Co má kromě technologie výstavby vliv na tržní cenu domu?

19.08.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Plánujete si postavit dům anebo naopak kupovat? Pojďme se společně podívat, co má u technologie výstavby vliv na tržní cenu nemovitosti.

Technologie výstavby se stále posouvají dopředu a některé moderní trendy přicházejí i ze zahraničí. Dále se také neustále vyvíjejí i nové stavební materialy. Pokud i vy uvažujete nad tím, jakou technologii pro stavbu vybrat, pojďme se podívat, co ještě ovlivní tržní cenu domu.

Proč má druh výstavby tak zásadní vliv na tržní cenu nemovitosti?

  1. Rozpočet
  2. Vhodná lokalita
  3. Náročnost a délka výstavby
  4. Výběr materiálu pro stavbu
  5. Náklady na provoz a údržbu domu

Proč má druh výstavby tak zásadní vliv na tržní cenu nemovitosti?

Důvod je opravdu jednoduchý. Zkuste si představit stejně veliké rodinné domy z pohledu zastavěné nebo obytné plochy, postavené ve stejné ulici. Jeden je postaven tradiční technologií zděné stavby z cihel, druhý je dřevostavba se sendvičovou technologií a třetí jako základ stavby využije vyřazené lodní kontejnery. I když domy budou na první pohled vypadat úplně stejně, rozdíly v ceně budou zásadní.

Dle Jakuba Zámiše, realitního odborníka z Odhad-zdarma.cz, cenu neovlivní jen použité technologie výstavby. Důležitou roli budou hrát i faktory jako vstupní investice majitelů, životnost stavby, náklady na údržbu nemovitosti, ale i její izolační vlastnosti. Při výstavbě domu a volby technologie výstavby pak na cenu bude mít vliv i:

1. Rozpočet

Rozpočet, vlastní investice, čili kolik peněz do výstavby vložíte anebo jste vložili, bude hrát při případném prodeji nemovitosti vždy zásadní vliv a ovlivní její tržní hodnotu.

Čtěte také: Jaké doklady budete pro zahájení stavby domu? A kam pro ně?

2. Vhodná lokalita

Ne každá technologie se hodí do každé lokality. Přestože klimatické podmínky České republiky jsou víceméně vyrovnané, některé materiály a technologie se například nehodí pro výstavbu v oblastech s rizikem záplav a přívalové vody (typicky pórobetonové tvárnice, ale i vybrané dřevostavby). Na pozoru buďte u zahraničních dodavatelů.

Technologie výstavby vhodná pro středomořské lokality nemusí našemu prostředí vyhovovat. U zahraničních dodavatelů myslete i na cenu dopravy, kurzové rozdíly (u milionových investic už je i menší pohyb kurzu znát) a také formální ošetření transakce (smluvní zajištění a rozdílná právní úprava v cizí zemi může způsobit nepříjemnosti).

Čtěte také: Jak dlouho trvá stavební řízení?

Výběr technologie pro výstavbu a cena nemovitosti

Zdroj: Depositphotos

 

3. Náročnost a délka výstavby

Obvykle nejjednodušší a nejrychlejší je stavba rodinného domu z větších prefabrikovaných celků, které se na místě stavby smontují do podoby hrubé stavby doslova za několik dnů nebo dokonce hodin. O něco delší a náročnější je vždy výstavba z tzv. „kusových prvků”, ať už jde o cihly nebo tvárnice.

Některé materiály vyžadují určité technologické časové prostory pro vysychání a stabilizaci konstrukce. Zásadní vliv na celkový čas výstavby má také rozhodnutí, zda bude rodinný dům stavěn svépomocí nebo tzv. “na klíč”, případně kombinací vlastní práce a subdodávek od firem.

Čtěte také: Jaké doklady vyřídit při bourání starého domu?

4. Výběr materiálu pro stavbu

Základní stavební materiál je rozhodující pro zvolenou technologii výstavby. Vedle jeho ceny je důležitá také nasákavost, životnost, schopnost tepelné izolace, odolnost v tahu a tlaku nebo akumulace tepla. Některé rodinné domy (například vybrané dřevostavby) díky použitým materiálům rychle vytopíte, ale při větrání rychle chladnou. Každý materiál má své klady i zápory.

5. Náklady na provoz a údržbu domu

S výběrem technologie a zdiva souvisí i rozhodování, jak bude dům vytápěn a odvětráván. Jak bude řešen odvod přebytečných par a případná klimatizace. To vše se promítne i do rozpočtu na provoz. Myslete i na to, že v domě chcete žít obvykle celý život a vaše potřeby, finanční možnosti a síly na případnou údržbu se budou v čase měnit.

zdroj: Odhlad-zdarma.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ