Pracovní smlouva na dobu určitou a nemocenská během ní i na konci

05.10.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Nastupujete do nové práce a zaměstnavatel vám dal smlouvu na dobu určitou? Liší se nějak od smlouvy na dobu neurčitou v rámci zákoníku práce? Jak je to s nárokem na nemocenskou a co když jste na neschopence a smlouva vám končí?

Pravidla pracovní smlouvy na dobu určitou jsou ukotvena v § 39 zákoníku práce č. 262/2006 Sb. V našem článku se pak dozvíte:

Základní informace o pracovní smlouvě na dobu určitou

Ve smlouvě musí být jasně uvedeno, na jaké období se sjednává. Nejdéle ji lze stanovit na 3 roky s tím, že je do písemnosti nutné zanést přesné datum začátku i konce. Obsahuje pak i klasickou zkušební dobu.

Smlouva na dobu určitou může být opakována nejvýše 2×. Do tohoto opakování se pak počítá i její možné prodloužení. Toto pravidlo však neplatí, pokud se při sjednání smlouvy postupuje podle zvláštního právního předpisu a předpokládá se, že je smlouva sjednána např. jen na sezónní práce, anebo je smlouva podepsána mezi zaměstnancem a pracovní agenturou s tím, že ale bude pracovat u jiného zaměstnavatele.

Čtěte také: 5 případů, kdy můžete dostat výpověď, i když jste na neschopence

Konec smlouvy na dobu určitou a nemocenská

Zdroj: Depositphotos

 

Na co máte u smlouvy na dobu určitou nárok?

Ochrana dle zákoníku práce

Chránění jste v podstatě úplně stejně jako zaměstnanci pracující na smlouvu na dobu neurčitou. Vzniká vám tedy např. nárok na dovolenou, na náhradu mzdy při překážkách nebo např. na odstupné, kdyby vás zaměstnavatel vyhodil pro nadbytečnost nebo z organizačních důvodů. I zde může být smlouva ze strany zaměstnavatele ukončena jen za určitých podmínek, zaměstnanec může dát výpověď vždy. Jediný rozdíl zde je, že jakmile období, na které se pracovní poměr sjednal, skončí, zaměstnavatel vám smlouvu nemusí prodloužit.

Daně a nárok na daňové slevy a odpočty

Pokud jste podepsali růžové prohlášení poplatníka, je vám z hrubé mzdy strhávána záloha na daň, díky čemuž lze uplatňovat všechny daňové slevy a daňová zvýhodnění, na které máte nárok. V ročním zúčtování daně nebo daňovém přiznání pak lze využít i daňové odpočty.

Ze mzdy je pak samozřejmě strháváno zdravotní a sociální pojištění, jehož součástí je i pojištění nemocenské.

TIP: Výpočet čisté mzdy na kalkulačce

Může být zaměstnanec na dobu určitou na nemocenské?

Samozřejmě, že může. Prvních 14 dní dočasné pracovní neschopnosti bude pobírat náhradu mzdy od zaměstnavatele ve výši 60 % průměrného výdělku s tím, že mu bude náležet od prvního dne nemoci.

Od 15. dne nemoci mu pak bude náležet nemocenské z nemocenského pojištění. V obou případech se ve výpočtu přesné výše vychází i z redukčních hranic. Ty se v každém roce zvyšují.

Během toho, kdy běží období, na které se sjednala smlouva na dobu neurčitou, vám navíc zaměstnavatel nemůže dát výpověď. Pokud byste pak onemocněli ve zkušební době, může vám dát výpověď z důvodu nemoci až ve chvíli, kdy začnete pobírat nemocenské dávky.

Konec smlouvy na dobu určitou a nemocenská

Jestliže se závratně blíží konec období, na které jste se zaměstnavatelem smlouvu sjednali, a vy jste stále na nemocenské, opět je nutné zmínit, že zaměstnavatel vám smlouvu nemusí prodloužit. Neexistuje pro něj povinnost, na základě které by v pracovněprávním vztahu s vámi musel pokračovat.

Zaměstnavatel vám nemusí dávat žádnou výpověď a neexistuje zde ani žádná výpovědní lhůta. Smlouva končí sjednaným datem. Pobírání nemocenských dávek ani vaše dočasná pracovní neschopnost však s tím nekončí. DPN skončí ve chvíli, kdy usoudí lékař, že jste opět práce schopní a do této doby budete také pobírat nemocenské.

Nemoc a DPN po skončení pracovní smlouvy

Smůla se občas lepí na každého a velmi snadno může dojít k tomu, že vám skončí pracovní smlouva a vy hned na to onemocníte a budete dočasně práce neschopní. I na to však zákony myslí. Účast na nemocenském pojištění sice končí ukončením pracovního poměru, ale pokud jste v ochranné lhůtě, která činí 7 kalendářních dnů od skončení zaměstnání, budete mít na nemocenské dávky nárok i tak.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 76 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY