Jakým způsobem může zaměstnanec vymáhat nevyplacenou mzdu po zaměstnavateli?

17.03.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Čekání na vyplacení mzdy od zaměstnavatele se někdy může stát nekonečným. Jak se bránit vůči nezodpovědným zaměstnavatelům a přes jaké orgány vymáhat nevyplacenou mzdu?

Pokud pracujete pod řádnou pracovní smlouvou (HPP, DPČ, DPP), máte nárok na vyplacení mzdy od vašeho zaměstnance, a to v takové výši, která je sjednaná ve smlouvě. Často se stane, že se firmě nedaří a zaměstnanci tak musí na výplatu čekat. Kdy je čekání ještě přijatelné a odkdy lze dát na zaměstnavatele žalobu?

Vymáhání mzdy

Zdroj: Shutterstock

Kdy nemůžete vymáhat mzdu od zaměstnavatele?

Vykonávali jste práci bez patřičné pracovní smlouvy? V takovém případě se svých ušlých peněz jen tak nedomůžete. Zbývá vám jen možnost trpělivého vyjednávání s člověkem, který vám práci poskytl. V lepším případě získáte aspoň část výplaty. Práce na černo se vám v této situaci opravdu nevyplatí, nehledě na to, že vám inspektorát práce může naložit tučnou pokutu.

Můžete se zaměstnavatelem ukončit pracovní poměr?

Zaměstnavatel vám musí vyplatit mzdu nejpozději poslední den v měsíci, který následoval po měsíci, kdy zaměstnanci vznikl nárok na mzdu. Jestliže zaměstnavatel nestihne v tomto období mzdu zaplatit, můžete s ním do 15 dnů od konce měsíce vzniku nároku na mzdu, okamžitě rozvázat pracovní poměr. Další dva měsíce po skončení pracovního poměru máte nárok na „odstupné“ ve výši vašeho průměrného měsíčního výdělku, který byste dostali během výpovědní doby.

Příklad:

Pracovali jste jako zaměstnanec v měsíci lednu. Zaměstnavatel má povinnost vám vyplatit mzdu do konce února. Pokud tak neučiní, začíná mu běžet tzv. ochranná lhůta trvající 15 dnů. Pokud ani 16. března svoji výplatu neuvidíte, máte nárok na okamžité ukončení pracovního poměru se zaměstnavatelem.

TIP: Kdy můžete odejít z práce hned a dát hodinovou výpověď?

Jak postupovat, když vám zaměstnavatel nezaplatil?

Nejdříve ze všeho byste měli zaměstnavatele písemně požádat o zaplacení dlužné částky a zároveň ho informovat o dalších krocích, které učiníte, když pohledávku nezaplatí. Pokud ani na tuto výzvu zaměstnavatel nepřistoupí, je na řadě případné podání předžalobní výzvy, či rovnou podání žaloby k soudu.

Předžalobní výzva

Ještě, než věc poženete k soudu, je dobré sepsat předžalobní výzvu. K sepsání předžalobní výzvy si určitě najděte odborníka, například advokáta. Výzvu můžete podat nejméně 7 dní před podáním pohledávky k soudu. Sepsání předžalobní výzvy se vám určitě vyplatí, jelikož v případě uznání oprávněné žaloby, přejde povinnost uhradit procesní náklady na zaměstnavatele.

TIP: Dluží vám šéf výplatu? Víme, jak z něj peníze dostat

Co dělat, když ani předžalobní výzva nezabere?

Jestliže nezabrala ani předžalobní výzva, je na čase věc předložit soudu. Mějte na paměti, že nárok na výplatu ušlé mzdy s úroky z prodlení, můžete využít maximálně 3 roky od vzniku pohledávky. Určitě se vám s podáním žaloby vyplatí neotálet, jelikož poškozených zaměstnanců může být mnohem více a pohledávky budou získávány podle pořadí, ve kterém přišly požadavky na jejich vymáhání.

Kdy žádat o vyplacení dlužné částky Úřad práce ČR?

Způsob vymáhání dlužné částky prostřednictvím úřadu práce můžete využít tehdy, když zaměstnavatel má více nezaplacených pohledávek a je tak v insolvenčním řízení.

Pokud tedy budete požadovat náhradu mzdy od úřadu práce, musí být na vašeho zaměstnavatele podán insolvenční návrh. Insolvenční návrh na příslušný soud můžete podat jak vy, tak kterýkoliv jiný poškozený zaměstnanec.

Soud poté vyrozumí spádový úřad práce (dle sídla zaměstnavatele) o platební neschopnosti zaměstnavatele. Úřad práce pak tyto informace má povinnost zveřejnit na úřední desce spolu s údajem o lhůtě, do které mohou zaměstnanci nárok na vyplacení mzdy uplatnit.

Klíčové období pro náhradu mzdy se stanovuje dle data podání návrhu na insolvenční řízení. Rozhodujícím obdobím jsou 3 kalendářní měsíce před podáním insolvenčního návrhu a 3 měsíce po podání insolvenčního návrhu. Pokud byl insolvenční návrh podán 5. července 2022, bude rozhodným obdobím 1. 4. 2022 – 31. 10. 2022. Mzda vám může být vyplacena maximálně za 3 kalendářní měsíce.

Zaměstnanci se o ušlý zisk mohou přihlásit nejpozději do 5 měsíců a 15 dnů, od doby, kdy zveřejnil úřad práce informace o insolvenci zaměstnavatele.

TIP: Na jakém úřadu práce se registrovat do evidence?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel