Základní informace pro Ukrajince (1): Zdravotní pojištění, daně a mzda v Česku

07.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Máte nějaké známé, kteří utekli do České republiky před válkou na Ukrajině? Poskytli jste jim azyl přímo vy anebo nějaká organizace a teď řešíte, jak jim pomoci, když si budou hledat práci? Řekněte jim, co by měli vědět o ČR z hlediska daňových povinností.

Prakticky ihned potom, co se ukrajinští uprchlíci alespoň mírně oklepou ze situace, které byli vystaveni, přichází další nepříjemné povinnosti, jako je vyřešení pojistného a hledání přivýdělku. Právě proto by měli vědět, jak to v Česku chodí. Pokud jim alespoň ze začátku poradíte, na co všechno by měli myslet, určitě vám budou vděční.

Jak je to se zdravotním pojištěním?

Být zdravotně pojištěn je v České republice povinnost. Na oplátku díky tomu máme bezplatnou zdravotní péči. Nehrazené pojistného je nezákonné a dluhy mohou být vymáhány společně s penále exekučně.

Do 8 pracovních dnů je tedy třeba registrovat se u některé ze 7 zdravotních pojišťoven v jedné ze 4 kategorií: zaměstnanec, OSVČ, státní pojištěnec anebo OBZP. OBZP jsou pak osoby bez zdanitelných příjmů, což znamená, že z jejich příjmů se neodvádí pojistné a musí si ho tedy měsíčně hradit sami. Spadají sem i nezaměstnaní, kteří nejsou v evidenci na úřadu práce. Minimální měsíční záloha činí 2 187 Kč, což není málo.

Čtěte také: Za koho platí zdravotní pojištění stát?

Ukrajinci: zdravotní pojištění, úřad práce a mzda

Zdroj: Depositphotos

 

Kdy se vám odvádí z výdělku zdravotní pojištění?

Pokud si hledáte zaměstnání, zaměstnavatel vám může nabídnout buď klasickou pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce (DPP) anebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Z pracovně-právního vztahu, který vznikl na základě pracovní smlouvy, je vám zdravotní pojištění společně se sociálním odváděno vždy. U zkrácených úvazků, jestliže je mzda nižší než ta minimální, však budete muset zdravotní pojištěni doplatit do minima, tj. do 2 187 Kč z vlastní kapsy.

U dohod pak závisí na tom, kolik si vyděláte. Pojistné se neodvádí do limitů, tím je u DPP 10 000 Kč hrubého měsíčně a u DPČ 3 499 Kč hrubého měsíčně. Pokud si vyděláte pod tyto limity, jste považování za OBZP a zdravotní si budete muset hradit sami.

Čtěte také: Co musí obsahovat pracovní smlouva?

Daň z příjmů fyzických osob v Česku

Daň z příjmů fyzických osob v Česku činí 15 % z hrubé mzdy, u nadprůměrně vysokých příjmů 23 %. Ve všech případech si ale daňovou povinnost můžete snížit daňovými slevami, jestliže podepíšete u zaměstnavatele růžové prohlášení poplatníka.

Jaká je v Česku minimální mzda

Minimální mzda v roce 2022 činí 16 200 Kč hrubého měsíčně. Méně vám nikde nemohou nabídnout vyjma brigád typu DPP a DPČ. Nicméně u těch sice nemusí být dodržena měsíční minimální mzda, ale ta hodinová, která je 96,40 Kč hrubého, samozřejmě ano. Dále pak u nás funguje ještě institut zaručené mzdy. Ta rozděluje práci do 8 skupin dle odpovědnosti, složitosti a namáhavosti.

Jak si nejjednodušeji vše vyřešit

Z hlediska zdravotního pojištění a hledání zaměstnání je nejjednodušší se registrovat na kterémkoliv úřadě práce jako uchazeči o zaměstnání. Jednak vám pomohou s hledáním nového zaměstnání, do kterého byste se však pro větší úspěch měli aktivně zapojit vy sami a zároveň si tímto krokem vyřešíte zdravotní pojištění. Osoby v evidenci uchazečů o zaměstnání jsou totiž státními pojištěnci a zdravotní za ně platí stát.

Dále si také na úřadě práce můžete zažádat o dávky hmotné nouze. Jsou jimi mimořádná okamžitá pomoc, ale také příspěvek na živobytí, který slouží na úhradu základních životních potřeb, a doplatek na bydlení, který vám pomůže hradit ubytování. Zde pak není nutné splnit podmínku trvalého bydliště.

Čtěte také: Pomáháte uprchlíkům z Ukrajiny? Tyto informace jim pomohou

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DANĚ