Chyby předčasných důchodců v praktických příkladech

28.02.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pro některé pracující je z osobních, rodinných, zdravotních nebo pracovních důvodů předčasný důchod správnou volbou. Jakých chyb se vyvarovat? Podívejme se na sedm praktických příkladů. 

Odchod do předčasného důchodu je individuální záležitostí a vždy záleží na osobních preferencích každého žadatele o státní důchod. Při volbě předčasného důchodu je nutné počítat s trvalým krácením, neboť předčasný důchod se při dosažení řádného důchodového věku nepřepočítává. Na co si dát pozor při volbě předčasného důchodu?

  1. Unáhlený odchod do předčasného důchodu
  2. Pár dní práce vás může přijít draho
  3. Práce v předčasném důchodu možná je
  4. Nepronajímání nemovitosti v předčasném důchodu
  5. Skončení podnikání kvůli předčasnému důchodu
  6. Nevyčerpání podpory v nezaměstnanosti
  7. Nedoložení všech příjmů z minulosti

Starobní důchod - jaké chyby dělají lidé, když jdou do předčasného důchodu?

Zdroj: Shutterstock

 

Příklad 1: Unáhlený odchod do předčasného důchodu

Pan Milan měl v práci výjimečně špatný den a impulsivně se rozhodl, že v zaměstnání na základě vzájemné dohody okamžitě skončí, protože za pár týdnů dosáhne již 60 let a bude moci odejít do předčasného důchodu. Občané, kteří mají řádný důchodový věk vyšší než 63 let, což je i případ pana Milana, totiž mohou odejít do předčasného důchodu právě v 60 letech. Řádný důchodový věk pana Milana je však 64 let a 6 měsíců, to znamená, že krácení u jeho předčasného důchodu bude značné. Původně měl pan Milan v plánu odejít do předčasného důchodu dříve o necelé dva roky, kdy krácení není tolik vysoké. 

Příklad 2: Zbytečně vyšší krácení kvůli pár dnům

Paní Simona odešla začátkem letošního roku do předčasného důchodu 722 dní před dosažením řádného důchodového věku. Krácení u předčasného důchodu se však provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Kdyby paní Simona odešla do předčasného důchodu 720 dní před dosažením řádného důchodového věku, měla by nižší krácení a měsíční důchod vyšší. Měsíční finanční rozdíl se v těchto případech zpravidla pohybuje od 250 Kč do 500 Kč, v závislosti na výši příjmu.

Tip: Kalkulačka výpočtu předčasného důchodu pro aktuální rok

Příklad 3: Odmítnutí brigády

Paní Zdeňka je v předčasném důchodu a stále je velmi aktivní. Mylně se domnívá, že v předčasném důchodu nemůže mít žádný příjem, a proto odmítá i zajímavé jednoduché brigády na několik hodin týdně. Předčasní důchodci nesmí mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem zakládající účast na nemocenském pojištění, jinak by nemohli pobírat předčasný důchod. V praxi si tedy mohou přivydělat na dohodu o provedení práce 10 000 Kč a méně měsíčně. Do limitu přitom mohou pracovat pro více zaměstnavatelů současně. 

Příklad 4: Nepronajímání nemovitosti

Pan Luděk uvažuje o předčasném důchodu, a proto již nechce mít příjem z nájmu, aby neměl problémy se svým důchodem. Uvažuje o prodeji nemovitosti. Předčasní důchodci však mohou mít libovolně vysoké příjmy, ze kterých se neplatí sociální pojištění. Mezi tyto příjmy patří i příjmy z nájmu dle § 9 zákona o daních z příjmů. Pan Luděk tedy může mít libovolně vysoké příjmy z nájmu. 

Příklad 5: Ukončení podnikání

Paní Veronika odešla v prosinci 2022 do předčasného důchodu, chce však alespoň velmi omezeně pokračovat ve své samostatné výdělečné činnosti i během roku 2023. Mylně se domnívá, že podnikat v předčasném důchodu nemůže. Předčasní důchodci mohou vykonávat vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, ale jejich hrubý zisk nesmí zakládat účast na sociálním pojištění. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po celý rok 2023 je to splněno, jestliže hrubý zisk nepřekročí částku 96 777 Kč. Jakmile dosáhne paní Veronika řádného důchodového věku, bude již moci mít z podnikání libovolně vysoké příjmy. 

Tip: Kalkulačka věku odchodu do důchodu
 

Příklad 6: Nevyčerpání podpory v nezaměstnanosti

Panu Filipovi chybí necelé tři roky k dosažení řádného důchodového věku a nyní dostal v práci výpověď. Pan Filip si tedy plánuje požádat o předčasný důchod. S ohledem na měsíční částku předčasného důchodu by však bylo pro pana Filipa výhodnější se nejdříve registrovat na Úřadu práce. Občané starší 55 let mají totiž nárok na 11 měsíců podpory v nezaměstnanosti. Doba pobírání podpory v nezaměstnanosti se navíc hodnotí do celkové doby pojištění ovlivňující výši státního důchodu jako náhradní doba pojištění. Při vyčerpání podpůrčí doby bude mít následně předčasný důchod pan Filip vyšší nejenom z důvodu nižšího krácení, ale i z důvodu získání vyšší doby pojištění. 

Příklad 7: Neřešení důchodových záležitostí

Paní Romana chtěla původně odejít do řádného důchodu až za tři roky, nyní chce však pomoci dceři s vnoučaty, a tak volí odchod do předčasného důchodu. Paní Romana má všechny potřebné důchodové doklady v pořádku a nesrovnalosti v průběhu pojištění, které měla ČSSZ ve své databázi z důvodu neplnění zákonných povinností jednoho bývalého zaměstnavatele, paní Romana rychle doložila, a tak měsíční částka předčasného důchodu odpovídá jejímu skutečnému průběhu pojištění. Při důchodovém plánování je tedy vhodné v předstihu počítat s případným předčasným důchodem a o průběh pojištění se zajímat včas, aby nebyl následně měsíční starobní důchod zbytečně nižší.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 107 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY