Z nevyplacených životních pojistek mají pojišťovny žně. Co dělat, aby si nenechaly vaše peníze

09.12.2021 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Kdo si sjednává životní pojištění, většinou také stanoví obmyšlenou osobu. Tedy člověka, kterému pojišťovna vyplatí peníze v případě, že pojištěný zemře. Jenže pojišťovna nemá povinnost a často ani možnost se obmyšlené osobě ohlásit. Lidé tak přicházejí až o miliony.

Děvětapadesátiletá Alice z Prahy si životní pojištění sjednala před 17 lety. Spoléhá na to, že pozůstalí se o něm dozvědí z dokumentů, které má doma pečlivě uložené. Jako obmyšlenou osobu uvedla svého syna. V době, kdy si pojištění sjednávala, mu bylo deset let. Vzpomíná si, že mu o tom řekla, ale nedávno zjistila, že si to dnes sedmadvacetiletý syn nepamatuje a o její pojistce vůbec netuší. Kdyby zemřela, byl by tak odkázán jen na to, že při třídění její pozůstalosti narazí na ten správný list papíru.

„Příběh Alice není vůbec neobvyklý,” říká Lucia Šmehlíková, produktová specialistka pojištění Mutumutu. „Lidé zapomínají upozornit svoje blízké, že penize z pojistky budou vyplaceny právě jim. Na rozdíl od zmíněné Alice jim často ani nezanechají potřebné dokumenty nebo nedají vědět notáři,“ dodává.

Pojišťovny přitom mohou mít čisté svědomí. Být proaktivní v dohledávání obmyšlených osob není jejich povinnost. Často je ani jednoduše dohledat nemůžou, protože pojištěný neuvedl celé jméno, pouze termín “manželka” či “matka”. Kontaktní adresa se zpravidla neuvádí, ostatně se za roky od sjednání smlouvy může změnit. Navíc se pojišťovny o úmrtí klientů obyčejně dozvídají právě od jejich příbuzných nebo od notáře, případně tak, že jim přestanou chodit platby za pojištění.

Pojistkou se netajte, ať se na nezapomene

Máte životní pojistku? Aby si peníze z ní pojišťovna nenechala, je potřeba dát obmyšleným osobám včas vědět. Pokud z nějakého důvodu nechcete, variantou je říct o tom někomu, kdo je rodině blízký a kdo informaci po vaší smrti předá. Děti například může o pojistce informovat jejich kmotr či kmotra. Věc můžete zkonzultovat i s právníkem nebo s notářem, se kterým sepisujete závěť.

„Rozhodně ale nespoléhejte jen na to, že pozůstalí najdou informaci ve vašich dokumentech,” zdůrazňuje Šmehlíková. Podotýká ale, že vést si alespoň jednoduchý papírový seznam důležitých smluv či sjednaných finančních produktů je nutné minimum co udělat, aby blízké osoby peníze dostaly. 

„V tomto ohledu stále vítězí papír. I s postupující digitalizací není potřeba si vést obsáhlé šanony, jako dříve. Přesto je moudré si zrovna například pro případ pozůstalosti vést seznam produktů a služeb, které mám sjednané a které jsou pro pozůstalé důležité,” vysvětluje Šmehlíková.

Peníze z pojistky?

Zdroj: Shutterstock

Aktualizujte pojistku pravidelně po několika letech, obzvlášť po změně partnera

Životní pojistku obvykle uzavíráte na několik let. Co platilo na začátku se v průběhu let může změnit. Například když v pojistce uvedete obmyšlenou osobu svou manželku a uvedete její jméno, pak se rozvedete a znova oženíte a obmyšlenou osobu nezměníte, peníze z pojistky budou vyplaceny vaší ex. A vaší současné manželce zbydou jen oči pro pláč. Obmyšlenou osobu můžete kdykoliv v průběhu pojištění změnit. Nezapomínejte na to. 

Ptejte se vašich blízkých, jaké mají pojistky

Pokud někdo z vašich blízkých zemřel a vy se domníváte nebo víte, že měl životní pojistku, ale nevíte u které pojišťovny, je na vás, abyste byli aktivní a dohledali jeho smlouvu. Pokud ji nenajdete mezi jeho dokumenty a smlouvami, můžete se obrátit přímo na pojišťovny. V případě, že nevíte, o kterou pojišťovnu se jedná, můžete jich rovnou obeslat více. Pokud s vami pojišťovny odmítnou komunikovat, kvůli ochraně osobních údajů, můžete se obrátit na notáře, který je pověřen řízením pozůstalosti. Tomu pojišťovny odpovědět musí. 

Pokud zesnulý obmyšlenou osobu neurčil, bude se plnění z pojistky rozdělovat podle zákona, tzn. peníze dostane manžel. Pokud manžela nebo manželku osoba neměla, nárok mají následně děti zesnulé osoby. Pokud byla osoba bezdětná, nárok přechází na rodiče. Pokud již rodiče zemřeli, postupuje plnění do dědictví, stejně jako ostatní zanechaný majetek. Rozhodně nejjednodušší situací ale zůstává ta, kdy zemřelý obmyšlenou osobu nebo osoby stanovil a dal jim o tom vědět.

A když pojistku najdete až dlouho po smrti babičky, nezoufejte. Svůj nárok na výplatu peněz máte až 11 let od úmrtí blízkého.

Tip: Srovnání životního pojištění v naší kalkulačce

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ