Ze zelené karty se stává bílá. Co to pro vás znamená?

10.08.2020 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


U „zelené karty“ už nebude zelená barva povinností. Doklad se bude vydávat v bílé barvě. Nějakou dobu však budou fungovat obě varianty. Přečtěte si, co se mění.

Vše, co potřebujete vědět o změně zelené karty na bílou:


Co je zelená karta?

Podle zákona č. 168/1999 Sb., ve znění zákona č. 137/2008 Sb. je zelená karta mezinárodní osvědčení, které dokazuje, že je vozidlo pojištěné. Jedná se tedy o doklad ke sjednanému povinnému ručení, čili pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Zelenou kartu s sebou musí mít řidič vždy, když využívá vozidlo. Doklad pak překládá např. při silniční kontrole, dopravní nehodě apod.

Co obsahuje zelená karta?

Zelená karta obsahuje tyto údaje:

  • informace o vozidle: registrační značka, druh vozidla, značka vozidla,
  • územní platnost: seznam zemí, kde zelená karta platí,
  • datum platnosti,
  • kód země, pojišťovny a číslo pojistné smlouvy,
  • kontakt na asistenční službu,
  • vaše identifikační údaje,
  • kdo doklad vydal.

Kde platí zelená karta?

Zelená karta platí ve všech zemích Evropského hospodářské prostoru, v dalších zemích v Evropě i mimo ni. Pokud tedy plánujete cestu do zahraničí autem, ujistěte se, že v dané zemi tento doklad o pojištění skutečně platí. V jiném případě si totiž budete muset sjednat tzv. hraniční pojištění.

Bílá zelená karta: platnost, kdy ji dostanu, změny 2020

Zdroj: Shutterstock

 

Změna barvy zelené karty

Od 1. července 2020 již není nutné, aby byl doklad o zaplacení povinného ručení zelený. Karty se budou nově tisknout černobíle, a to na základě evropské mezinárodní dohody.

Se zelenou kartou na bílém papíře se motoristé i pojišťovny tak setkávají již od začátku letních prázdnin. Až do konce června příštího roku však mohou využívat obě varianty, tedy dokument na bílém i zeleném papíře. „U Allianz počítáme s jejím zavedením do oběhu na konci srpna tohoto roku,“ doplňuje Veronika Hašplová, ředitelka autopojištění Allianz pojišťovny.

Od kdy se bude vydávat zelená karta pouze na bílem papíře?

Doklad o sjednání povinného ručení v České republice dostanete již pouze na bílém papíře od 1. července 2021. I když je změna na základě evropské shody, některé země se rozhodly, že si ponechají zelenou variantu. V Evropě tedy bude platit bílá i zelená karta i po 30. červnu 2021. Řidič pak bílou kartu od pojišťovny obdrží ve chvíli, kdy skončí platnost zelené. Platnost trvá nejčastěji 1 rok.


Čtěte také:


Proč se mění barva zelené karty?

Hlavním cílem je zjednodušení celého systému. Pojišťovny již teď umožňují zasílání zelené karty emailem ve formátu PDF. Motoristé si tak dokument mohou vytisknout doma na domácí tiskárně. Řada motoristů tedy již nemusí řešit, že nemá barevnou tiskárnu, pokud potvrzení o sjednaném povinném ručení obdrží právě elektronickou cestou. Nově se tedy nemusejí obávám toho, že by jim v zahraničí zelenou kartu na bílém papíře neuznali.

Je však zapotřebí mít kartu vždy s sebou a vytištěnou. Podmínkou platnosti karty v jiných zemích je pouze to, aby její rozeznávací značka nebyla přeškrtnuta.

Ředitelka Hašplová z Allianz navíc dodává: „Pokud by řidič Allianz navíc kartu například ztratil či poškodil, lehce si ji dohledá v naší aplikaci v rámci výročního dokumentu a sám si ji doma může kdykoliv vytisknout. I nadále si však klienti mohou svou zelenou kartu vyzvednout na pobočce Allianz či jim ji doručíme klasicky poštou,“ říká ředitelka autopojištění Allianz pojišťovny Veronika Hašplová.

Zdroj: Allianz pojišťovna, a. s.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ