Bude schváleno ošetřovné ve výši 80 % ze mzdy?

24.03.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Koho se bude týkat ošetřovné ve výši 80 % mzdy? Od kdy se bude vyplácet? Bylo již schváleno? A jak se o něj bude žádat?

Vláda podpořila zvýšení krizového ošetřovného na 80 % redukovaného vyměřovacího denního základu, a to zpětně od 1. března 2021. Dosud mělo ošetřovné výši 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu, minimální ošetřovné činilo 400 Kč, přičemž o stejnou částku si mohou žádat osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely zůstat s dítětem doma kvůli vládním opatřením či karanténě.

Zdroj: Depositphotos

Zvýší se ošetřovné na 80 % mzdy? Bude i pro starší děti?

Vláda podpořila ošetřovné ve výši 80 % redukovaného vyměřovacího denního základu, ale novela musí projít celým legislativním procesem.

Od 1. března 2021 jsou zavřené všechny školy - základní, mateřské i další zařízení pro děti a mladistvé.

Ošetřovné se týká lidí, kteří se starají o dítě mladší 10 let (ke dni uzavření školy), které s nimi pobývá v domácnosti.

S plošným zvýšením věkové hranice nároku na ošetřovného jako tomu bylo minulý školní rok novela nepočítá. Nicméně někteří opoziční poslanci by rádi zavedli ošetřovné pro všechny děti na 1. stupni základní školy.

Bez ohledu na věk ovšem měla novela umožnit čerpat dávku i na děti se závažnými poruchami chování, se souběžným postižením více vadami a s autismem.

Tip: Kalkulačka krizového ošetřovného ve výši 70 %

Jak a kde zažádat o ošetřovné?

Žádat o krizové ošetřovné ve výši 80 % redukovaného denního vyměřovacího základu pravděpodobně půjde zpětně od 1. března. Jestliže bude vyšší krizové ošetřovné schváleno, tak žádosti budou přijímány v dubnu.

Žadatel bude potřebovat Žádost o ošetřovné při péči o dítě za kalendářní měsíc, ve kterém bylo uzavřeno výchovné zařízení (škola) či jeho část.

Uvedete, zdali se jedná o novou žádost, či zda žádost navazuje na již podávané žádostí.

Dostanete vygenerované číslo žádosti, které si poznamenejte.

V části A. Prohlášení o uzavření zařízení (školy) uvedete identifikační údaje o školském zařízení, dítě navštěvuje a důvod uzavření - Mimořádné opatření proti epidemii. Dále uvedete dobu, kdy bylo školské zařízení uzavřeno.

V části B. vyplňujete identifikační údaje o vašem dítěti.

V části B dále vyplníte i to, zdali se staráte o pečující osobu. Zde vyplníte údaje o této osobě, respektive identifikační údaje o druhé pečující osobě. Například, když jste se střídali s partnerem, ten si ovšem musí podat svoji žádost o ošetřovné.

V části C. pak vyplňujete vaše identifikační údaje a dobu, kdy jste pečovali o dítě či osobu, které bylo zavřeno školské zařízení.

Pozor ošetřovné nenáleží na jarní prázdniny.

V části D. vyplňujete číslo vašeho bankovního účtu či adresu.

Následně tiskopis podepíšete - ručně či online podpisem.

Žádost o ošetřovné doručíte zaměstnavateli, ten ji předá příslušné OSSZ. Můžete ji poslat elektronicky či poštou.

Podívejte se na videonávod, jak vyplnit žádost o krizové ošetřovné

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Je již krizové ošetřovné ve výši 80 % schváleno?

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) byl schválen na vládě, nyní musí projít legislativním procesem v poslanecké sněmovně, senátu a musí ji posvětit prezident.

V poslanecké sněmovně má mít tato novela širokou podporu skrze koaliční i opoziční strany.

Při úplném uzavření škol by se podle odhadů ministerstva vyplácelo o 90 milionů korun týdně víc než nyní, tedy výdaje státu by narostly z 610 milionů Kč na 700 milionů Kč týdně. Rozšíření okruhu dětí, jejichž rodiče by měli nárok na dávku bez ohledu na věk potomků, by přišlo týdně na dalších 33 milionů korun navíc.

O tom, kdy bude novela o vyšším krizovém ošetřovném schválena se dozvíte na našich facebookových stránkách.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY