Jak na výměnu řidičského průkazu online?

29.06.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jak vyřešit výměnu řidičského průkazu elektronicky? Od kdy jej můžete online vyměnit? Musíte mít datovou schránku? Lze tak vyřešit i ztrátu řidičského průkazu?

Od června 2021 je možné elektronicky vyřizovat výměnu řidičských průkazů. Konkrétně těch, kterým končí platnost. Podle ministerstev dopravy a vnitra jde o první takto významný doklad, u kterého dochází k podobné plošné digitalizaci žádostí. Nezbytná je datová schránka.

Zdroj: Shutterstock

Jak na výměnu řidičského průkazu elektronicky?

Výměna řidičského průkazu elektronicky je podmíněna přihlášením do Portálu občana. Požádat o nový průkaz lze nejdříve 90 dnů před koncem platnosti, nebo pokud již nemáte platný řidičský průkaz.

Do Portálu občana se můžete snadno přihlásit skrze datovou schránku, eObčanku či Mobilní klíč eGovernmentu. Od ledna 2021 se můžete do portálu přihlásit i pomocí takzvané bankovní identity, kterou do současné doby využilo alespoň jednou už 1,1 milionu uživatelů na portálech veřejné správy. Dále se můžete přihlásit skrze mojeID.

Po přihlášení do Portálu občana najedete na složku „Údaje“, kde můžete zažádat o výměnu řidičského průkazu.

Vyplníte, ze kterého z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností si chcete řidičský průkaz vyzvednout. Můžete zvolit jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností, nemusíte se řídit místem vašeho trvalého bydliště.

Dále si zkontrolujete předvyplněné osobní a kontaktní údaje včetně vaší fotografie a podpisu.

Pozor, všechny údaje musí odpovídat skutečnosti, rovněž i fotografie na řidičském průkazu musí být dostatečně aktuální a musíte z ní být snadno identifikovatelní. Jestliže fotografie neodpovídá vašemu aktuálnímu vzhledu, bude nutné osobně navštívit příslušný úřad, kde bude v rámci osobního podání žádosti pořízena fotografie nová.

Výměna řidičského průkazu trvá do 20 pracovních dní. V tomto období vám přijde upozornění, že byl doklad vyroben a je připraven k vyzvednutí. Nový řidičský průkaz bude možné vyzvednout také na základě ověřené plné moci.

Pokud chcete být průběžně informováni o stavu vaší žádosti o vydání řidičského průkazu, například e-mailem nebo SMS, stačí si tuto možnost nastavit přímo ve formuláři, který budete na Portálu občana vyplňovat.

Víte, že na Portálu občana lze také zjistit aktuální stav bodového konta řidiče či informace o platnosti řidičského průkazu, majitelům vozidel zároveň chodí upozornění do datové schránky o konci platnosti technické kontroly.

Kdy budete muset kvůli výměně řidičského průkazu navštívit úřad?

Jestliže chcete změnit některý z osobních údajů či jestliže jste řidičský průkaz ztratili, zničili, nebo vám byl odcizen, budete si muset jít řidičský průkaz vyřídit na úřad.

Pokud chcete řidičský průkaz vyřídit expresně (do 5 pracovních dní, správní poplatek činí 700 Kč), rovněž vás návštěva úřadu nemine.

Na úřad budete muset jít také v tom případě, že došlo k pozbytí, odnětí či pozastavení vašeho řidičského oprávnění či vám byl váš řidičský průkaz zadržen.

Jestliže máte udělen zákaz řízení motorových vozidel, o řidičský průkaz si zažádat nemůžete, a to ani online, ani fyzicky na úřadu.

Změnit údaje či vyřešit ztrátu řidičského průkazu online nejde kvůli tomu, že je s tím spojen správní poplatek. Do budoucna je ovšem počítáno rozšíření služby o tyto možnosti.

Jak již zmiňujeme výše, na úřad budete muset v případě, že vaše fotka na Portálu občana neodpovídá vašemu nynějšímu vzhledu.

Budou si noví řidiči moci vyřídit svůj první řidičský průkaz online?

Bohužel ne. Řidiči, kteří nově získali oprávnění v autoškole, si budou muset zajít na úřad zažádat o první řidičský průkaz osobně. Novi řidiči si budou moci vyřídit řidičský průkaz elektronicky přibližně na začátku roku 2023.

Řidičský průkaz si můžete vyměnit na kterémkoliv pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností (městském úřadu, magistrátu města).

S sebou si na úřad musíte vzít:

  • žádost o vydání ŘP – žádost obdržíte na pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností,
  • platný doklad totožnosti (občanský průkaz, pas),
  • řidičský průkaz, který podléhá povinné výměně.

Co se stane, když si řidičský průkaz nestihnu včas vyměnit?

Pokud nedodržíte termín stanovené lhůty pro výměnu řidičského průkazu, pozbude váš stávající řidičák platnost. Po uplynutí stanovené lhůty pro výměnu však tyto neplatné řidičské průkazy neopravňují k řízení motorových vozidel.

Jestliže řídíte s propadlým řidičským průkazem, dopouštíte se přestupku a může vám být udělena pokuta od 2000 Kč do 2500 Kč. O výměnu řidičáku můžete zažádat i po době uplynutí platnosti dokladu.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 36 krát

Články ze sekce: Spotřebitel