Kdy raději neodepisovat na pracovní inzerát

04.04.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jste nezaměstnaní a aktuálně si hledáte práci? V takovém případě trávíte plno času na portálech s inzercemi pracovních nabídek. Jak by měl vypadat věrohodný inzerát? A na jaké nabídky raději neodepisovat?

Když se podíváte na nabídky zaměstnání na některém z internetových portálů, můžete si všimnout, že přibývá nabídek prací na zkrácené úvazky anebo home office, což je dobré znamení. Stále však můžeme najít i takové inzeráty, které zrovna nezavání věrohodností. Jaké to jsou a jak vypadají?

Jak by měl vypadat pracovní inzerát

Neexistuje jasná šablona na to, jak by měl pracovní inzerát vypadat ani co by měl obsahovat. U naprosté většiny firem však vypadá téměř stejně a najdete v něm vše, co by vás mělo zajímat. Z inzerátu byste měli jasně vyčíst, kdo by měl být vaš potenciální zaměstnavatel a případně i nějaké informace o něm. Chybět by neměl popis pracovní pozice a denní náplň práce.

Část obsahu by se měla týkat i požadavků na vhodného kandidáta na danou pracovní pozici a v neposlední řadě byste se měli dočíst i nějaké pracovní benefity, jestliže jsou nabízeny a samozřejmě i kontakt, jestliže se pod inzerátem nenachází formulář anebo tlačítko pro okamžitou odpověď.

Čtěte také: Jak se připravit na pracovní pohovor?

Musí být v pracovním inzerátu uveden i plat?

Ne, nemusí. Většinou je v nabídkách uvedeno, že mzdové ohodnocení záleží na domluvě anebo je stanoveno alespoň platové rozmezí. Pokud si nejste jistí, kolik na dané pozici zaměstnanci pobírají, může vám pomoci institut zaručené mzdy anebo u státních zaměstnanců platové třídy.

Čtěte také: Jaký je rozdíl mezi platem a mzdou aneb víte, co vlastně pobíráte?

Podvodný pracovní inzerát, nabídka práce - jak poznat

Zdroj: Depositphotos

 

Na jaké inzeráty neodepisovat?

Mezi seriózními poptávkami pracovníků můžeme najít i takové, na které byste odepisovat neměli, jestliže nechcete pracovat anebo spíše podnikat v rámci letadla anebo pyramidy. Tyto systémy jsou sice zakázané, ale v praxi je pořád řada firem, které nabízejí prodej produktů, a tento obchodní model využívají. A pokud pod sebe nebudete hledat lidi, kteří by na vás vydělávali, minimálně budete hledat vlastní klienty, které budete muset obsluhovat a donutit k nákupu, abyste vůbec něco vydělali.

Inzeráty na obdobné pozice poznáte snadno. Inzerát v názvu vůbec neobsahuje název dané pozice, ale spíše jakýsi slogan pro upoutání pozornosti. Pokud by název obsahoval, nejčastěji se bude jednat o specialistu prodeje, obchodního zástupce nebo manažera nebo specialistu obchodu či prodeje.

Když inzerát rozkliknete, málokdy se dozvíte něco přímo o firmě. Na kandidáty také nejsou kladeny vysoké nároky, neboť místo bývá vhodné i pro OZP, ID, osoby bez praxe, maminky na mateřské apod. Kandidáti nemusí splňovat žádnou praxi ani vzdělání a nabídka je časově omezená.

Na druhou stranu jim neznámá firma může nabídnout flexibilní pracovní dobu, budování kariéry, dosahování cílů, osobní rozvoj, bohatou firemní kulturu a plat, který je pro osoby bez specializovaného vzdělání a praxe až podezřele vysoký a navíc ani nemá strop.

Dříve pak bylo naprosto běžné, že pokud jste nic neprodali, ať už šlo o kosmetiku, prostředky na hubnutí, službu nebo pojištění osobně, přes internet anebo po telefonu, nic jste si nevydělali. Aktuálně však řada takových zaměstnavatelů nabízí i nějaký fix a zbytek peněz je vyplácen v prémiích.

Čtěte také: Jak napsat správně CV, aby vás pozvali na pohovor

Většina takových firem nenabízí ani pracovní poměr

Se zaměstnavatelem se nejčastěji uzavírá klasická pracovní smlouva, prostřednictvím které budete pracovat na plný nebo zkrácený úvazek. Tu u firem s výše zmíněnými praktikami však najdete málokdy. Nejčastěji po vás budou vyžadovat, abyste pracovali na IČO (živnostenský list) anebo prostřednictvím DPP.

Důvod je jednoduchý. Zaměstnance s pracovní smlouvou chrání zákoník práce a navíc je u nich nutné dodržovat institut minimální a zaručené mzdy a platové třídy. Osoby pracují na dohodu o provedení práce chrání velmi málo a ty pracující na IČO vůbec, jelikož se z pohledu zákona jedná o podnikatele.

Pokud byste pak měli pracovat na DPP nebo IČO, firma za vás nebude odvádět pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Zdravotní je přitom ze zákona povinné a vy se k němu budete muset přihlásit jako samoplátce. Sociální pak u brigádníků do limitu povinné není, ale je velmi důležité pro nárok na starobní důchod.

Čtěte také: Jak se v roce 2022 mění minimální a zaručená mzda?

Kolik jsou v roce 2022 pojistné odvody?

Pokud podnikáte prostřednictvím činnosti hlavní, musíte platit minimální zálohy, které vypadají takto:

  • zdravotní pojištění - 2 627 Kč,
  • sociální pojištění - 2 841 Kč.

Důležité je zmínit, že zálohy platíte i v případě, pokud si za daný měsíc nic nevyděláváte. Platit je nebudete, pokud podnikáte prostřednictvím činnosti vedlejší. V takovém případě je jednorázově doplatíte po podání přehledů.

Osoby, které vydělávají pouze na DPP nebo DPČ mající příjem do limitu a nejsou státními pojištěnci, se musí u své zdravotní pojišťovny registrovat jako OBZP neboli jako osoby bez zdanitelných příjmů. Pro ně je v roce 2022 měsíční platba na zdravotní pojištění 2 187 Kč.

Čtěte také: Jaké jsou limity pro pojištění u DPP a DPČ

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU