Jak je to s covidovými doložkami u cestovního pojištění?

11.08.2021 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Letní dovolené jsou tu a letos (stejně jako loni) je víc než kdy jindy dobré uvažovat o správném nastavení cestovního pojištění, které má především krýt případné výdaje vynaložené na zdravotní problémy v zahraničí. Na co tedy nezapomenout?

Koronavirová krize možnosti připojištění na cesty zásadně ovlivnila. Cestovatelé se dnes bojí především nežádoucích preventivních karantén i samotného nakažení se covidem v zahraničí, čemuž se trh s pojistkami řádně přizpůsobil. Covidové doložky by měly být samozřejmostí. Jaké pojištění tedy letos na dovolenou zvolit?

Cestovko a připojištění zdravotních problémů s covidem

„K běžnému cestovnímu pojištění, které typicky zahrnuje pojištění úrazu či nemoci, zavazadel nebo nákladů na storno dovolené, nově v pojistných smlouvách přibyly i covidové doložky,“ říká Tomáš Smolík z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Bohužel pak může na dovolené nastat i ta situace, že cestující bude muset být hospitalizován v tamní nemocnici. Taková scénář by pak měl brát do úvahy nejen sám cestující anebo nákupčí zájezdu, ale sama společnost, která cestovní pojištění poskytuje. Právě kvůli takovým situacím je vhodné zvolit i připojištění na covidové doložky.

To, co kryjí, si však budete muset pečlivě ohlídat. Nemusí vždy zahrnovat vše potřebné a u některých pojišťoven mohou být však na základě destinace, kam cestujete, podmíněny vyšším tarifem.

Čtěte také: Bude vám na dovolenou stačit česká kartička pojišťovny?

Covidové doložky u cestovního pojištění: co kryjí a kdy

Zdroj: Depositphotos

 

Podle čeho pojišťovny do smluv nastavují covidové doložky?

Podle toho, v jakém barevném stupni na mapě cestovatele #COVID19 se podle Ministerstva zahraničních věcí nebo zdravotnictví země nachází, jsou pojišťovny ochotné do smluv zapracovávat i krytí komplikací s případnou nákazou virem covid-19.

Mezi ty patří například:

  • zrušení zájezdu,
  • náklady za nařízenou karanténu,
  • náklady na potřebnou hospitalizaci,
  • výdaje na nechtěné prodloužení pobytu anebo
  • na nutné přeobjednání zpátečního letu.

Covidové doložky se však budou moci očekávat především u cestovního pojištění k zájezdu nebo dovolené do destinace s nízkým stupněm rizika nákazy. U zemí, které jsou na semaforu ministerstva označeny tmavými barvami, budou náklady na sjednání takového připojištění vyšší, popř. hrozí, že je nebude možné sjednat vůbec.

Pokud byste se pak s něčím takovým při sjednávání cestovního pojištění setkali, určitě si projděte i nabídky ostatních pojišťoven a porovnávejte. Je šance, že se najde pojišťovna, která vás pojistí anebo budete mít alespoň finanční ochranu při případných problémech spojených s koronavirem za méně peněz.

Doložky si tedy pečlivě hlídejte. Ani ty totiž nepokryjí úplně vše, přičemž zpravidla nepokrývají náklady, které nejsou spojeny s podezřením na nákazu covidem.

„To znamená, že pokud si potřebujete udělat test před vstupem do muzea, galerie nebo jiné památky či atrakce, pojišťovna za tento náklad neodpovídá a pojištěný si ho musí uhradit sám,“ dodává Smolík.

Čtěte také: Zapomněli jste na pojištění na cesty? Řešení hledejte v mobilu

Cestování do zahraničí: Na co si dát pozor v době pandemie?

Kromě podmínek u covidových doložek v pojistných smlouvách byste si také měli ohlídat cestovní pravidla, a to nejen ze strany ČR, ale i ze strany vybrané destinace v zahraničí. Pravidla se totiž u každé destinace liší. Někde se vyžaduje potvrzení o očkování anebo negativní test, jinde může stačit jen potvrzení o prodělaném covidu.

Vždy také dodržujte nařízení a požadavky zemí, do kterých cestujete. Jejich porušení může být důvodem k nepokrytí nákladů, které si před cestou smluvíte v rámci cestovního pojištění, případně budete muset uhradit pokuty, která vám pojištění samozřejmě také nepokryje.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ