Srovnání finanční situace českých domácností a pomoc z dluhů

18.11.2021 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Předchozí rok výrazně otřásl rozpočtem řady nejen českých domácnosti. Jak je na tom jejich finanční situace ve srovnání s letošním rokem a kde vám mohou pomoci s dluhy.

Dle průzkumu, který vypracovala společnost KRUK Česká a Slovenská republika, vyšlo najevo, že 75 % českých domácností dokáže hospodařit s relativním dostatkem peněz, kterými pokryje základní životní potřeby, závažnější výdaje a ještě je u nich možnost spořit. Čtvrtina českých domácností pak žije v chudobě a kvůli zvýšení ceny energií se předpokládá, že se situace ještě zhorší.

Mnoho domácností je také zadlužených. Co jim aktuálně může pomoci z dluhové pasti?

Srovnání ekonomické situace domácností 2020 a 2021

Ve srovnání s rokem 2020 došlo k mírnému poklesu podílu bohatších českých domácností, jejichž zástupci v průzkumu uvádějí, že hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a mají dostatek peněz na vše potřebné. Zatímco loni takto odpovědělo bezmála 27 % respondentů, letos jde o 24 % dotazovaných. Meziročně přibližně o 0,5 % vzrostl podíl respondentů, kteří svoji finanční situaci označují za hojnost.

„Je velmi pozitivní, že se během letošního a uplynulého, pandemií postiženého roku výrazně nezhoršila finanční situace českých domácností. Zjištěné meziroční změny jsou jen minimální, ale z dlouhodobějšího srovnání vidíme, že se zastavil trend, kdy se několik posledních let finanční situace Čechů mírně zlepšovala. Dobrou finanční situaci potvrzuje i mírné snížení podílu domácností s úvěry a prakticky nezměněný podíl Čechů s úsporami,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Čtěte také: „Chudí“ Švýcaři by v Česku byli boháči

Zdroj: Depositphotos

Jak se změnily výdaje českých domácností?

Zatímco v celkové finanční situaci českých domácností meziročně nenastaly žádné zásadní změny, výrazně se změnila skladba výdajů. Například téměř čtvrtina (24 %) domácností uvádí, že neutrácí žádné peníze za zábavu a koníčky, zatímco v loňském průzkumu se jednalo jen o 16 % respondentů. Více respondentů také uvádí, že neutrácí žádné peníze v souvislosti se zdravím a lékařskou péčí – zatímco v předchozím roce šlo o bezmála 9 % dotazovaných, aktuálně takto odpovědělo téměř 14 % respondentů. Češi méně často doplácejí za léky, ale vzrostl podíl výdajů na lázeňskou léčbu.

„Jen 14 % českých rodin uvádí, že se v souvislosti s koronavirovou pandemií zvýšily jejich výdaje na péči o děti, nejčastěji v souvislosti se stravováním a pořízením nezbytného vybavení a internetového připojení pro online výuku. Celkově se ale nejedná o nijak zásadní zásah do rodinných rozpočtů,“ doplňuje Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Co vám může pomoci s dluhy?

V anketě na Finance.cz jsme se ptali čtenářů, zdali se již někdy ocitli v exekuci. K 1. listopadu 2021 na otázku odpovědělo 34 160 respondentů. Pouze 41 % z nich odpovědělo, že v exekuci nebyli nikdy. 25 % (8 439 hlasů) sdělilo, že se v exekuci ocitlo jednou a zbylých 34 % (11 711 hlasů) udalo, že bylo v exekuci vícekrát.

Přestože v praxi je zadlužených mnohem více osob, čísla v naší anketě jsou poměrně alarmující. A právě proto nabízíme 2 řešení, které řadě lidem mohou pomoci.

1. Den bez dluhů

Nezisková aktivita zde nebude trvat pouze jeden den, jak by se někdo mohl mylně domnívat, ale celý měsíc listopad. Den bez dluhů je osvětová akce, která aktuálně probíhá v Česku i na Slovensku a jejím cílem je pomoci dlužníkům, nabídnout jim konzultaci problému a nastavit si řešení. To samozřejmě zdarma.

Dříve akce probíhala na pobočkách Úřadu práce ČR, který je zároveň hlavním partnerem. Letos však bohužel stejně jako loni bude probíhat bezkontaktně. Nápomocná vám pak bude bezplatná linka 800 700 880 anebo kontaktní formulář na webu nasedluhy.cz. Poradci vám navíc mohou zdarma na vyžádání poskytnout výpis z Centrální evidence exekucí.

Milostivé léto

Zákonný institut milostivého léta může pomoci osobám, které mají vedené exekuce proti veřejnoprávním subjektům. Do těch můžeme zařadit např. dopravní podniky, Český rozhlas anebo obec.

Během období od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 mají takoví dlužníci možnost splatit pouze jistinu dluhu bez úroků, které často tvoří největší část dluhu, a poplatek exekutorovi včetně DPH, který činí dohromady 908 Kč.

Čtěte také: 5 věcí, které byste měli vědět o milostivém létě

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU