Zprostředkovatelé v energetice. Je nový registr zbraní na „šmejdy“, či jen marketingový tah?

08.09.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Když pochybí dodavatel elektřiny nebo zemního plynu, může si na něho stát došlápnout. Zatím ale nemá dostatečně silné páky na zprostředkovatele – třeba aukční společnosti. To by se mělo změnit společně s chystanou novelou energetického zákona.

Elektřinu a zemní plyn prodávají na energetickém trhu nejen dodavatelé, ale také takzvaní zprostředkovatelé. Mezi ně patří například aukční společnosti, ale další aktéři, pro něž je hlavní obživou obchod. Nové zákazníky – v tomto případě zejména odběratele z řad domácností – nezískávají vždy jen poctivým způsobem.

Zdroj: Shutterstock

Na nekalé praktiky dlouhodobě poukazovaly Energetický regulační úřad, Česká obchodní inspekce i některé spotřebitelské organizace, třeba dTest. Zprostředkovatelé například zamlžují některé skutečnosti spojené se smlouvou nebo slibují vysoutěžit nejnižší možnou cenu, ačkoli spolupracují jen s jedním dodavatelem.

Pokud se v obchodním vztahu se spotřebitelem chová nekale dodavatel, stát si na něho může prostřednictvím Energetického regulačního úřadu došlápnout a v krajním případě mu sebrat i licenci. Na zprostředkovatele byly ale zatím úřady krátké. To by se mělo změnit s novelou energetického zákona, kterou v létě schválila vláda.

Registr je slabý odvar licence

„Novela zavádí nový druh podnikání – zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění udělovaného Energetickým regulačním úřadem,“ vysvětluje Karel Havlíček, ministr průmyslu, obchodu a dopravy. Každý zprostředkovatel by tak měl být veden v registru, který úřad zveřejní na svém webu. Novela nově upravuje také přestupky, a to včetně příslušných sankcí, kterých se dopustí fyzická nebo právnická osoba v případě poskytování zprostředkovatelské činnosti v energetice bez platného oprávnění.

Novela tak podle ministerstva průmyslu a obchodu posiluje ochranu spotřebitele na trhu s energií. S tím ale úplně nesouhlasí například Arsen Lazarevič, šéfredaktor serveru Elektřina.cz. „Podle mého názoru se jedná jen o marketingový tah, který podíl problematických společností neomezí. Registrace totiž bude jen administrativním krokem. Nekalý zprostředkovatel se bez problémů registruje, následně se bude dopouštět šmejdských praktik a poté mu ERÚ sebere registraci. Ničemu to ale nepomůže, protože si prostřednictvím bílého koně založí novou společnost a začne vše od začátku, konstatuje.

Dříve bylo v jednání licencování zprostředkovatelů. Ti by – podobně jako dodavatelé – museli splnit přísné předpoklady, aby získali licenci pro vykonávání činnosti zprostředkovatele. Tento návrh ale neprošel. „ERÚ ovšem slibuje, že registrace je jen prvním krokem a v budoucnu se nejspíše licencování, podobně jako na finančním trhu, nakonec stejně dočkáme,“ věří Arsen Lazarevič.

Tip: Dodavatelé energií - dobří versus špatní

Snazší vypovězení smluv

Změnit by se měly i další věci. Zákazník například bude mít možnost v případě uzavření smlouvy distančním způsobem (například po telefonu) nebo mimo obchodní prostory bez postihu vypovědět závazek ze smlouvy ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávek elektřiny nebo plynu. „Stejné právo bude mít i při uzavření smlouvy prostřednictvím zprostředkovatele. Spotřebitel bude mít také snazší možnost ukončit smlouvu na dobu určitou, u které bylo sjednáno automatické prodloužení závazku,“ dodává ministr.

Promění se také nahlížení na smlouvy uzavřené na dobu určitou, které v energetice představují problém – jejich vypovězení je totiž často komplikované, navíc se ve většině případů automaticky prodlužují (tedy nekončí uplynutím doby, na níž byly sjednány). Podle novely se smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu na dobu určitou, která přesahuje 36 měsíců se po uplynutí této doby bude považovat za smlouvu na dobu neurčitou.

 

Přijatelnější plná moc

Další oblastí, které se novela dotýká, jsou plné moci. Ty si nechávají podepisovat jak dodavatelé, tak zprostředkovatelé, aby mohli za spotřebitele vyřídit přechod k jiné společnosti. Jenže někdy lidé v plné moci podepisují i souhlas s tím, že jim budou zprostředkovatelé vybírat dodavatele a nevědomky se tak vzdají svého práva svobodně si společnost vybrat.

 „Novela upravuje časová omezení plných mocí, kterými mohou spotřebitelé zmocnit obchodníka nebo zprostředkovatele jednat v jejich zastoupení. Nově jsou plné moci časově limitovány na maximálně šest měsíců od jejich udělení,“ dodává René Neděla.


Také si přečtěte:


Zatím není hotovo

Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo novelu energetického zákona do meziresortního připomínkového řízení. Projít pak musí ještě schvalovacím procesem v Parlamentu ČR. Ministerstvo současně pracuje i na přípravě věcného záměru nového energetického zákona.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU