Rozhovor: Jak může začínajícím startupům pomoci Česká spořitelna?

17.05.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Máte začínající startup a přemýšlíte, zda někdo takovým firmám nenabízí podporu? Zjistěte, co umožňuje Seed Starter České spořitelny.

Rozhovor pro Finance.cz poskytl Jiří Skopový, lídr programu Seed Starter České spořitelny, který podporuje začínající startupy.

Co program Seed Starter nabízí začínajícím společnostem?

Jedna ze strategií České spořitelny je podporovat podnikání a být inovativní a úspěšnou moderní bankou. To jsou jedny z důvodů, proč založila CVC program (corporate venture capital), který má za úkol investovat, navazovat partnerství, a hlavně rozvíjet (inkubace, akcelerace, vzdělávání, networking atd.) technologicky orientované startupy.

Může se do programu přihlásit jakýkoliv startup, anebo se musí dodržet nějaké podmínky?

Investujeme primárně do projektů ve fázi tzv. „seedu“, tedy někde na začátku rozvoje daného projektu. Našim cílem je danému „semínku pomoci vyrašit a vyrůst“. Co může projekt limitovat, je, že nemá dostatečnou synergii s bankou či není v relaci s naší vizí (např. jde proti udržitelnosti či etickým standardům). Jinak jsme otevřeni prakticky všem nápadům.

Jakým způsobem Česká spořitelna podporuje začínající firmy?

Česká spořitelna má pro podnikatele bohatý program podpory finanční, a navíc i intenzivně investuje také do vzdělávání a podpory podnikatelů. Věřím, že v této oblasti bude své poradenství dále rozvíjet. Skupina má řadu nástrojů, jak podnikatelům pomoci. Jedním z těch „originálnějších“, a v našem regionu u banky ne příliš běžných, je právě založení dceřiné společnosti typu Seed Starter, která podporuje financováním, investicemi a škálováním vybrané podnikatelské projekty.

Čtěte také: 8 mýtů, které si možná myslíte o startupech

Seed Starter ČS: co nabízí startupům

Foto: Jiří Skopový

Mohou být některé podniky z programu vyloučeny? Pokud ano, proč?

Jistě, z řady důvodů. Těmi jsou například morální selhání či neplnění dohod. Pochopitelně ty, které nevedou ke kýženému cíli či se dostanou do ekonomických potíží a nebude jim pomoci, tak z programu přirozeně vypadnou. Věříme ale, že jich bude minimum. Prevencí je kvalita a proces výběru jak projektů, tak těch, kdo za nimi stojí, a u ekonomických aspektů primárně naše snaha projekty byznysově a mentorsky podporovat.

Čtěte také: Obývák jako kancelář: startup nabízí řešení nedostupného bydlení

Setkáváte se s tím, že startupy s dobrou myšlenkou a vizí nemají úspěch? V čem je podle vás problém?

Důvodů je celá řada. Často je to podcenění konkurenčního prostředí a vlastních sil. Mnohdy mají foundeři nedostatečné znalosti v oblasti řízení financí a nedostatečné leadership schopnosti pro získání a zejména udržení skvělých lidí, bez kterých se úspěch vybudovat nedá.

Jaká je vůbec udržitelnost takového startupu? Jaké procento přežije prvních pár let?

To je hodně individuální. Obecně se má za to, že přežije necelá desetina. Řada z nich zkrachuje, některé se zachrání např. spojením se silnějším hráčem a něco kolem 10 % dlouhodobě roste a vydrží.

Čtěte také: Jaká je práce ve startupu?

Podobnou podporu jako vy nabízí i Czechstartups.org. V čem je vaše pomoc jiná?

S tím se mi těžko souhlasí. Jsme rádi za každou podporu podnikání v Česku, ale my jsme přeci jen hráč, který startupu pomůže nejen finančně (investice, úvěr, dotace pro inovativní firmy aj.), dále odborně (akcelerace, inkubace, mentoring), ale můžeme být i jako banka naprosto bezkonkurenční vstupenka na trh pomocí naší obchodní sítě či jako špičkový a velký klient. Takovou kombinaci může nabídnout opravdu málokdo.

Čtěte také: Rozhovor: Budoucnost je v posílání datových vět

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU