Kdy se vyplatí dobrovolná registrace k DPH?

07.04.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Chcete začít podnikat a nevíte, jestli se stát plátcem DPH? Záležet bude hlavně na tom, v jakém oboru chcete podnikat a kteří lidé budou vašimi zákazníky.

Podnikatelé se stávají plátci DPH, jestliže dosáhli za předchozích 12 kalendářních měsíců obratu vyššího než 1 milion korun. Povinnost platit DPH mají také tzv. identifikované osoby (IO), které obchodují v rámci EU. Pro tuzemské platby zůstávají IO nadále neplátci.

Registrovat se k DPH mohou ovšem i podnikatelé, kterým tato povinnost nevzniká ze zákona. Dobrovolná registrace podnikatele spíše děsí, jelikož za ní vidí mnoho nervů s administrativou a finančním úřadem. Některým se ale plátcovství DPH může vyplatit.

Dobrovolná registrace k DPH

Zdroj: Shutterstock

Proč se dobrovolně registrovat k DPH?

Plátcem DPH se v ČR může stát každá fyzická i právnická osoba, co provozuje podnikání. Pro to, aby podnikatel mohl zjistit, zda je pro něj dobrovolná registrace výhodná, je nutné zaměřit se na jeho předmět podnikání, prozkoumat náklady a identifikovat zákazníky.

Vysoké vstupní náklady

Vysoké náklady jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč se podnikatelé rozhodnou pro dobrovolnou registraci k DPH. Zaplacené DPH na vstupu, dostanou podnikatelé po podání přiznání k DPH zase do svých kapes.

Jestliže podnikatelé nenakupují žádné zboží, ale poskytují především služby, při kterých mají minimální náklady, registrace k DPH se jim nevyplatí.

Plátcovství DPH je také nevýhodné pro ty, kteří by nakupovali zboží za sníženou sazbu DPH a následně je prodávali v klasické sazbě 21 %.

Odpočet na dani si nemohou uplatnit podnikatelé, kteří jsou pro obchodování se zahraničím identifikovanými osobami. Musí ale v tuzemsku za přijaté zboží či dodanou službu DPH zaplatit a podat přiznání k DPH.

Klienti, se kterými obchodujete, jsou plátci DPH

K plátcovství DPH se také podnikatelé uchylují tehdy, když jejich obchodní partneři jsou také plátci DPH. Někteří obchodní partneři se s podnikateli bez statusu plátce DPH nebudou chtít vůbec bavit, jelikož by pro ně taková spolupráce nebyla výhodná.

Pokud od podnikatele nakupují především soukromé osoby nebo podnikatelé neplátci, nemá smysl se k dani registrovat, jelikož by si podnikatel nemohl odečíst daň na vstupu.

Obchodování se zahraničím

Jsou podnikatelé, kteří obchodují převážně se zahraničím (i mimo EU). V takové situaci se jim nevyplatí registrace k identifikované osobě, jelikož by si nemohli uplatnit odpočet na dani. Proto je pro ně výhodnější klasická registrace k DPH, aby si mohli uplatnit odpočet daně na vstupu.

TIP: Kdy se využívá faktura v přenesené daňové povinnosti?

Status plátce DPH vám může přinést více zákazníků

Status plátce DPH může působit na podnikatelovo okolí i psychologicky. Těm, kteří alespoň trochu rozumí podnikání, bude na první pohled jasné, že daná osoba má obrat vyšší než 1 milion korun. Takovéto zjištění může probudit u mnohých potenciálních zákazníků důvěru a následně naváží s podnikatelem spolupráci. Plátcovství DPH tak neopravňuje jen k odpočtu daně, ale může mít vliv na získání více zakázek a tím i vyšší zisk, a o to jde v podnikání především.

Příklady:

Živnostník David (plátce DPH) nakoupí od velkoobchodu (plátce DPH) henna prášek pro výrobu pasty k tetování v hodnotě 2 000 Kč. Celková cena obsahuje i základní sazbu daně ve výši 21 %. DPH ve výši 420 Kč si může David uplatnit jako odpočet na vstupu.

Živnostnice Alena (neplátce DPH) nakoupila z e-shopu (plátce DPH) do kadeřnictví šampony ve výši 5 000 Kč. Celková cena obsahuje i základní sazbu 21 %. Jelikož Alena není plátcem DPH, nemůže si vstup ve výši 1 050 Kč odečíst.

Kalkulačka výpočtu základu daně z přidané hodnoty

Jak se k registrovat k DPH?

K DPH se podnikatelé mohou registrovat prostřednictvím přihlášky k registraci k dani z přidané hodnoty platná od 1. 1. 2015.

Finanční úřad může po podnikatelích požadovat i další dokumenty, hlavně proto, aby prokázali svoji ekonomickou činnost. Mohou to být například přijaté a odeslané faktury, smlouvy o bankovních účtech, podnikatelský plán, kontakt na účetní, smlouvy se zaměstnanci a další přílohy.

Následně finanční úřad rozhodne o registraci podnikatele k DPH do 30 dnů. Registrace se může kvůli nedostatku doložených dokumentů i protáhnout.

Plátcem DPH se podnikatel stává hned následující den po tom, co mu finanční úřad zašle potvrzení o registraci.

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DANĚ