Nezaspěte přípravu na topnou sezónu. Změna dodavatele ušetří tisíce korun

24.08.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Lidé, kteří vytápí své domovy elektřinou nebo zemním plynem, by si koncem léta měli prohlédnout ceníky dodavatelů a připravit se na topnou sezónu. Změna energetické společnosti totiž může ušetřit tisíce korun. 

Domácnosti si mohou vybrat společnost, od které budou nakupovat elektřinu nebo plyn, už čtrnáct let. Každoročně změní podle statistik Operátoru trhu (OTE ČR) dodavatele energií kolem tří set tisíc lidí. Například loni přešlo k novému dodavateli elektřiny téměř 321 tisíc domácností, nového dodavatele plynu si našlo přes 212 tisíc domácností.

V létě je vhodná doba myslet na zimu a topení

Zdroj: Shutterstock

Úspory jsou hlavně u plynu

Důvodem změny dodavatele je nejčastěji finanční úspora. Mezi jednotlivými nabídkami energetických společností jsou stále značné rozdíly. „Podle našich dat lze změnou dodavatele výrazně ušetřit. U elektřiny průměrně 2 200 korun, u plynu úspora dosahuje kolem 5 000 korun,“ říká Arsen Lazarevič, šéfredaktor serveru Elektřina.cz.

Na úsporu poukazuje i Eduarda Hekšová, šéfka spotřebitelské organizace dTest. „Motivací pro změnu dodavatele je obvykle úspora peněz, vedle ceny za odebranou energii je však nutné vzít v úvahu i stálý měsíční plat. Ověřte si také, jestli sjednáváte spolu s dodávkami energií i další služby – například zámečníka, sklenáře, instalatéra a pojištění. Takové služby totiž třeba ani nevyužijete, ať už proto, že je nepotřebujete, nebo není jasný jejich rozsah,“ dodává.

Někteří dodavatelé pak mívají dva ceníky, i na to je třeba při výběru produktu myslet. „Jeden je pro stávající zákazníky a druhý, který je akviziční a značně výhodnější, je pro nové odběratele. Domácnost, která pravidelně mění dodavatele, nebo alespoň vyjednává s tím současným, tak může výrazně ušetřit,“ konstatuje Arsen Lazarevič.

Do současných cen elektřiny a zemního plynu v posledních měsících promlouvala i koronavirová krize. Elektřina nejdříve zlevňovala, jak klesala poptávka, ale nyní už je na hodnotách před pandemií. Cena plynu se ovšem drží stále nízko. Navíc jeho celková cena je z velké míry tvořená obchodní složkou, státem regulované položky (které jsou vždy stejné) tvoří jen asi 20 procent. Proto jsou úspory u zemního plynu značné.

Tip: Jak si ohlídat ceny energií a nepřeplácet?

Pročtěte novou i starou smlouvu

Před tím, než se do změny dodavatele pustíte, je nutné nejdříve zjistit, jakou smlouvu máte uzavřenou se stávajícím dodavatelem. „Někteří lidé si například neuvědomují, že mají sjednanou smlouvu na dobu určitou. Pokud pak takovou smlouvu předčasně vypovědí, může je čekat smluvní pokuta od stávajícího dodavatele za předčasné ukončení smlouvy,“ vysvětluje Eduarda Hekšová. Proto je nutné se nejdříve informovat o možnostech výpovědi smlouvy.

Pořádně byste si měli prohlédnout i smlouvu, kterou vám nabízí nový dodavatel. Zajímejte se zejména o smluvní pokuty, sankce a platby navíc (třeba za služby, které ani nevyužijte). Rozhodnout se také musíte, zda dáte přednost nové smlouvě na dobu určitou nebo neurčitou. U smlouvy na dobu určitou vám dodavatel energií obvykle nabídne fixní cenu. V takovém případě se po určitou dobu, bez ohledu na vývoj cen na trhu, vaše cena za odebrané energie nezmění. To může být výhoda i nevýhoda, jelikož ceny mohou klesat i stoupat.

Tip: V prvním pololetí vyrobily evropské obnovitelné zdroje více energie než fosilní paliva

Fixovat, či nefixovat ceny?

„K fixní ceně proto někteří dodavatelé přidávají službu garance ceny. Tedy pokud dominantní dodavatel v dané oblasti zlevní, dojde ke snížení i vaší ceny. Potíž je v tom, že není určeno, s jakou konkrétní nabídkou dominantního dodavatele bude cena srovnávána. Služba garance ceny je navíc často zpoplatněna a v konečném důsledku mohou poplatky na ni vynaložené přesáhnout úsporu,“ říká Eduarda Hekšová.

Na druhou stranu, podle Arsena Lazareviče je fixace pro spotřebitele ve většině případů výhodnější, protože dodavatelé u produktů s fixací nabízejí výhodnější ceny. „Cena silové elektřiny také nejspíše v dalších letech poroste, především kvůli rostoucím cenám emisních povolenek a současné zelené politiky EU. Fixace je tak pro zákazníka přínosná. Fixace by však měla být maximálně na 36 měsíců, dodává.

Při sjednání smlouvy na dobu určitou si ale rozhodně zkontrolujte, zda obsahuje ujednání o automatickém prodloužení jejího trvání. Podle takového ustanovení se smlouva prodlouží automaticky na další období, pokud ve sjednané době nedáte vědět, že si nepřejete v ní pokračovat.

 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ