Vláda schválila odměny pro zaměstnance. Pro které a jak budou vysoké?

07.05.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Vláda dnes konečně rozhodla o odměnách pro zaměstnance. Kdo dostane ke mzdě peníze navíc a jak vysoké odměny budou?

Vláda již zaměstnance v posledních několika měsících podpořila řadou změn. Zmínit můžeme např. program Antivirus, který spočívá v kurzarbeit, kdy je zaměstnancům přispíváno na mzdy nebo náhrady mezd, a dále třeba také navýšení ošetřovného pro ty pracovníky, kteří museli zůstat doma s dětmi z důvodu uzavření školských zařízení.

TIP: Kolik stát přispívá na mzdy zaměstnanců + podmínky nároku

Nově však budou mít někteří zaměstnanci nárok také na odměny. Jednat se bude zejména o ty, kteří jsou v první linii. Kdo tedy dostane peníze ke mzdě navíc?

Pracovníci zdravotnické záchranné služby

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes na tiskové konferenci po jednání vlády předvedl návrh odměn pro pracovníky 14 poskytovatelů zdravotnické záchranné služby. Na tyto odměny je vyčleněno přes 1 miliardu korun.

Zaměstnanci záchranné služby dostanou odměny ve výši 40 000 korun měsíčně, a to po dobu třech měsíců, do čehož je zahrnut měsíc březen, duben a květen. Ke mzdě si tedy za tuto dobu přijdou na dalších 120 000 korun. 

TIP: Na jakou náhradu mzdy mají zaměstnanci nárok kvůli překážkám na straně zaměstnavatele

Antivirus režim C: odměna pro zaměstnance v první linii

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanci v sociálních službách

Na své si přijdou i zaměstnanci v sociálních službách. Oznámila to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Vláda schválila její návrh, který spočívá v mimořádných odměnách pro pracovníky sociálních služeb. Výše odměn se přitom bude lišit podle toho, zda se jednalo o zaměstnance v první linii a zda se v daném zařízení objevila nákaza.

Odměny pro zaměstnance zařízení, kde se vyskytl covid:

  • pracovníci v přímé péči dostanou 40 000 korun hrubého měsíčně/ 235 korun hrubého na hodinu.
  • ostatní personál dostane 20 000 korun hrubého měsíčně/115 korun hrubého na hodinu. 

Odměny pro zaměstnance zařízení, kde se nevyskytl covid:

  • Zaměstnanci v přímé linii i ostatní personál dostanou stejně vysokou částku, a to 10 000 korun hrubého měsíčně/ 59 korun hrubého na hodinu.

Ostatním personálem se pak rozumí např. kuchařky, uklízečky, řidiči atd.

Tyto odměny se pak vztahují na období od 13. března do 31. května 2020. Státní rozpočet by tyto příspěvky měly odhádem stát 5,2 miliardy korun. Netýkají se pak zaměstnanců, kteří práci nemohli vykonávat z důvodu překážek na straně zaměstnavatele. Pokud by pak zaměstnanec vykonával práci pouze po část měsíce, odměna bude úměrně náležet za odpracované hodiny.

TIP: Na jaké příplatky mají zaměstnanci nárok?

Kdy budou vyplaceny odměny zaměstnancům v sociálních službách?

Podle mininstryně Jany Maláčové by se kvůli zdlouhavému procesu měly peníze dostat k zaměstnancům do poloviny července. Výběrové řízení na mimořádný dotační titul bude vypsáno zítra. Odměny od státu pak budou zaměstnancům rozdělovat ředitelé zařízení.

TIP: Sledujte Finance.cz na Facebooku

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DANĚ