Volby do poslanecké sněmovny budou již 8. a 9. října! Jak můžete volit?

22.09.2021 | , Finance.cz
Volby


Volby do poslanecké sněmovny proběhnou v pátek 8. října a v sobotu 9. října 2021. Jak budou otevřené volební místnosti? Jak se bude volit a kroužkovat?

Do poslanecké sněmovny se volí 200 poslanců, jejichž volební období činí 4 roky. Čeká se tuhý boj ANO s opozičními koalicemi a boj tradičních levicových stran o udržení se v poslanecké sněmovně.

Zdroj: Shutterstock

Jaký je termín voleb do Poslanecké sněmovny ČR?

Volby do Poslanecké sněmovny České republiky proběhnou ve dvou dnech:

  • v pátek 8. října 2021 od 14:00 do 22:00
  • v sobotu 9. října 2021 od 8:00 do 14:00

Jakým systémem se volí? Jak se kroužkuje?

Nejpozději týden před volbami vám přijdou do poštovní schránky volební lístky, z nich si vyberete volební stranu či koalici, která je vašemu srdci nejblíže.

Místo vaší volební místnosti najdete na stránkách obecního či městského úřadu.

Ve volební místnosti předložíte občanský průkaz, cestovní pas či voličský průkaz a dostanete obálku, do které za plentou vložíte vybranou stranu.

V rámci volební strany či koalice můžete zakroužkovat až 4 uchazeče o váš volební hlas. Těmto lidem dáte přednostní hlas, díky kterému se budou moci dostat na vyšší pozice na kandidátce.

Jestliže nemůžete volit v místě vašeho bydliště a volit chcete, tak si vyřiďte voličský průkaz.

 

Jak žádat o voličský průkaz?

Pokud nebudete v době voleb v místě svého trvalého bydliště nebo zkrátka chcete volit někde jinde, tak si zažádejte o voličský průkaz.

Můžete fyzicky či písemně na příslušném obecním úřadu.

Písemně tak musíte učinit do 7 dnů před volbami, tedy do 1. října 2021, v případě fyzické žádosti na úřadě musíte zažádat nejpozději 48 hodin před začátkem voleb. Tedy do středy 6. října 2021 do 14. hodiny.

Voličský průkaz si můžete vyzvednout nebo si jej nechat zaslat poštou.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny lze volit i ze zahraničí na českých zastupitelských úřadech.

Kdo se dostane do poslanecké sněmovny?

Do poslanecké sněmovny se dostanou ty politické strany a hnutí, které získaly alespoň 5 % platných hlasů na celostátní úrovni

Dále dvoučlenné koalice (například STAN a Piráti), které získaly alespoň 8 % platných hlasů, trojčlenné a vícečetné koalice (například ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), které získaly alespoň 11 % hlasů.

Důležitá je rovněž hranice 3 %. Strany, které se dostanou nad tuto hranici dostanou za každý získaný hlas peníze, čímž zabezpečí chod organizace do dalšího volebního období.

Tip: Podívejte se, jak dopadly poslední volby do poslanecké sněmovny v roce 2017

Důležité jsou i přednostní hlasy (kroužkování). Z každé strany totiž vstoupí do poslanecké sněmovny pouze omezený počet lidí, což na počtu získaných hlasů a pořadí na kandidátní listině.

Jestliže některý z kandidátů ve volbách do poslanecké sněmovny získá takový počet přednostních hlasů, který činí nejméně 5 % z celkového počtu platných hlasů odevzdaných pro tuto politickou stranu, politické hnutí nebo koalici v rámci volebního kraje, připadne mandát přednostně tomuto kandidátovi.

V případě, že tuto podmínku splní více kandidátů, vytvoří se pořadí podle nejvyššího počtu získaných přednostních hlasů; v případě rovnosti počtu přednostních hlasů je rozhodující původní pořadí kandidáta na hlasovacím lístku. Pokud není odevzdán dostatek přednostních hlasů, pak v rámci jednotlivých politických stran, politických hnutí a koalic obdrží mandáty kandidáti podle pořadí, jak jsou uvedeni na hlasovacím lístku.

Kdy budou další volby?

Další volby nás čekají v roce 2022, kdy se volí do obecních zastupitelstev a pravděpodobně i do jedné třetiny Senátu České republiky.

Zdroj: Poslanecká sněmovna ČR, volby.cz

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: Volby