Průzkum: Hackeři útočí na vaše data čím dál častěji. Jak si hlídáte svou kyberbezpečnost vy?

30.06.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Téměř každá soukromá firma nebo státní organizace po celém světě zažila v roce 2020 minimálně jeden malwarový útok. Čím dál častějším cílem útočníků jsou zároveň lidé pracující z domova. Pomozte nám zjistit, jak na tom jsou z pohledu bezpečnosti Češi a tuzemské firmy.

První informace o počtu napadených firem je ze zprávy mezinárodní společnosti Check Point Software Technologies  druhá o útocích na zaměstnance pochází ze zprávy další mezinárodní bezpečnostní firmy VMware  A podobná varování v posledních měsících přidali i další bezpečností odborníci. Například společnost Eset před pár dny vydala varování, podle kterého se čeští uživatelé setkávají s kybernetickými útoky na hesla uložená v prohlížečích. Ta se pak prodávají na černém trhu.

Zdroj: Shuttestock

Roste počet kyberzločinů?

„V roce 2020 jsme viděli další růst mobilního kyberzločinu. Musíme se připravit na ještě komplexnější hrozby, protože hackeři pokračují ve vývoji svých technik a snaží se zneužít rostoucí závislost uživatelů na mobilních zařízeních,“ shrnuje situaci Petr Kadrmas, Security Engineering Eastern Europe v kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

„Praktiky útočníků se vyvíjejí, postupně testují nové škodlivé kódy a styly kampaně a vyhodnocují si rentabilitu. V minulém roce se staly standardem i spamy v češtině. Od dubna sledujeme nástup dvou cílených kampaní měsíčně, které šířily různé typy malware. Je zřejmé, že Česko je pro útočníky lukrativní zemí, nějaký výrazný pokles jejich aktivit proto nemůžeme očekávat,“ doplňuje Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v české pobočce společnosti Eset.

Odborníci se shodují, že slabým místem jsou právě zaměstnanci, kteří porušují bezpečnostní pravidla. Chybu dělají ale i jejich zaměstnavatelé, kteří nedostatečně dbají na školení svých lidí.

Chraňte svá zařízení a tím i své podnikání
Partnerem průzkumu je společnost Vodafone. Svým zákazníkům poskytuje aplikaci CyberWall, která nepřetržitě chrání obchodní i zákaznická data na vašich zařízeních, odráží kyberútoky, podezřelé e-maily či pokusy o phishing. S novými neomezenými business tarify od Vodafonu ji máte zdarma.

Jak pomoci k lepší ochraně vašeho mobilu či počítače?

Rozhodli jsme se proto zjistit, jak jsou v tomto ohledu Češi a vy nám přitom můžete pomoct. Připravili jsme krátký průzum a budeme rádi, pokud si najdete chvilku čas a vyplníte ho. Nesbíráme o vás žádné citlivé údaje, průzkum je zcela anonymní. Výsledky následně vyhodnotíme a necháme okomentovat bezpečnostními odborníky.

Průzkum můžete vyplnit zde:

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel