Jak a kde si prověřit (nejen) budoucího zaměstnavatele?

05.04.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Hledáte si nové zaměstnání a našli jste pracovní inzerát, na kterém se vám něco nezdá? Anebo jste už objednaní na pohovor a máte špatný pocit? Pokud ano, raději si prověřte zaměstnavatele.

O tom, jak vypadá nevěrohodný pracovní inzerát a proč na něj raději vůbec neodepisovat, jsme vysvětlili v našem předchozím článku. Dnes si společně rozebereme, jak si prověřit věrohodnost zaměstnavatele a na co se dívat před tím, než kývnete na jeho nabídku práce.

Prověřte si název firmy nebo IČO

K nelibosti většiny podnikatelů na internetu fungují veřejné rejstříky, které shromažďují informace o živnostnících i firmách. K tomu, abyste v nich našli osobu anebo společnost, pro kterou máte potenciálně pracovat, potřebujete znát buď její název (popř. jméno a příjmení fyzické osoby) nebo její identifikační číslo čili IČO, někdy uváděné také jako IČ.

Z rejstříku můžete následně vyčíst informace o spisové značce, právní formě firmy, stavu subjektu a vzniku oprávnění. Už jen tímto krokem si snadno ověříte, že je firma skutečná a nejedná se tedy o podvodníky.

Mnoho webů poskytujících vyhledávání ve veřejných rejstřících také umožňuje fyzickou anebo právnickou osobu přímo ohodnotit. Mnoho negativních hodnocení i bez komentářů může být indicie k tomu, že je s daným subjektem přece jen něco špatně.

TIP: Výpisy firem a osob z různých rejstříků v ČR

Jak a kde prověřit zaměstnavatele: kontrola firmy

Zdroj: Depositphotos

 

Rozhodovat může i počet živností

Pokud si nehledáte práci ve specializovaném oboru, na který musíte mít určité vzdělání, firma, k níž plánujete jít na pracovní pohovor, bude mít pravděpodobně volnou živnost. K založení volné živnosti na úřadě pak není nutné splňovat žádné speciální podmínky a ani prokazovat odborné vzdělání či osvědčení a způsobilost k praxi. Jednoduše si ji může založit skutečně každý, což ale ještě nic neznamená.

Většina podnikatelů má pak i více činností v rámci kterých podniká. Ty jsou se sebou ale nejčastěji úzce spjaté a v podstatě zahrnují veškerou specifickou činnost zaměstnavatele. Pokud by pak měl činností v rejstříku zapsaných až přehnaně moc a navíc by se sebou neměly ani moc společného, měli byste zbystřit.

Platební schopnosti zaměstnavatele

Většina zaměstnavatelů v pracovní neschopnosti logicky nové zaměstnance nepoptává, výjimky však nebývají překvapením. Zaměstnavatel v platební neschopnosti přitom rozhodně nevěstí nic dobrého, neboť zde hrozí riziko nevyplácení mzdy. To, zda náhodou není daná firma v insolvenci, si můžete také snadno prověřit.

Poslouží vám k tomu web Úřadu práce ČR, který pravidelně zveřejňuje informace o zaměstnavatelích v insolvenci na své úřední desce. K tomu, abyste si firmu proklepli, opět potřebujete pouze její název anebo IČO.

Dozvědět se můžete datum insolvence nebo moratoria, rozhodné období a do kdy je možné zažádat o uspokojení mzdových nároků. Úřad práce také dále zveřejňuje informace o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele včetně toho, jak v takové situaci postupovat. Zjistit insolvenci lze také na portále justice.cz.

Čtěte také: Co dělat, když vám zaměstnavatel dluží mzdu?

Nejvíce napoví neoficiální hodnocení a komentáře

Pokud se vám něco nezdá, nejsnazší vždycky bude si firmu přímo vygooglit. I tímto způsobem se můžete dostat k jejímu hodnocení, a to např. přímo ve vyhledávači. Tím, že budete procházet diskuze a číst komentáře od běžných smrtelníků nejlépe zjistíte, jak se firma chová nejen k zaměstnancům, ale třeba i ke klientům a zda vůbec stojí za to v ní pracovat. Pomoci vám také může facebook, na kterém má řada společností již svůj vlastní profil.

Směrodatné může být i hodnocení na různých portálech (například Atmoskop), kde se hodnotí firemní kultura, pracovní podmínky atp.

Pokud jste stále na vážkách, tak můžete kontaktovat bývalé či současné zaměstnance, ale zde záleží také na tom, v jakém stavu bývalí zaměstnanci z firmy odcházeli.

V žádném případě vám nikdo nebude bránit práci zkusit a odejít ve zkušební době, která může trvat maximálně 3 měsíce, což na posouzení vašeho zaměstnavatele stačí.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU