Sběr dešťové vody šetří životní prostředí i finance

24.07.2021 | , Tisková zpráva
Spotřebitel


Investice do systému sběru a filtrace dešťové vody se vám zaručeně vyplatí. Tato voda je totiž zcela zdarma a v domácnosti najde široké uplatnění. Zjistěte, jaké má sběr dešťovky vstupní náklady a jaké vám přinese každoroční úspory.

Zdroj: Unsplash

Jak můžete využít dešťovou vodu

Dešťovku ocení zejména zahrádkáři, jelikož právě dešťová voda je pro rostliny nejzdravější. Zalévání pitnou vodou z vodovodu je nejen zbytečně drahé, ale navíc zanáší půdu nežádoucími látkami a škodí rostlinám.

Své uplatnění najde dešťová voda i v domácnosti jako tzv. užitková voda – nejčastěji se používá na splachování WC, ale po vhodné úpravě ji můžete použít i na úklid a osobní hygienu. Dešťovka se obzvlášť doporučuje pro praní, jelikož je tato voda měkká, čímž se snižuje spotřeba pracích prostředků a prodlužuje se životnost pračky.

Bola

Na vaření a pití spotřebujeme pouhá 3 % vody. Zdroj: Unsplash

Úprava dešťovky na pitnou vodu je poměrně náročná a nákladná, proto je tento způsob využití spíše vzácný. Ovšem voda určená ke konzumaci představuje pouhá 3 % veškeré spotřebované vody v běžné domácnosti.

Spočítejte si úspory

Podle statistik a dostupných dat spotřebuje průměrná 4členná česká domácnost 150 kubíků vody ročně, z toho přibližně: 

  • 30 % na splachování WC,
  • 40 % na osobní hygienu,
  • 20 % na úklid,
  • 7 % na zalévání zahrady,
  • 3 % vody se spotřebují na vaření a pití.

Při průměrném objemu srážek v ČR, který činí 700 litrů na metr čtvereční ročně, dokáže střecha s plochou 100 m2 zachytit až 70 kubíků dešťovky ročně a vy ušetříte polovinu nákladů na vodu, tedy až 7,000 Kč. 

Co je potřeba ke sběru a filtraci dešťové vody

Jak sbírat a upravovat dešťovou vodu? Způsoby se liší podle jejího využití.

Dešťovka určená pouze k zalévání zahrádky

Pokud plánujete využít dešťovku pouze k zalévání zahrady, budete potřebovat zejména sud nebo jímku, která je napojená přímo na okap. Jímka na dešťovou vodu přitom může být nadzemní nebo podzemní, případně umístěná ve sklepě. Voda, která se neskladuje na přímém slunci, se vyznačuje vyšší kvalitou i delší trvanlivostí. Velikost jímky se odvíjí od plochy střechy.

Aby se jímka nezanášela hrubými nečistotami či uhynulými drobnými zvířaty, která můžou vodu kontaminovat, je nutné na okapový svod instalovat filtr hrubých nečistot. Aby se přívod vody do jímky neucpal, nezapomeňte filtr dešťové vody pravidelně čistit.

Dále si promyslete, jak budete vodu z jímky čerpat. Pokud máte nadzemní nádrž a vodu chcete odtáčet třeba do kyblíku, vystačíte si s obyčejným kohoutkem. Pro přívod vody do hadice či do potrubí musíte ale jímku opatřit vhodným čerpadlem.

Dešťovka je pro rostliny ideální a vaše zahrádka bude vzkvétat. Zdroj: Unsplash

Splachování WC dešťovou vodou

Splachováním WC pitnou vodou můžete spotřebovat až 50 kubíků kvalitní pitné vody ročně. Jde vskutku o zbytečné plýtvání, jelikož nároky na kvalitu vody určené ke splachování jsou poměrně nízké – voda pouze musí být vyčištěna od větších mechanických nečistot, které by mohly zanášet potrubí. To zajistíte instalací vhodného filtru mechanických nečistot.  

Vyčištěná voda se uchovává v akumulačních nádržích, které by měly být umístěny v interiéru bez přímého slunečního záření a se stabilně nízkou teplotou – ideálním místem je tedy sklep. Pokud sklep nemáte, lze nádrž na dešťovou vodu zakopat na pozemku, a to v nezámrzné hloubce.

Trojitý filtr na dešťovou vodu značky Honeywell obsahuje předfiltr, filtr mechanických nečistot a uhlíkový filtr. Zdroj: Bola.cz

Pozor: Co musíte vědět před přivedením dešťové vody do domácnosti

Je důležité vědět, že dešťovou vodu nesmíte ze zákona v žádném případě propojit s rozvody pitné vody. Pitná voda by se mohla kontaminovat a způsobit epidemii. Vždy je proto nutné mít dva oddělené rozvody vody.

Dále je nutné mít čerpadlo určené pro využití srážkové vody, které v případě nedostatku vody v nádrži na dešťovou vodu samo doplní vodu z vodovodního řadu. Objem srážek v průběhu roku značně kolísá, a proto byste zbytečně riskovali, že nebudete mít v domácnosti dostatek vody.

Dešťovka pro úklid a osobní hygienu

Dešťovku lze jednoduše upravit i na tzv. užitkovou vodu, kterou můžete v domácnosti použít na úklid a praní. V tomto případě je nutná instalace filtru na dešťovou vodu, který zachytí mechanické nečistoty a obsahuje aktivní uhlí, které z vody odstraní většinu chemických a biologických nečistot, a navíc zlepšuje senzorické vlastnosti vody.

Pro účely osobní hygieny musí voda splňovat vyšší hygienické standardy než užitková voda. Zde je již nutné vycházet z rozboru vody, který ukáže, které nežádoucí látky mají nadlimitní koncentraci. Podle toho lze pak systém dovybavit příslušnou domácí úpravnou vody.

Výroba pitné vody z dešťovky? I to je možné

Jak jsme již zmínili, úprava dešťové vody na pitnou vodu sice je možná, není ale příliš efektivní. Před tím, než se do takové úpravy pustíte, nechte si vypracovat detailní rozbor dešťovky. Její kvalita totiž může značně kolísat s ohledem na lokální chemické znečistění, zejména z dopravy, zemědělství a průmyslu. Není proto vyloučené, že taková úprava ve vaší oblasti nebude vůbec možná. 

Kromě kvalitní mechanické a uhlíkové filtrace vody budete muset na základě rozboru použít další speciální filtry a vodu vhodně dezinfikovat. Nejčastěji se taková dezinfekce provádí pomocí UV lamp nebo chemikálií.

Šetřete finance i životní prostředí. Zdroj: Unsplash

Podtrženo a sečteno: náklady na sběr dešťovky

Náklady na pořízení systému na sběr a úpravu dešťovky se samozřejmě odvíjí od toho, k čemu budete dešťovku používat. V zásadě ale počítejte s náklady zejména na skladování, filtraci, čerpání a distribuci vody.

Náklady na skladování dešťovky, tedy zejména na pořízení akumulační nádrže na dešťovou vodu činí zhruba 10,000-70,000 Kč podle objemu a použitého materiálu. Dále počítejte s cenou za instalaci a výkopové práce.

Filtr hrubých nečistot na dešťový svod neboli filtrační koš musí obsahovat každý systém a stojí kolem 2,000 – 7,000 Kč. Speciální filtr mechanických nečistot a uhlíkový filtr na vodu vás bude stát dalších 2,000 – 4,000 Kč, cena dezinfekce a další úpravy vody se odvíjí od konkrétního řešení.

Cena čerpadla do jímky na dešťovou vodu nebo domácí vodárny se pohybuje v rozsahu 10,000 – 40,000 Kč dle výkonu čerpadla a rozsahu využití dešťovky. Cena oddělených rozvodů se rovněž odvíjí od rozsahu využití dešťovky, v případě využití pouze pro splachování počítejte cca 10,000 Kč, pro přívod do celého domu zhruba 30,000 Kč.

Využití státní dotace: modelový příklad

Pro pořízení systému na sběr a využití dešťové vody můžete čerpat státní dotace Dešťovka. Jako příklad uvádíme 4člennou rodinu žijící v rodinném domě s plochou střechy 100 m2. Dešťovku využijí na zalévání zahrady a splachování WC. Kompletní systém včetně instalace je bude stát 130,000 Kč. Z dotace Dešťovka získali 50,000 Kč, náklady tedy činí 80,000 Kč. Úspora za vodu představuje 7,000 Kč ročně. Návratnost investice je tedy méně než 12 let.

Štítky:

Autor článku

PR článek  

Články ze sekce: Spotřebitel