Kdy můžou slevy na děti čerpat prarodiče?

16.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Jste prarodič a dlouhodobě pečujete o vnouče? Anebo u vás naopak mladí bydlí a vy jim pomáháte s hlídáním? A nemůžete si náhodou uplatnit daňovou slevu na dítě?

O slevách na dani pojednává zákon České národní rady o daních z příjmů č. 586/1992 Sb. Všechny slevy na dani a podmínky, za kterých je lze čerpat jsou pak shrnuty v § 35ba. Co tedy potřebujete vědět?

Jaké máme slevy na děti na dani?

  • Daňové zvýhodnění na dítě,
  • školkovné.

Jak se uplatňuje daňové zvýhodnění na dítě

Daňové zvýhodnění na dítě čerpají zaměstnanci měsíčně ve mzdě, jestliže u zaměstnavatele podepsali růžový formulář prohlášení poplatníka, který čerpání daňových slev umožňuje. OSVČ pak zvýhodnění využívají jednou ročně, a to při podání daňového přiznání finančnímu úřadu.

Podmínkou uplatnění slevy je, že ji nečerpá druhý z rodičů, což je třeba potvrdit prohlášením druhého z poplatníku.

TIP: Formulář prohlášení druhého z poplatníků

Co je daňový bonus

Jde o peníze, které vám na daních vrátí finanční úřad. Daňový bonus vzniká, pokud je sleva na dítě vyšší než vypočtená daň z příjmů. Bonus se vyplácí, jestliže má poplatník příjmy alespoň ve výši šestinásobku minimálně mzdy.

Řada rodičů, zvláště pak samoživitelek, na něj proto z důvodu nízkých příjmů a pobírání sociálních dávek nedosáhne, a právě proto je zákonně umožněno, že dávku mohou čerpat i prarodiče dítěte, čili dědeček nebo babička, díky čemuž i jim může vzniknout nárok na daňový bonus. Podmínkou však je, že musí žít s dítětem ve společné domácnosti.

Dříve pak fungovala i maximální částka neboli strop, nad kterou již bonus nebyl vyplácen. Dostat jste mohli maximálně 60 300 Kč ročně. Tento strop je však od roku 2021 zrušen.

Prarodiče a školkovné, daňové zvýhodnění, bonus

Zdroj: Depositphotos

 

Kolik je daňové zvýhodnění na dítě

Výše slevy se odvíjí závisle na tom, v jakém pořadí se dítě narodilo, případně bylo osvojeno. Pro rok 2022 navíc došlo i ke zvýšení částek na druhé, třetí a každé další dítě.

Daňové zvýhodnění na

2021

2022

první dítě

15 204 Kč

15 204 Kč

druhé dítě

19 404 Kč

22 320 Kč

třetí a každé další dítě

24 204 Kč

27 840 Kč

Pokud by pak dítě bylo držitelem průkazu ZTP/P, tak se slevy automaticky zdvojnásobují.

Čtěte také: 10+1 tipů pro uplatnění daňového zvýhodnění na děti

Kdy se čerpá školkovné?

Školkovné je sleva za umístění dítěte do školky, která se uplatňuje pouze jednou ročně, a to v rámci ročního zúčtování daně anebo při podání daňového přiznání. Abyste ji mohli čerpat, musíte do mzdové účtárny anebo k přiznání k dani z příjmů fyzických osob doručit potvrzení o zaplaceném "školném", které vydává každá školka na požádání.

Slevu je pak možné využívat bez ohledu na to, zdali je dítě umístěno do státní, soukromé anebo firemní školky. Platí i pro lesní školky anebo dětské skupiny.

Jak vysoké je školkovné?

Výše školkovného se každý rok mění, neboť je odvozená od roční výše minimální mzdy. Za rok 2021 pak budete moci v daňovém přiznání uplatnit školkovné ve výši 15 200 Kč. Až se budete přiznávat další rok, částka bude zase o něco vyšší. Za rok 2022 bude činit 16 200 Kč.

Čtěte také: Jaké dávky mohou prarodiče čerpat na vnoučata?

Kdy mohou slevu za umístění dítěte čerpat prarodiče?

Na rozdíl od daňového zvýhodnění se jedná o slevu, kterou prarodiče dítěte nemohou využít ani v případě, je-li opět splněna podmínka společné domácnosti. Školkovné tedy bude náležet pouze jednomu z rodičů dítěte. Dědeček nebo babička na ni dosáhnout pouze ve chvíli, kdy se starají o vnuka nebo vnučku, který jim byl svěřen do péče nahrazující péči rodičů na základě soudního rozhodnutí.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ