Kolik s grantem ušetříte za ochrannou známku a jak ji registrovat?

09.06.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud si chcete nechat registrovat ochrannou známku, neměli byste otálet, a to nejen proto, že se ochuzujete o výhody s tím spojené. V letošním roce můžete na registraci výrazně ušetřit díky dotacím.

Problematika ochranných známek je projednávána v zákoně č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách. Registrace známek vám pak ušetří řadu starostí, ale i peněz. Aktuálně také běží dotační program, na základě kterého můžete při registraci výrazně ušetřit.

O jaké dotace mohou podnikatelé žádat?

Pokud si chcete registrovat ochrannou známku pouze v České republice, můžete výrazně ušetřit na správním poplatku. Pokud ji však chcete registrovat pro celou Evropskou unii, úspora bude daleko vyšší.

Důležité je vědět, že nejprve budete žádat o dotaci a až posléze o registraci. O grant můžete zažádat přes web Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví. Tam po registraci a přihlášení vyberete, o jakou žádáte poukázku.

Poukázka č. 1

1500 EUR

Slouží k náhradě nákladů na poplatky za službu IP, scan, ochranné známky a průmyslové vzory

Poukázka č. 2

750 EUR

Slouží k náhradě nákladů na poplatky za patenty

Počítejte také s tím, že bude nutné k žádosti doložit:

  • výpis z bankovního účtu vašeho podniku s názvem podniku v položce vlastník účtu, celé číslo IBAN s kódem státu a kód BIC/SWIFT,
  • osvědčení o DPH nebo osvědčení o vnitrostátním registračním čísle vašeho podniku vydané příslušným vnitrostátním orgánem,
  • čestné prohlášení, jestliže využíváte služeb zástupce, podepsané zplnomocněným vlastníkem nebo zaměstnancem podniku.

Na oznámení o udělení dotace si počkáte 15 dní. Následně byste měli obdržet poukázku, která bude aktivována během následujících 4 měsíců. V tento moment už můžete zažádat o registraci ochranné známky na webu Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví a zaplatit. Poté lze zažádat o náhradu nákladů.

Čtěte také: Proč registrovat ochrannou známku?

Grant EU na ochranné známky 2022: žádost, částky

Zdroj: Depositphotos

Kolik s grantem ušetříte za správní poplatek za známku EU?

Pokud grant získáte, proplatí vám EU 75 % nákladů na poplatek za přihlášku ochranné známky či průmyslového vzoru EU nebo národní (tj. registrace u členského státu EU). Základní správní poplatek pro ochrannou známku EU činí 850 EUR čili ušetříte 637,5 EUR. Pokud budete žádat o přihlášku ochranné známky EU pro 3 třídy výrobků/služeb, činí poplatek 1050 EUR. Na základě grantu můžete ušetřit opět 75 %, tj. 787,5 EUR.

Čtěte také: Jaké dotace mohou získat podnikatelé na fotovoltaiku?

Kolik díky grantu ušetříte na správním poplatku za ochrannou známku ČR?

Základní správní poplatek za ochrannou známku ČR (pro 3 třídy výrobků a služeb) je 5000 Kč. Na základě dotace ušetříte 75 %, tj. 3750 Kč.

K registraci budete potřebovat formulář Přihláška ochranné známky se žádostí o zápis ochranné známky do rejstříku, který najdete na webu Úřadu průmyslového vlastnictví, u kterého ji také podáte.

Kolik zhruba stojí právní služby k registraci?

Pokud se rozhodnete požádat o pomoc právníka, přijdou vás právní služby na registraci ochranné známky od 15 000 Kč výše, přičemž částky se liší zejména podle rozsahu rešerše na dostupnost známky.

Čtěte také: Jak se určuje, kolik peněz zaplatí klient advokátovi

Do kdy žádat o dotaci?

Přihlášku můžete podat kdykoliv od 10. ledna 2022 do 16. prosince 2022. Stejně jako všude jinde však i zde platí, že čím dříve zažádáte, tím lépe.

Čtěte také: Co obnáší podnikání prostřednictvím franšízingu?

Zdroj: Jana Sedláková, partnerka advokátní kanceláře Sedlakova Legal
Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU