Jak vyplní daňové přiznání OSVČ, která uplatňuje výdajový paušál?

24.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Loni jste prvně začali podnikat a letos vás čeká oficiálně vaše první daňové přiznání? Pokud se na jeho vyplnění vrháte sami, pojďte se společně podívat, jak na to.

Daňové přiznání, pokud je podáváno v listinné podobě, se v roce 2022 musí podat do 1. dubna. Jestliže jej budete odesílat finančnímu úřadu elektronicky, platí pro vás termín 2. května a jestliže vám jej zpracovává daňový poradce, musí být odevzdáno do 1. července.

Kde seženu formulář daňového přiznání?

Můžete si jej stáhnout na našem webu, vyplnit v počítači, vytisknout a společně s přílohami doručit finančnímu úřadu, pod jehož obvod spadá adresa místa vašeho trvalého pobytu. Dále ale formulář samozřejmě najdete i na pracovištích FÚ.

Z hlediska praktičnosti se však samozřejmě vždy vyplatí spíše interaktivní formulář, neboť můžete kdykoliv jedním kliknutím opravit chyby, což na papíře moc nejde.

Jak vyplnit přiznání k dani z příjmů?

Ke každému tiskopisu máte pokyny, které vám krok po kroku vysvětlují, co a jak udělat. V prvním oddíle a v samotné hlavičce se však obejdete bez návodu. Podstatné je, abyste věděli, jakému územnímu pracovišti FÚ daně odevzdáváte, a také vaše daňové identifikační číslo (DIČ) , které vám správce daně přiřadil hned potom, co jste se k dani registrovali.

Kromě rodného čísla v záhlaví pak budete muset doplnit ještě zdaňovací období a údaje o vaší osobě v I. oddíle, jako je jméno, adresa, kontakt apod.

Jak vyplnit daňové přiznání u výdajů paušálem

Zdroj: Shutterstock

 

Dílčí základ daně ze samostatné činnosti

Pokud máte vyjma podnikání ještě příjmy ze zaměstnání, je na čase opsat je z potvrzení o zdanitelných příjmech. Na výpočet dílčího základu daně ze samostatné činnosti (anebo ztráty) vám pak poslouží příloha 1.

Pokud uplatňujete výdaje procentem z příjmů, zaškrtnete políčko a hned do první kolonky uvedete celkovou výši příjmů a pod ni výdaje. Jejich výši si vypočítáte na základě paušálního výdaje. Rozdíl mezi příjmy a výdaji bude váš daňový základ.

Čtěte také: Jaký výdajový paušál zvolit v rámci zdanění?

Do doplňujících údajů pak ještě jednou opíšete příjmy a výdaje a uvedete druh hlavní činnost, dalších činností a sazbu výdajů z příjmu. Když se pak opět vrátíte do druhého oddílu, základ daně ze samostatné činnosti vpiště do položky 37. Pod ni můžete doplnit i úhrn příjmů z nájmu, kapitálu anebo daňovou ztrátu, jestliže máte.

Odečitatelné položky aneb jak si snížit daňový základ

Daň z příjmů ve výši 15 % se pak vypočte z daňového základu. Ten si ale ve třetím oddíle můžete snížit odečitatelnými položkami, jako jsou zaplacené úroky z hypotéky a úvěru ze stavebního spoření, dary, zkoušky ověřující další vzdělávání, příspěvky odborům, ale i příspěvky na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření a životní pojištění.

Tyto položky pak nesnižují vypočtenou daň, ale daňový základ, ze kterého je daň počítána.

TIP: Přehled odečitatelných položek a daňových slev

Daňové slevy v přiznání

Vypočtenou daň přímo snižují daňové slevy. Rozhodně máte nárok na základní daňovou slevu na poplatníka. Dále ještě existuje sleva na manželku, studenta, invalidní důchod, umístění dítěte do školy apod.

Ihned pod tím se vyplňují údaje o dětech žijících s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti. Tato sleva na dítě se označuje jako daňové zvýhodnění. Pokud je toto daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, vzniká vám nárok na daňový bonus.

V sedmém oddíle, který pojednává o placení daně, vám pak vyjde, kolik máte doplatit anebo kolik naopak bude finanční úřad doplácet vám. Jestliže vám vyjde záporné číslo, jde o vratku.

V poslední části už jen dopíšete, kolik příloh k přiznání dodáváte. Na této stránce přiznání k dani také podepíšete a zažádáte o vrácení daňového přeplatku, jestliže vám na něj vznikl nárok. Nedoplatek musíte finančáku uhradit společně s podáním formuláře.

Čtěte také: Jak je to s přeplatkem a nedoplatkem na dani

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 7 krát