Co je dobré vědět, když chce jít OSVČ na mateřskou

10.02.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jste osoba samostatně výdělečně činná a přemýšlíte, za jakých okolností máte v případě péče o dítě po porodu nárok na mateřskou? Přečtěte si užitečné informace.

Osoba samostatně výdělečně činná je něco úplně jiného než zaměstnanec. Tomu z klasické pracovní smlouvy plyne nárok na mateřskou dovolenou vždy, v případě dohod konaných mimo pracovní poměr jen tehdy, jsou-li jejich výdělky nad limit. Jak to mále OSVČ?

Kdy má OSVČ nárok na mateřskou

Na mateřskou neboli peněžitou pomoc v mateřství, jak se dávka oficiálně jmenuje, má OSVČ nárok jen tehdy, pokud si sama dobrovolně platí nemocenské pojištění. U osob samostatně výdělečně činných totiž nemocenské není automaticky součástí toho sociálního, jak je tomu vždy u zaměstnanců.

Nutné je také splnit podmínku potřebné dobrovolné účasti. Ta v našem případě činí 180 kalendářních dnů v období jednoho roku před dnem nástupu na mateřskou. To ale není všechno. Současně s tím musí kompletní účast na pojištění trvat alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na dávku.

Čtěte také: Mateřskou nedostane každý. Komu nevzniká nárok?

Kdy může OSVČ nastoupit na mateřskou

Pokud splní výše zmíněné podmínky nároku, může na ni maminka dítěte nastoupit 6 až 8 týdnů před očekávaným termínem porodu. Den nástupu si pak v tomto rozmezí určí sama a celkem na mateřské může strávit 28 týdnů. Pokud se narodí 2 a více dětí, podpůrčí doba se prodlužuje, a to až na 37 týdnů.

Důležité je vědět, že pokud by chtěl na mateřskou za splnění podmínek nastoupit otec OSVČ, nenáleží mu celá délka podpůrčí doby. Prvních 6 týdnů mateřské po porodu bude vždy náležet výhradně matce. Otec ji může po uzavření písemné dohody o péči o dítě vystřídat až po šestinedělí.

Mateřská a OSVČ: podmínky, žádost, práce, výše

Zdroj: Depositphotos

 

Jak zažádat o peněžitou pomoc v mateřství

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství vám předá ošetřující gynekolog, který potvrdí předpokládaný den porodu. Žena pak v předepsaném tiskopise vyplní údaje do částí B. Žádost poté doručí příslušné okresní správě sociálního zabezpečení.

OSSZ pak bude mít na rozhodnutí ohledně nároku na dávku do 1 měsíc. Lhůta se ale může prodloužit, jestliže předaná žádost není kompletní anebo vyplněná správně.

Jestliže by pak došlo k narození dvou a více dětí namísto jednoho, OSVČ bude muset OSSZ doručit po skončení 28 týdnů ještě kopie rodných listů dětí, aby si mohla podpůrčí dobu prodloužit na 37 týdnů.

Čtěte také: Jak to má OSVČ s otcovskou dovolenou

Kolik dostane OSVČ na mateřské peněz?

Výše peněžité pomoci v mateřství se nebude počítat z daňového přiznání, jak by se někteří mohli domnívat. Záviset bude především na tom, kolik peněz měsíčně odvedete na nemocenské pojištění. Zde pak už jen platí, že čím vyšší je měsíční záloha na nemocenské, tím vyšší bude vaše mateřská.

Orientační výši si pak můžete vypočítat na kalkulačce mateřské pro OSVČ.

Může OSVČ během mateřské pracovat?

Osoby samostatně výdělečně činné nemohou osobně vykonávat výdělečnou činnost, neboť jim právě z té plyne v rámci dobrovolné účasti na nemocenském pojištění nárok na mateřskou. OSVČ však na mateřské může neomezeně vydělávat prostřednictvím svých zaměstnanců nebo spolupracujících osob.

Není však nutné přerušovat anebo ukončovat živnost a to zvláště tehdy, pokud chcete na mateřskou bezprostředně navázat podnikáním. Výkon výdělečné činnosti se pak nemusí přerušovat ani při výdělku z titulu zaměstnance.

Co dělat, když OSVČ nemá nárok na mateřskou?

Pokud OSVČ nesplnila podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství, může namísto ní čerpat rodičovský příspěvek, na který mají nárok všichni rodiče v rámci péče o dítě do 4 let věku bez toho, aby museli cokoliv splňovat.

Čtěte také: Končí vám rodičovský příspěvek a přemýšlíte nad dalším dítětem, co dál?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY