Kde mohou lidé z Ukrajiny hledat zaměstnání?

21.03.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


S příchodem uprchlíků z Ukrajiny nastává otázka jejich finančního zabezpečení. Jaké mají možnosti při hledání nových pracovních příležitostí a na které smlouvy se mohou nechat zaměstnat?

Budoucnost prchajících občanů z Ukrajiny je nejistá. Nikdo neví, kdy se na Ukrajinu znovu vrátí a jestli vůbec. Stát, ale i soukromé sektory se snaží o to, aby tito lidé nemuseli žít jako bezdomovci. Pomoc ale není nekonečná a lidé z Ukrajiny se budou muset poohlížet po pracovních příležitostech, aby mohli žít alespoň trochu běžným životem.

Před začátkem procesu hledání práce mohou Ukrajinci žádat v ČR o Humanitární dávku, která jim pomůže finanční tíseň zmírnit.

Práce pro Ukrajince

Zdroj: Depositphotos

Humanitární dávka pro uprchlíky

Lidé prchající před válkou si mohou zažádat od pondělí 21. 3. o paušální Humanitární dávku vyplácenou každý měsíc ve výši 5 000 Kč. Nově nahrazuje dosud poskytovanou dávku mimořádné pomoci. Před jejím vyřízením si musí každý uprchlík zařídit tzv. dočasnou ochranu, která opravňuje k pobytu v ČR. 

O Humanitární dávku lze požádat online úřad práce prostřednictvím aplikace. Paušální dávka má pomoci zajistit uprchlíkům základní životní potřeby.

Občané z Ukrajiny a úřad práce

Ukrajici, na které se vztahuje dočasná ochrana, mají volný vstup na pracovní trh. Z tohoto důvodu si již nemusí zařizovat přes úřad práce povolení k zaměstnání.

Uprchlíci mohou požádat úřad práce o zavedení do evidence zájemců o zaměstnání. Úřad jim v takovém případě může poskytnout financování kurzů Českého jazyka i rekvalifikace.

Všechna volná místa zprostředkovaná úřadem práce mohou občané z Ukrajiny nalézt na těchto webových stránkách.

Kde hledat aktuální nabídky práce?

Lidé z Ukrajiny mohou hledat práci klasicky prostřednictvím online pracovních portálů, sociálních sítí, inzerce v tisku, ale mohou požádat o zprostředkování zaměstnání i úřad práce.

Některé pracovní portály již založily kategorie, kam se přidávají pracovní pozice, které jsou vhodné i pro uprchlíky z Ukrajiny. Navštívit mohou například:

  • Jobs.cz
  • Prace.cz
  • Jenprace.cz
  • Ukrajinci.cz

Pomoct při hledání práce mohou uprchlíkům i Facebookové skupiny. Některé byly založené přímo pro občany z Ukrajiny. Využít mohou například skupinu s názvem Práce pro Ukrajince v ČR / Робота для українців у Чехії.

Na jaké smlouvy mohou Ukrajinci v ČR pracovat?

Lidé z Ukrajiny by se neměli pouštět do práce bez řádné pracovní smlouvy. Riskují tím udělení pokuty nejen pro ně, ale i pro toho, kdo jim práci umožnil. Na jaké smlouvy mohou v České republice pracovat?

Dohoda o provedení práce (DPP): 

DPP je nejčastější formou pracovní smlouvy při uzavírání výkonu práce menšího rozsahu. Vykonávat pracovní činnost na DPP lze maximálně 300 hodin za celý kalendářní rok. Je nutné si dát pozor na odvod pojištění. U DPP dochází k odvodu zdravotního a sociálního pojištění až po překročení hranice 10 000 Kč. Daň z příjmu se odvádí formou srážkové nebo zálohové daně ve výši 15 % dle podepsaného prohlášení poplatníka.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ): 

DPČ nelze vykonávat více hodin, než je polovina stanovené týdenní pracovní doby – 40 hodin týdně. Zaměstnanci pracující formou této dohody mohou pracovat v průměru maximálně 20 hodin týdně. Od předchozí smlouvy se DPČ liší v tom, že se již od výdělku 3 499 Kč platí odvody na zdravotní a sociální pojištění. Daň z příjmu je odváděna ve výši 15 % dle podepsaného prohlášení poplatníka.

Živnostenský list (ŽL): 

Pokud nechtějí být lidé z Ukrajiny zaměstnanci, mohou si zažádat o založení živnostenského listu. Ten lze založit na spádovém živnostenském úřadě. Po založení živnosti je tento krok nutné oznámit i na zdravotní pojišťovnu, okresní správu sociálního zabezpečení a finanční úřad. Dále je nutné odvádět minimální zálohy na pojištění. Pro rok 2022 se odvádí sociální pojištění ve výši 2 841 Kč a zdravotní pojištění ve výši 2 627 Kč. Daň z příjmů se platí až po podání daňového přiznání za zdaňovací období (1 rok).

Hlavní pracovní poměr (HPP): 

Pracovní doba při HPP je sjednávána na 40 hodin týdně. Klasicky se z ní odvádí zdravotní a sociální pojištění. Daň z příjmu je strhávána ve výši 15 % jako u předchozích dohod. U práce na hlavní pracovní poměr je sjednávána zkušební doba maximálně na 3 měsíce, ale v některých případech může být stanovena i na 6 měsíců. Minimální mzda je pro rok 2022 ve výši 16 200 Kč. Nevýhodou práce na hlavní úvazek je to, že ji nejde ukončit ze dne na den (jde to pouze ve zkušební době).

Práva Ukrajinců v zaměstnání

Každý uprchlík pracující řádně na pracovní smlouvu má nárok dle zákoníku práce na:

  • Spravedlivé a rovné zacházení
  • Písemnou pracovní smlouvu
  • Garantovanou minimální mzdu (16 200,- Kč při týdenní pracovní době 40 hodin)
  • Odměnu za vykonanou práci
  • Bezpečné pracovní podmínky
  • Placení zdravotního a sociálního pojištění zaměstnavatelem
  • Placenou dovolenou
  • Nemocenskou

Zdroj: Úřad práce ČR, MPSV


Čtěte také:

Jak přihlásit dítě z Ukrajiny do mateřské školy?

Jak přihlásit dítě z Ukrajiny do základní školy?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU