Co s sebou přinese zrušení odpuštění DPH u zahraničních zásilek?

18.06.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Objednáváte si zboží ze zahraničních e-shopů? Balíčky z Číny se vám pěkně prodraží. Vinu na tom bude mít zavedení DPH na malé zásilky, které jsou teď ještě stále od daně osvobozeny. K čemu změna povede?

Podle informací České pošty přišlo v době před koronavirovou pandemiií jen z Číny ke zpracování každý den v průměru 100 tisíc zásilek. V součtu bylo za loňský rok drobných balíčků osvobozených od daně 28 milionů. Nejčastěji si Češi objednávají oblečení, doplňky nebo kryty a další příslušení k mobilům. Přestože trvá doručení minimálně několik týdnů a kvalita zboží často neodpovídá očekávání, zájem o nákupy ze zahraničních e-shopů se rok od roku zvyšoval.

DPH a clo u zásilek z Číny teď

Pokud si objednáte zboží z některého ze zahraničních e-shopů, DPH ve výši 21 % z ceny zboží v tuto chvíli musíte zaplatit, pokud jeho hodnota u nesoukromých zásilek přesáhne 22 eur. Od daně jsou pak ještě osvobozeny balíčky s označením „gift“, čili dárek.

Clo pak musí kupující zaplatit, pokud cena zboží v nesoukromé zásilce přesáhne 150 eur. Výše cla pak závisí na typu výrobku.

Zrušení osvobození od DPH u zahraničních zásilek

Osvobození DPH u malých balíčků z e-shopů ze třetích zemí by se však mělo rušit, a to kvůli legislativnímu předpisu EU. Výhoda ušetření za daň z přidané hodnoty přestane platit od 1. ledna 2021. Kvůli koronavirové pandemii nakonec Evropská komise účinnost směrnice upravující podmínky dovozu zásilek ze zemí mimo EU posunula o půl roku. Nový termín pro změnu pravidel na clo a dph na zboží mimo EU je tak 1.7.2021. Stát si od opatření slibuje větší výběr daní a spravedlivější tržní prostředí. Odborníci očekávají zdražení zboží a snahy o obcházení nových pravidel.

Osvobození od DPH u zásilek z e-shopu – zrušení 2021

Zdroj: Shutterstock

Co zavedení DPH na malé zboží z Číny může způsobit?

Podle výkonného ředitele Asociace direct marketingu, e-commerce a zásilkového obchodu (ADMEZ) Tomáše Hájka je v tuto chvíli předčasné spekulovat o tom, jestli asijským e-shopům klesnou tržby či jestli naopak porostou tržby těm evropským.

Zavedení cel na drobné balíčky ale už nyní vede k tomu, že zahraniční e-shopy v Evropě zakládají sklady. Například AliExpress již tento krok udělal,“ poznamenal Hájek, který také očekává, že drobné nákupy zboží z asijských e-shopů se lidem prodraží a zvýší se administrativní zátěž dopravcům při celním řízení.

Také podle ekonoma Tomáše Kovandy přinese zavedení cel na drobné zásilky z třetích zemí jejich zdražení, často až na dvojnásobek. Vysvětluje to na příkladu nákupu zboží v ceně 10 eur.

Náklady na celní řízení a výpočet DPH

„Pokud se uvedený zákazník čínského e-shopu, který si objednal zboží za v přepočtu 270 korun, nechá v celním řízení zastupovat Českou poštou, což bude nejčastější případ, musí k ceně zboží připočítat poplatek za službu celní deklarace. Ten činí 200 korun, a navíc se započítává do základu pro výpočet DPH. To znamená, že po 1. lednu 2021 uvedený zákazník, který nyní platí 270 korun, zaplatí za to samé zboží 569 korun,“ vypočítává ekonom Tomáš Kovanda.

Právě jednotný přístup evropských zemí ke zdanění zahraničních e-shopů je podle Petra Wagnera, ředitele zásilkové a logistické společnosti PackWay, klíčový. „Jinak se prodejci budou snažit pravidla obejít,“ podotýká. I nyní dochází v souvislosti s drobnými balíčky ze zahraničních e-shopů k daňovým ztrátám. Odesilatelé totiž při vypisování údajů o zásilce její skutečnou cenu zatajují.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové si také firmy ze třetích zemí díky osvobození od DPH mohly dovolit prodávat stejné zboží jako v Evropě za výrazně nižší cenu a měly tak oproti evropským firmám velkou konkurenční výhodu.

„Současná situace přímo svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur a zásilka se tak nemusela danit. Zrušení výjimky pro malé zásilky ze třetích zemí omezí prostor pro obcházení DPH a pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky,“ doplňuje ministryně financí. Celkově by měly státy Evropské unie ročně získat na daních až sedm miliard eur navíc.

Zdroj: Lesensky.cz

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 22 krát

Články ze sekce: DANĚ