Žádáme o krizové ošetřovné

07.02.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Budete si žádat o krizové ošetřovné? Podívejte se na to, jakým způsobem můžete o dávku zažádat a co budete potřebovat doložit.

Pokud jste zaměstnanec, který je nemocensky pojištěn a zůstanete doma s dítětem anebo ošetřovanou osobou z důvodu nařízení karantény, izolace anebo kvůli uzavření škol a školek, vzniká vám nárok na krizové ošetřovné. Co potřebujete vědět o podání žádosti?

Kdy se žádá o krizové ošetřovné?

O krizové ošetřovné se žádá zpětně po uplynutí kalendářního měsíce, ve kterém žadatel pečoval o dítě. Budete potřebovat tiskopis Žádost o ošetřovné při péči o dítě/jinou osobu za kalendářní měsíc při mimořádných opatřeních při epidemii, kterou najdete na portále ČSSZ. Jde o interaktivní tiskopis, což znamená, že jej můžete vyplnit přímo na webu.

Kam podat žádost o krizové ošetřovné?

Pečující osoba podá vytištěnou a podepsanou žádost svému zaměstnavateli. Ten do něj doplní své údaje a následně tiskopis předá místně příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, a to buď prostřednictvím datové schránky anebo emailem s uznávaným elektronickým podpisem.

Dobré je navíc vědět, že zaměstnavatel je povinen vás dle pravidel zákoníku práce uvolnit ze zaměstnání na dobu, během které potřebujete pečovat o dítě anebo jinou osobou. Jedná se totiž o překážky na straně zaměstnance.

Co doložit k žádosti o krizové ošetřovné?

Dříve se v případě uzavření škol, denních nebo týdenních stacionářů a dalších zařízení využívalo potvrzení z dané instituce. To již dnes není nutné a postačí dodat jen čestné prohlášení, které je součástí tiskopisu.

Čtěte také: Jak je to s krizovým ošetřovným při uzavření škol a školek, karanténě a izolaci

Žádost o krizové ošetřovné: tiskopis, návod

Zdroj: Depositphotos

 

Na co si dát pozor při vyplňování žádosti?

Při vyplňování interaktivní žádosti budete muset správně označit, zda se jedná o novou žádost anebo navazující na předchozí měsíc, ve kterém již žadatel uplatňoval nárok na krizové ošetřovné. Pokud by se totiž jednalo o žádost navazující, bude nutné vyplnit stejné číslo žádosti, jako měl formulář za předešlý měsíc.

Dále je dobré dát si pozor na správné uvedení skutečnosti, že v případě karantény pečující osoby už o OČR zaměstnanec požádal pomocí vystaveného tiskopisu od lékaře nebo hygieny.

Až následně mu budou doplaceny ty dny, za které mu z České správy sociálního zabezpečení ošetřovné ještě nedorazilo. Původní tiskopis, který totiž vydal ošetřující lékař, slouží k čerpání klasického ošetřovného o délce 9 dnů (16 dnů v případě rodiče samoživitele) a navíc pouze ve výši 60 % z redukovaného denního vyměřovacího základu. Krizové ošetřovné pak činí 80 % z redukovaného denního vyměřovacího základu.

Jak vyplnit žádost o krizové ošetřovné: návod

Nejprve v interaktivním tiskopisu zaškrtnete, zdali se jedná o žádost novou nebo navazující a případně vyplníte číslo žádosti. V oddíle A vás čeká prohlášení o tom, že není možná osobní přítomnost dítěte anebo jiné osoby v zařízení a uvedete i období a důvod absence.

V části B vyplníte identifikační údaje o dítěti, jako je jméno a příjmení, rodné číslo, datum narození, adresa, ale i to, zdali se jedná o osobu, která má speciální vzdělávací potřeby anebo zda je závislá na pomoci jiné osoby. Důležité bude zaškrtnou políčko, jestli se žadatelem žije/nežije ve společné domácnosti a v jakém rodinném poměru s ním je.

Dále také budete muset uvést, zda je vám poskytována peněžitá pomoc v mateřství anebo zda máte nárok na rodičovský příspěvek.

V oddíle C doplníte údaje o vás a poté zaškrtnete dny, o které jste o dítě anebo jinou osobu pečovali a zda jste se na dávce s někým prostřídali.

V poslední části doplníte už pouze to, zda si přejete vyplatit peníze na účet v ČR/u banky v cizině anebo prostřednictvím poštovní poukázky.

Čtěte také: 6 nejčastějších otázek ke krizovému ošetřovnému

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY