Proč registrovat ochrannou známku?

02.06.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jste podnikatel, nabízíte službu nebo výrobek a uvažujete, zda se vám vyplatí oficiálně registrovat ochrannou známku? Zjistěte si, proč je dobré neotálet.

Ochrannou známkou je v podstatě myšleno jakékoliv označení výrobku nebo služby. Tvoří ji zejména písmena, slova včetně osobních jmen, barvy, kresby, číslice anebo tvary výrobku, které jsou pro něj typické a odlišují jej od ostatních výrobků. Právě proto je dobré, aby byla ochranná známka jakožto duševní vlastnictví dané osoby anebo firmy zaregistrována. Na registraci navíc můžete do konce roku čerpat dotace z EU.

Dozvíte se:

Proč registrovat ochrannou známku?

Ochranná známka předně dodává společnostem důvěryhodnost a kvalitu nabízených služeb a výrobku. Jedním z dalších primárních důvodů registrace je také vznik práva vlastníka ochranné známky k vlastní značce/brandu. V případě, že je ochranná známka registrována, vlastník ochranné známky má právo požadovat zdržení se zásahu ze strany třetích osob do jeho práv za situace, kdy sám tento souhlas k užívání neudělil.

Rovněž také vzniká vlastníkovi právo na informaci o původu výrobku/služby, na kterém je umístěno označení shodné či podobné.

To, že je navíc dána rozlišovací schopnost, se pak může pozitivně projevit na ovlivňování či rozhodování potencionálních zákazníků. Zároveň to může být požadavek pro případné investice/investory.

Další benefit je také doba ochrany. Ta činí 10 let a lze ji doživotně prodlužovat.

Společnostem, které si registrovaly ochrannou známku, dále vzniká možnost u značky uvádět symbol ® či ™.

Čtěte také: Jaké dotace na fotovoltaiku mohou využít podnikatelé?

Ochranné známky: výhody registrace, dotace EU

Zdroj: Depositphotos

Co se může stát, když nemáte známku registrovanou?

Známka nepodléhá ochraně a nemá výraznou rozlišovací schopnost, a tak je nezbytné aktivně sledovat nově zveřejňované přihlášky z důvodu napodobení nebo zaregistrování shodného označení.

Nemůžete také požadovat informace o původu výrobku, který je shodný či podobný s vaší známkou.

V případě, že by došlo k soudnímu sporu, by se náklady na tento proces mohly výrazně prodražit ve srovnání s preventivním zápisem. V neposlední řadě také nelze připojit ke značce symboly ® či ™.

Nicméně přiznejme si na rovinu, že registrace ochranné známky může být pro řadu firem poměrně dost nákladná záležitost. Právě pro takové jsou připraveny dotace z EU. Přihlášky je možné podávat už od 10. ledna. Pokud jste tak ještě neučinili, čas máte do 16. prosince 2022.

Čtěte také: Rozhovor: Jak mohou malí a začínající podnikatelé získat dotace

Kolik můžete ušetřit na registraci kvůli dotaci?

Pokud grant získáte, proplatí vám EU 75 % nákladů na poplatek za přihlášku ochranné známky či průmyslového vzoru EU nebo národní (tj. registrace u členského státu EU). Pokud byste chtěli podávat přihlášku ochranné známky nebo průmyslového vzoru mimo EU nebo národní patent, můžete žádat proplacení 50 % nákladů na základní poplatek. Můžete též žádat o službu IP Scan – předběžný diagnostický audit, za který vám může být proplaceno 90 % (max. 810 EUR).

Celková výše grantu pro jeden podnik je však limitována. U ochranných známek a průmyslových vzorů činí maximální výše grantu (včetně IP Scanu) v součtu 1500 EUR, u patentů max. 750 EUR.

Jaké jsou nejčastější chyby při registraci značky?

Obecně je jednou z hlavních chyb při registraci ochranných známek nedostatečná rozlišovací způsobilost. Neprovedení dostatečné rešerše, zda ochranná známka již nepodléhá registraci.

Při vyplnění žádosti nastávají situace, kdy je chybně uvedena požadovaná informace do příslušných kolonek a Úřad průmyslového vlastnictví vyzve k opravě se lhůtou 30 dní a poté případně přihlášku zamítne. Další chyby mohou spočívat ve špatném výběru třídy ochranných známek či zaslání nekvalitního obrázku/loga.

Čtěte také: Kolik zaplatíte za úspěšné gastronomické franšízy v Česku?

Zdroj: Jana Sedláková, partnerka advokátní kanceláře Sedlakova Legal
Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU