Elektřina zdražuje. Proč to není jen špatná zpráva?

06.08.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Domácnosti si za elektřinu v následujících měsících připlatí. Pro lidi, kteří nejsou se svým dodavatelem spokojení je zdražování příležitostí, jak se se rychle vymanit z nevýhodné smlouvy.

Ceny komodit jdou nahoru. Týká se to nejen elektřiny, která zdražuje už několik měsíců za sebou, ale také třeba benzínu nebo nafty. Ve výsledku tak podraží kde co, včetně základního zboží. Domácnosti si pak připlatí za energie, které dodavatelé nyní nakupují na energetických burzách.

Cena elektřiny na burze nadále stoupá a je tedy jen otázkou taktiky a času, kdy jednotliví dodavatelé přistoupí ke zvýšení konečných cen. Například ČEZ už k prvnímu červenci zvýšil cenu svých fixovaných produktů, u smluv na dobu neurčitou s termínem ještě váhá. Největší vlna cenových úprav probíhá tradičně ke konci roku a bude to tak zřejmě i letos. Na přelomu roku také odběratelé nejčastěji mění dodavatele, zvážit lepší nabídku ale doporučuji kdykoliv,“ komentuje situaci na trhu s elektřinou Jiří Gavor, analytik společnosti ENA.

Vypovědět smlouvu bez pokuty

Právě změna dodavatele je typická pro období, kdy jdou ceny energií nahoru. Jak ukazují statistiky počtu změn dodavatelů, které má k dispozici OTE ČR, nejvíce přechodů k novým energetickým firmám lidé realizují právě na podzim nebo na přelomu roku. V té době také nejvíce dodavatelů oznamuje změny v ceníkách.

Lidé, kterým jejich stávající dodavatel zvedne ceny a z jakéhokoli důvodu s ním nejsou spokojeni, mohou smlouvu ve zkráceném termínu vypovědět. Vyvázat se tak mohou například i ze smluv na dobu určitou, které byly sjednané na dobu dvou či tří let a kde by za předčasnou výpověď platili sankce. Takto mohou odejít bez jakékoli pokuty.

Ovšem pozor, týká se to jen obchodních cen, nikoli případů, kdy zdražuje regulovaná složka, kterou má v kompetenci Energetický regulační úřad. „Jestliže zdraží regulovaná složka, spotřebitel s tím nic dělat nemůže. Ovšem když dodavatel zvýší neregulovanou část ceny, můžete od smlouvy odstoupit,“ vysvětluje šéfka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Čtěte také: Tisíce korun za výpověď smlouvy. Kdy můžete od dodavatele zdarma odejít?

Zdražování elektřiny: změna dodavatele, na co pozor

Zdroj: Depositphotos

 

Minimálně deset dnů na změnu

Lhůta pro bezplatné odstoupení od smlouvy pak záleží na tom, kdy a jakým způsobem dodavatel zdražení energií oznámil. Když o navýšení cen nedá svým zákazníkům vědět, mají na odstoupení tři měsíce. Většina energetických firem ale o zvýšení cen informuje, například e-mailem nebo SMS zprávou, a to nejpozději třicátý den před zdražením. V takovém případě můžete od smlouvy odstoupit nejpozději desátý den před platností nových cen.

„Jakmile oznámení proběhne individuálně, tedy písemně, prostřednictvím SMS zprávy nebo e-mailem, a to nejpozději třicet dnů před účinností změny, může spotřebitel od smlouvy odstoupit nejpozději deset dnů před změnou,“ potvrzuje Eduarda Hekšová.

Pokud od dodavatele budete odstupovat při navýšení cen, nesmí po vás požadovat sankci za předčasné ukončení smlouvy, a to ani v případě, kdy máte uzavřenou smlouvu na dobu určitou. Ačkoli to dodavatelé dobře vědí, ti méně poctiví vás mohou zkoušet zastrašovat a pošlou vám například fakturu s pokutou nebo varovný dopis. V takovém případě byste se neměli dát a trvat na svých právech. Při komplikacích se můžete obrátit na Energetický regulační úřad, který na trh s elektřinou dohlíží.

Čtěte také: Platit dodavateli tak akorát. Jak si upravit zálohy za energie?

Není dodavatel jako dodavatel

Když rostou na energetickém trhu ceny, zdražují všichni dodavatelé. V minulých letech to bylo tak, že pokud navýšili ceníky velcí hráči, následovali i ti menší. Drobnější dodavatelé pak konkurují především cenami, proto jsou mezi firmami poměrně velké rozdíly. Zvlášť při větší spotřebě můžete ušetřit zajímavé částky.

Nižší cena by ale neměla být tím jediným, podle čeho budete dodavatele vybírat. Vše byste si měli dobře rozmyslet a také si pročíst obchodní podmínky i smlouvy. Nejčastěji totiž potíže způsobují unáhlená rozhodnutí, například podpis smlouvy mezi dveřmi při podomním prodeji.

Zdražování elektřiny je totiž situace, která hraje nepoctivým obchodníkům do karet a často ji zneužívají. „Někteří obchodníci již oznamují zdražování energií způsobené zvyšováním cen silové elektřiny na burze. Přitom, kdykoliv ceny rostou, narůstá také ochota spotřebitelů ke změně dodavatele. Toho pak zneužívají zprostředkovatelé, když ve svých telefonátech lákají z lidí závazné přihlášky do aukcí, které nezřídka končí několikatisícovou pokutou,“ uzavírá Markéta Zemanová, členka Rady Energetického regulačního úřadu.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ