Jak se připravit na online pohovor?

19.01.2022 | , Finance.cz
FIRMY


Pandemická situace zasáhla výrazně také do personální sféry. Kvůli nejrůznějším nařízením vlády musela řada firem začít uskutečňovat výběrová řízení online. Pro mnohé uchazeče o zaměstnání byla tato forma pohovorů velkou neznámou a zároveň podnětem ke stresu.

Příprava na online pohovor zabere některým lidem mnohem více času, než kdyby se chystali na běžné osobní setkání s personalistou. Sice vám odpadá stres ze zaspání, ujetí autobusu či nenalezení požadované firmy, zato ale vyžaduje mnohem větší technickou přípravu, která je pro lidi, kteří nejsou zvyklí hovořit na dálku online, poměrně náročná.

Online pohovor

Zdroj: Depositphotos

Rešerše informací o firmě

Tímto krokem si projdete v obou variantách pohovoru. Zjistěte si o dané firmě co nejvíce informací prostřednictvím internetu. Nezapomeňte navštívit zaměstnanecké pracovní portály, kde hodnotí zaměstnanci kvalitu firmy v rozmanitých aspektech.

Firmy mají také povinnost zveřejnit výsledky svého hospodaření v účetní závěrce, která je dohledatelná na internetu. Můžete tak nahlédnout, jaký firma měla za daný rok obrat, ale i další důležité informace, které vám mohou pomoci rozhodnout se, zda skutečně chcete pro takového zaměstnavatele pracovat. Na mnoha webových stránkách firem najdete také celou organizační strukturu, můžete tak orientačně zjistit, kdo má jakou funkci ve firmě.

Co řeknete o sobě?

Další bod je opět stejný pro obě formy pohovorů. Personalisté, či jiné osoby, které s vámi pohovor povedou, vám dají prostor k tomu, abyste se jim představili. Určitě je lepší, když si nějakou řeč připravíte nanečisto předem, než pak v dané situaci vymýšlet přijatelnou prezentaci sebe samých. Stačí, když si na papír napíšete předem osnovu, které informace byste chtěli o sobě zmínit a které vy považujete za relevantní k dané pozici.

Popřemýšlejte, na jaké otázky by se vás mohl personalista zeptat a v duchu si na ně odpovězte, případně poznamenejte na papír.

TIP: Zaměstnavatel se nesmí ptát na vše. Tyhle otázky jsou diskriminační a protiprávní

Příprava a zkouška technického vybavení

Nyní se již dostáváme do situace, kterou byste při osobním setkání nemuseli vůbec řešit. Na přípravu potřebné techniky si vyhraďte dostatečné množství času. Určitě není dobré nechávat tyto záležitosti na poslední chvíli, jelikož zjištěné technické problémy nevyřešíte hned, jako například chybějící zápisník.

Seznam věcí, bez kterých se na online pohovoru neobejdete:

  • Notebook, PC
  • Mikrofon
  • Kamera
  • Sluchátka
  • Stabilní připojení k internetu

Klidné a pohodlné místo

Pro to, abyste se mohli cítit během pohovoru příjemně, je důležité nalézt takové místo, na kterém vás nebude nikdo vyrušovat a bude příjemné na práci. Pomocí kamery zjistěte, jaké pozadí je za vámi vidět a alespoň tuto část ukliďte. Pokud vaše preferovaná online platforma nabízí možnost virtuálního pozadí, můžete vyzkoušet i tuto variantu. Zajistěte si také vhodné osvětlení, které vám nebude vytvářet stíny ve tváři.

Simulační test

Poté, co vyzkoušíte veškerou techniku a najdete ideální místo, je na řadě simulační test. Pokud se řadíte do kategorie stresařů, je dobré, když si vyzkoušíte online pohovor nanečisto. K tomuto činu je ovšem také potřeba sehnat osobu, která bude ochotna s vámi test podstoupit. Při této zkoušce si vyzkoušejte nejen vyprávění o sobě, ale také se zaměřte na to, jaká je kvalita obrazu a zvuku. Pokud zaznamenáte trhaný zvuk s obrazem, ujistěte se, že máte zavřené všechny aplikace a záložky, které k pohovoru nepotřebujete.

Přes jaké aplikace online pohovory probíhají?

Na trhu je několik platforem, které umožňují online přenos obrazu i zvuku. Nejčastěji se však budete spojovat přes tyto kanály:

  • Skype
  • Google Meet
  • Zoom
  • Teams

Mezi uživatelsky nejjednodušší platformu pro online schůzky patří především Google Meet, ve kterém nepotřebujete mít ani založený vlastní účet. Pouze zkopírujete odkaz schůzky a pošlete ho všem lidem, kteří se k vám mají připojit. Zároveň si můžete prostřednictvím této platformy navzájem sdílet obrazovku.

A také se nezapomeňte dobře vyspat, ať vám to na obrazovce sluší.

TIP: Jak na pracovní pohovor

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: FIRMY