Dnes je poslední den, kdy podat daňové přiznání elektronicky. Jak na to?

02.05.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Pokud podáváte daňové přiznání elektronickou cestou, dnes je poslední den, kdy tak můžete učinit. Pojďme se společně podívat, jakými způsoby jej můžete odevzdat.

Termíny pro odevzdání daňového přiznání jsou hned tři. Pokud jste daně odevzdávali v listinné podobě, a to ať už osobně, anebo prostřednictvím pošty, bylo nutné tak učinit do pátku 1. dubna. Jestliže jste chtěli anebo měli povinnost jej podat elektronicky, pak se vám o měsíc prodloužil termín do dneška, čili do pondělí 2. května. Ti, kterým jej zpracovává daňový poradce, si mohou ještě oddechnout. Čas mají do pátku 1. července.

Jak tedy dnes můžete vyřešit daně elektronicky?

1. Odevzdání přiznání přes datovou schránku

Tou nejběžnější možností je využití datové schránky. Pro vytvoření daňového přiznání v odpovídajícím formátu lze využít elektronické formuláře aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO).

Po vytvoření XML souboru se poplatník přihlásí do své datové schránky, zadá adresáta pomocí ID datové schránky, připojí vygenerovaný XML soubor a odešle na příslušného správce daně.

Posloužit vám mohou i naše interaktivní formuláře, které vám po zadání příslušných údajů vypočítají daňovou povinnost.

Kdo musí odevzdat daňové přiznání přes datovou schránku?

V současnosti mají povinně ze zákona zřízenou datovou schránku všechny orgány veřejné moci, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, advokáti, daňoví poradci a insolvenční správci. Právě ti mají také povinnost podat daňové přiznání pouze elektronicky.

Tato povinnost se zatím netýká těch osob, které si v minulosti požádaly o zřízení datové schránky dobrovolně. To se ale od příštího roku mění. Datovky se totiž od roku 2023 automaticky zřídí všem fyzickým podnikajícím osobám a dále i těm, které využívají elektronickou identitu, a to třeba eObčanku nebo bankovní identitu bez ohledu na to, zda podnikají.

Čtěte také: Jak a proč si zřídit datovou schránku

Elektronické daně bez datovky, epodpis, eidentity

Zdroj: Depositphotos

 

2. Elektronické podání přes online finanční úřad

Další z možností je elektronické podání přes Online finanční úřad. Ten je dostupný na webu www.mojedane.cz, kde je také přístup do daňové informační schránky uživatele označované jako DIS+.

Nicméně do této schránky opět potřebujete bankovní identitu, eObčanku, mobilní klíč eGovermentu, anebo třeba NIA ID.

„Přístup je možný rovněž pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky nebo na základě vyžádaných přístupových údajů vydávaných finanční správou,“ popisuje Jana Melicharová, daňová poradkyně společnosti KODAP.

Tento online finanční úřad může využít každý, kdo má nějakou daňovou povinnost, tedy zaměstnanci, živnostníci, další OSVČ, majitelé nemovitostí i firmy. Vyřídit přes něj je totiž možné všechny daňové povinnosti. Tedy nejen daň z příjmu fyzických osob, ale také třeba silniční daň, daň z nemovitých věcí apod.

3. Jak odeslat přiznání přes elektronickou podatelnu?

Mnozí se mylně domnívají, že daňové přiznání je možné odevzdat odesláním emailu s oskenovaným a podepsaným formulářem na adresu finanční správy. Není tomu ale tak ani v případě, kdy vlastníte elektronický podpis. Emailová schránka FÚ není pro takové podání určena, a i kdybyste tak učinili, daňové přiznání se považuje za neovzdané.

Pro odeslání na elektronickou podetalnu potřebujete aplikaci EPO. V ní navíc najdete i interaktivní formulář, v němž jsou zabudované různé kontroly. Například tak poplatníkovi neumožní uplatnit si vyšší slevu, než je uvedena v zákoně.

Pomocí EPO lze přiznání elektronicky odeslat i přes Moje daně, a to buď s využitím elektronického podpisu, nebo přístupu do Datové schránky.

Čtěte také: Jak a proč si zařídit elektronický podpis

4. Jak odevzdat daně, když nemám datovku, e-identitu ani e-podpis?

Naštěstí i pro takové existuje možnost, a využít ji navíc mohou i ti, pro které původně platil termín 1. dubna 2022, ale přiznání nestihli odevzdat.

Pokud nevlastníte datovou schránku, elektronickou identitu a ani elektronicky podpis, můžete daňové přiznání i přesto podat přes aplikaci EPO. Nicméně bude nutné finančnímu úřadu do 5 dnů dodat podepsaný E-tiskopis. Ten můžete na podatelnu zanést buď osobně, anebo jej odeslat poštou. Za termín odevzdání při splnění lhůty bude považován den, kdy bylo přiznání odesláno přes aplikaci EPO.

Čtěte také: Do kdy odevzdat přehledy?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ