdělečné činné novou dávku. Kdo na ni bude mít během aktuální situace nárok a kolik činí její výše? Přečtěte si užitečné informace.

Vláda si je plně vědoma finančních ztrát, které mají v posledních několika dnech někteří drobní živnostníci a podnikatelé. Právě pro ně neustále dotváří finanční balíčky, které mají alespoň z části kompenzovat jejich finanční ztráty. Mezi těmi je i nová podpora a dávka.

O kolik budou moci živnostníci žádat?

Živnostníci budou moci žádat o finanční podporu ve výši 500 Kč na den. Tu je možné čerpat za období od 12. března do konce dubna. Za toto období tedy mohou v součtu získat 25 000 Kč, přičemž dosáhnou i na ošetřovné. Částka se přitom nebude nijak danit.

Jací podnikatelé mohou o podporu zažádat?

Podpora bude náležet všem živnostníkům a podnikatelům, kteří na základě vyhlášení nouzového stavu a mimořádných opatření ze strany vlády museli uzavřít své provozovny anebo jim bylo znemožněno podnikání, díky čemuž se ocitli bez příjmů. Spadají sem i např. svobodná povolání anebo osoby, které podnikají na základě jiných speciálních zákonů.

Nová dávka tedy neplatí jen pro provozovatele uzavřených restaurací, obchodů, posiloven a jiných podniků. Jako příklad ministryně Schillerová uvedla na tiskové konferenci vlády z 26. března taxikáře, který živnost vykonávat může, ale za to nemá zákazníky.

Podporu pak získají osoby, které mají výdělečnou činnosti jako hlavní a i některé, které ji mají jako vedlejší.

Podmínky nároku na podporu od státu 

Podmínky jsou hned dvě:

  1. pokles tržeb musí být meziročně alespoň o 10 % (srovnání 2019 s 2020 za leden, únor a březen).
  2. mít loňské minimální hrubé příjmy alespoň 180 000 Kč za rok, popř. alespoň 15 000 Kč za měsíc, pokud podnikání netrvalo po celý rok.

TIP: Odklad a přerušení EET 

Podpora a dávka od státu pro OSVČ 15 000 Kč

Zdroj: Pixabay

Jak dlouho se bude dávka vyplácet?

Dávka se bude podnikatelům vyplácet pouze po dobu uzavření provozovny anebo znemožněného podnikání.

Kdo bude podporu pro podnikatele vyplácet?

Podporu budou vyplácet finanční úřady, u kterých také budou moci podnikatelé žádat o tuto dávku. Podle ministryně financí Aleny Schillerové mají totiž největší přehled o podnikajících osobách. Preferováno bude elektronické podání.

Co vláda prozatím připravila pro OSVČ?

Mezi jedno z prvních opatření, které vláda pro podnikatele připravila, byl např. odklad daňového přiznání (letos 1. dubna). Nejde však o odklad jako takový. Princip spočívá v tom, že podnikatelé mohou odevzdávat daňová přiznání až do 1. července, a to bez toho aby jim hrozily případné pokuty nebo správní poplatky za pozdní odevzdání.

TIP: Jak je to s vratkou daně 2020?

Mezi další body patřilo schválení ošetřovného i pro OSVČ, přičemž na tuto dávku měli předtím nárok pouze zaměstnanci. Dále také podnikatelům budou odpuštěny minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění, a to až na půl roku, čili od března do srpna.

TIP: Jak ovlivní prominutí záloh na pojištění výší důchodu?

V neposlední řadě je tu také kurzarbeit a program „Antivirus“. Tento systém spočívá v tom, že je možné žádat od státu dotace na mzdy zaměstanců od 60 do 80 % z náhrady mzdy, která jim náleží.

Dále také již probíhá druhá vlna bezúročným úvěrů pro podnikatele. 

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY