Základní informace pro Ukrajince (5): Jak cizinec zakládá živnost v ČR

21.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Řada uprchlíků z Ukrajiny bude chtít místo zaměstnání v České republice podnikat. Jak na založení živnosti, co k tomu budete potřebovat a kolik vás to bude stát?

V článku se dozvíte:

Kam si jít založit živnost?

V České republice nemůžete začít podnikat jen tak. Nejdříve potřebujete živnostenské oprávnění, bez toho by se jednalo o podnikání na černo, které je trestné.

Živnostenské oprávnění získáte na kterémkoliv centrálním registračním místě. Tím je jakýkoliv živnostenský úřad anebo Czech POINT, který najdete na vybraných pobočkách České pošty. Tam v podstatě vyplníte jen registrační formulář, se kterým vám mohou pomoci pracovníci úřadu a na přepážce doložíte potřebné dokumenty.

Počítejte s tím, že pouze za to, že se stanete fyzickou osobou podnikatelem, zaplatíte 1 000 Kč na pokladně v rámci správního poplatku.

Několik dnů po vyřízení vám poté dorazí Výpis z živnostenského rejstříku, který slouží jako doklad o vašem podnikání a bude vám přiděleno IČO, vaše identifikační číslo.

Čtěte také: Začínáte s podnikáním? Kde a jak se registrovat k dani z příjmů

Jaké doklady potřebujete k založení podnikání?

Základní podmínkou k založení živnosti je, že musíte být starší 18 let a trestně bezúhonní. Dokládat také budete:

  • průkaz totožnosti, čili váš cestovní pas,
  • udělené vízum,
  • povolení k trvalému nebo přechodnému pobytu,
  • doklad o úhradě správního poplatku,
  • doklad o odborné způsobilosti v souladu s předmětem podnikání, jestliže nepůjde o volnou živnost,
  • výpis z rejstříku trestů z rodné země, který nesmí být starší 90 dnů a musí být úředně ověřený,
  • souhlas s místem podnikání, pokud nejste majitelem prostor, kde budete živnost provozovat.

Jak na založení živnosti u Ukrajinců, cizinců v ČR

Zdroj: Depositphotos

 

Kde seženete výpis z rejstříku trestů?

I jako cizinci jej seženete na Czech POINTU. Potřebovat budete cestovní pas a také rodný list.

Kam nahlásit založení živnosti?

Založením živnosti na úřadě nebo Czech POINT bohužel vyřizování nekončí. Své pohnutky musíte nahlásit i na zdravotní pojišťovnu, která vás přiřadí do kategorie OSVČ kvůli platbě zdravotního pojištění. Dále je nutné, aby o vašem podnikání věděla i okresní správa sociálního pojištění (OSSZ) kvůli pojištění důchodovému. Učinit tak v obou případech musíte do 8 dnů.

Že jste začali podnikat, však můžete institucím oznámit při zakládání živnosti, a to prostřednictvím změnového listu. I po jeho podání je však vhodné na OSSZ i zdravotní pojišťovně raději zkontrolovat, zda k nim informace vůbec dorazila. Od obou institucí vám stejně jako s centrálního registračního místa dorazí dopis. V něm budou stát vaše povinnosti v rámci plateb pojistného.

Nahlášení podnikání finančnímu úřadu

I když ve změnovém listu najdete i kolonku pro finanční úřad, její vyplnění pro nahlášení bohužel nepomůže. Kromě nahlášení se totiž potřebujete registrovat k dani, k čemuž vám pomůže tiskopis Přihláška k registraci pro fyzické osoby, který doručíte finančnímu úřadu buď osobně anebo přes poštu. Následně vám také dojde dopis a bude vám přiděleno DIČ neboli daňové identifikační číslo.

Elektronicky pak lze v Česku dokládat podání a žádosti pouze tehdy, pokud máte:

Čtěte také: Jaké dokumenty mohou OSVČ a právnické osoby zaslat přes datovou schránku?

Minimální zálohy u OSVČ a daně

Z titulu OSVČ neboli osoby samostatně výdělečně činné se vás týká povinnost hradit si první rok podnikání alespoň minimální zálohy na pojistné. Ty v roce 2022 činí:

  • sociální pojištění - 2 841 Kč,
  • zdravotní pojištění - 2 627 Kč.

Tyto částky musíte odvézt už v měsíci, kdy jste podnikání zahájili a to vždy bez ohledu na to, kolik si v podnikání vyděláte.

Kromě odvádění pojistného se vás také bude týkat povinnost podat další rok daňové přiznání za zdaňovací období 2021, prostřednictvím kterého odvedete daň z příjmů ve výši 15 % a následně i vyúčtujete zmíněné zálohy prostřednictvím přehledu o výši daňového základu u zdravotní pojišťovny a přehledu o příjmech a výdajích u okresní správy sociálního zabezpečení.

Čtěte také: Konec podnikání: jak pozastavit nebo zrušit živnost?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 19 krát