Většina lidí se při kyberútoku bojí ztráty hesel k bankovnictví. Polovina si už ale klikla na odkaz v e-mailu od neznámého adresáta

26.07.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Většina lidí zaznamenala, že byl na ně v posledním roce veden phishingový nebo jiný kybernetický útok. Vyplývá to z průzkumu, který v minulých týdnech uspořádaly servery Finance.cz a Euro.cz ve spolupráci se společností Vodafone.

Průzkumu, který jsme zorganizovali online, odpovídalo přes 220 respondentů. Není to vysoké číslo, ale výsledky průzkumu jednoznačně potvrzují to, na co odborníci na kybernetickou bezpečnost upozorňují v posledních měsících opakovaně. Útoku na firmy i na jednotlivce výrazně v posledním roce přibylo.

Zdroj: Shuttestock

Koronavirová pandemie = přesun do online = žně pro hackery?

“Koronavirová pandemie přinesla zásadní změny našich životů a přesun do online světa. Zvykli jsme si na dálku nakupovat, bavit se i pracovat. A kyberzločinci na nový trend okamžitě zareagovali,” uvedla před pár dny například mezinárodní bezpečnostní firma CheckPoint.

“Bohužel i menší hackerské skupiny mají dnes přístup k velmi nebezpečným hrozbám, protože dříve nebo později k úniku strategických kyberzbraní dojde. S hrozbami i útoky se čile obchoduje například na darknetu, takže se ještě rozšiřuje počet potenciálních kyberzločinců. Zakoupit lze data, hrozby i útoky na míru, amatéři tak mohou za pár desítek dolarů způsobit devastující škody,” píše se dál ve zprávě.

Zdroj: Průzkum Finance.cz a Euro

“Průzkum potvrzuje naše informace z ostatních průzkumů – počet útoků v online světě dlouhodobě přibývá a téma je a bude ještě naléhavější. Navíc pandemie urychlila digitalizaci společností, ukázala nám, že jsou technologie stěžejní v dnešním podnikání a nejen velké firmy, ale i malé a střední podniky si musely osvojit nové know-how a přesunout své služby do online světa,komentoval výsledky průzkumu Pavel Kašpar, senior marketing manager ze společnosti Vodafone.

V průzkumu jsme se ptali hned na několik aspektů, které s kybernetickou bezpečností souvisí. Některé se na první pohled týkají jen jednotlivců, ale pokud se útočníkům podaří ovládnout počítač, ze kterého se někdo připojuje do podnikové sítě, může to ohrozit celou firmu.

Zdroj: Průzkum Finance.cz a Euro

Neznámý adresát a příloha = hrozba pro vaše data?

Necelá třetina respondentů třeba přiznala, že největším problémem pro ně je, že by mohli kliknout na odkaz v e-mailu od neznámého adresáta. A přes 46 procent lidí přiznalo, že se jim to již stalo, případně dokonce otevřeli přílohu, který takový e-mail obsahoval.

Zdroj: Průzkum Finance.cz a Euro

“Většina útoků vzniká právě nepozorností, třeba kliknutím na odkaz od neznámého adresáta nebo příslibem snadné výhry, stažením neověřené aplikace mimo oficiální obchod jako je App Store nebo Google Play,” glosuje výsledky Pavel Kašpar. V případě aplikací téměř polovina lidí, alespoň podle našeho průzkumu, neověřuje, zda je to, co si stahují do telefonu, skutečně bezpečné.

Překvapivě velké množství lidí také stále spoléhá jen na “silné” heslo. Tuto formu autentizace pro přístup do svých účtů využívá 38 procent lidí. Situace se v tomto ohledu ale zřejmě zlepšuje, protože 42 procent lidí už využívá dvoufaktorovou autentizaci a necelých 17 procent ověření pomocí biometrie.

Zdroj: Průzkum Finance.cz a Euro

Čeho se lidé v případě kyberútoku nejvíce bojí?

Naopak méně překvapivý byl výsledek, čeho se lidé v případě kyberútoku na ně nejvíce bojí. Přes 51 procent respondentů uvedlo, že by je nejvíc zasáhla ztráta přihlašovacích údajů k bankovnictví. “Je škoda, že respondenti nevěnují stejnou 'péči' interním firemním datům nebo citlivým údajům o zaměstnancích. Přitom právě zde mohou vzniknout nedozírné ztráty, finanční ale i v reputaci jejich firmy,” dodal Kašpar.

 

Zdroj: Průzkum Finance.cz a Euro

Společnost Vodafone se na průzkumu podílela i kvůli tomu, že nedávno nabídla svým zákazníkům aplikaci CyberWall, která nepřetržitě chrání obchodní i zákaznická data na vašich zařízeních, odráží kyberútoky, podezřelé e-maily či pokusy o phishing. Firma ji navíc nabízí s novými neomezenými business tarify od Vodafonu.

Zdroj: Průzkum Finance.cz a Euro

“ “Většinu útoků, které respondenti vidí jako velké riziko, dokážeme pokrýt naší službou CyberWall. Ochrání je od neopatrného kliknutí na odkaz, který dostali v e-mailu, SMS nebo jiné zprávě a která se tváří jakoby přišla od známé osoby,” konstatuje Pavel Kašpar.

Aplikace CyberWall od Vodafonu

Zdroj: Vodafone

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel