Vzroste důchod o 797 Kč? Je již valorizace důchodů schválená?

30.07.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jaká bude valorizace v roce 2022? Mají důchody růst v průměru o 758 Kč? Co takovému růstu brání? A v jaké fázi legislativního procesu je schválení valorizace?

Mimořádná valorizace důchodů pro příští rok prošla v poslanecké sněmovně i senátem, nyní ji musí podepsat prezident republiky Miloš Zeman.

Důchodci tedy příští rok pravděpodobně dostanou měsíčně o 300 Kč navíc nad rámec zákonné valorizace.

Starobní důchod - o kolik vzrostou v roce 2022?

Zdroj: Depositphotos

Jaké bude zvýšení důchodů v roce 2022?

Důchody se dle zákonné valorizace měly zvýšit v průměru o 497 Kč měsíčně. Nicméně vládní strany (ANO, ČSSD s podporou KSČM) se dohodly na mimořádné valorizaci ve výši 300 Kč nad rámec zákonem garantovaného zvýšení důchodů.

V průměru by tedy měly důchody vzrůst o 797 Kč měsíčně.

Navýšení se dotkne všech lidí, kteří budou pobírat důchod, to znamená i:

  • Starobních důchodců
  • Invalidních důchodců
  • Lidí pobírající vdovský či vdovecký důchod
  • Dětí pobírající sirotčí důchod

V roce 2021 bude lidí pobírající nějakou formu důchodu (starobního, invalidního či pozůstalostního) téměř 3 miliony (v současné době se jedná o 2,86 milionu důchodců, z čehož starobních je 2,38 milionu).

Mimořádná valorizace navýší všem důchodcům rovných 300 Kč měsíčně bez ohledu na výši jejich dosavadního důchodu.

Při zákonné valorizaci se navyšují důchody relativně (procentem z důchodů), což v absolutním (korunovém) vyjádření znamená, že důchodci s vyššími důchody dostanou měsíčně vyšší částku.

Valorizace ve výši 300 Kč tedy míří převážně na lidi, jejichž důchod je nízký. Na druhou stranu je valorizace mírně nespravedlivá vůči těm, kteří odvedli na důchodovém pojištění více (to znamená pracovali déle, měli vyšší příjem či obojí) a mají vyšší důchod.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je mimořádná valorizace nutná, protože v Česku pobírá důchod nižší než 14 000 Kč více než 600 tisíc seniorů. Navíc více než 90 tisíc seniorů má důchod nižší než 10 000 Kč.

Ruku v ruce se sociálním cítěním se statisíci seniory ovšem jdou i nadcházející podzimní volby, kde právě senioři mohou být pomyslným jazýčkem na vahách při volebním vítězství (ANO) či pro vůbec pro vstup do poslanecké sněmovny (ANO a ČSSD).

Navíc heslo, že průměrný důchod poprvé v historii České republiky překročí hranici 16 000 Kč bude znít ve volební kampani velmi dobře.

Od července 2023 500 Kč pro důchodkyně - matky

Poslanci rovněž schválili, že od července 2023 dostanou ženy i muži v důchodu za každé vychované dítě přidáno příspěvek 500 korun. Podmínkou je péče o dítě.

Kolik bude činit průměrný důchod?

Od ledna 2021 by měla být průměrná výše důchodu ve výši 16 275 Kč (přibližně 42,5 % z průměrné mzdy), bez mimořádné valorizace by průměrný důchod činil 15 975 Kč.

Kdy bude zvýšení v průměru o 797 Kč definitivní?

Novelu zákona musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Tip: Valorizace důchodů: tak hloupí jsme jen v Česku

Budete muset o mimořádnou valorizaci ve výši 300 Kč žádat?

O mimořádnou valorizaci ve výši 300 Kč měsíčně nebudou muset důchodci nijak žádat a bude důchodcům posílána automaticky již od lednového důchodu.

Tip: Jaké chyby vám sníží důchod? Příklady napoví

Jaký bude mít vyšší valorizace dopad na státní rozpočet?

Dle Ministerstva práce a sociálních věcí bude mít mimořádné navýšení důchodů dopad na výdaje státního rozpočtu ve výši 10,6 miliardy korun.

Dodatečné rozpočtové výdaje odhadli autoři návrhů na 18,4 miliardy korun v roce 2023, na 18,8 miliardy korun o rok později a na 19,4 miliardy korun v roce 2025.

Z výdajů státního rozpočtu v roce 2022 půjde na důchody přibližně polovina, což je okolo 555,9 miliard korun.

V minulém roce navíc vláda zavedla jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 5 000 Kč (rouškovné), které mělo důchodce odškodnit za útrapy spojené s pandemií koronaviru.

Nicméně žádná strana ze sněmovny rouškovné pro letošek nechystá, ovšem blížící se volební klání může plány rychle změnit a některá ze stran může vytáhnout jednorázový příspěvek jako trumf.

O tom, jaká bude konečná podoba valorizace důchodů v roce 2022 vás budeme informovat na našich facebookových stránkách Finance.cz.

Zdroej: Ministerstvo práce a sociálních věcí, Poslanecká sněmovna ČR, Česká televize

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 83 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY