Jak na výměnu hotovosti nebo výběr z bankomatu na dovolené

02.08.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud se na dovolenou teprve chystáte, určitě řešíte, jak na ní budete platit. Kde bude nejlepší vyměnit peníze a na co si dát pozor při výběru z bankomatu?

Peníze jsou jednou z hlavních věcí, co lidé řeší před odjezdem na zahraniční dovolenou. V mnoha letoviscích je už naprosto běžná platba kartou, díky čemuž si turisté nemusí brát větší obnos hotovosti. Pokud ale už dopředu víte, že v cílové destinaci všude platební kartou nezaplatíte, anebo si nejste úplně jistí, peníze budete muset směnit nebo si v zahraničí vybrat z bankomatu. Obojí však může skýtat úskalí.

Dozvíte se:

Kde směnit peníze na dovolenou?

Pokud si chcete peníze vyměnit, neodkládejte to na zahraničí, ale raději tak učiňte v ČR. Snadno se totiž může stát, že tamní směnárny nemusí českou korunu vůbec přijímat. Rozhodovat se můžete mezi bankou a směnárnou. Banka je pak z hlediska bezpečnosti samozřejmě výhodnější, nicméně i v ní můžete očekávat případné poplatky za provedení směny. Zdarma však hotovost vyměníte např. u Komerční banky, Monety Money Bank nebo UniCredit Bank. Je dobré také upozornit, že řada bankovních domů již takové hotovostní operace ani neprovádí.

Jestliže se pro výměnu rozhodnete u směnárny, zjistěte si kurz a další poplatky hned u několika a porovnejte je mezi sebou. Před samotnou směnou peněz je také dobré znát alespoň přibližný kurz dané měny vůči koruně (aktuální kurzy devizového trhu zveřejňuje ČNB na svých webových stránkách), zjistit si měnové podmínky dané země a jak vypadají její bankovky a mince, aby směnárníci nemohli cestovatele ošidit.

Tomáš Hládek, expert na platební styk České bankovní asociace, navíc dodává: „Pokud míříte do země, jejíž měnu nenabízejí ani směnárny u nás, je třeba vybavit se dolary, případně eury, které v místě směníte za místní měnu.“

Čtěte také: Od příštího roku Chorvatsko přechází na jinou měnu. Co s kunami?

Platba kartou v zahraničí a výběry z bankomatu

Zdroj: Depositphotos

 

Jak na výběr z bankomatu v zahraničí?

Jestliže plánujete v zahraničí platit kartou anebo si vybírat z bankomatu, ověřte si, zda bude značka vaší karty vůbec akceptována. Některé země totiž mohou určité typy karet odmítat. Tomáš Hládek také doporučuje vybírat hotovost pouze z těch bankomatů, které jsou provozovány bankami. Jiní provozovatelé si totiž mohou za své služby přičítat další poplatky.

Mnoho českých bank nabízí svým klientům výběry hotovosti v zahraničí zdarma, přesto mohou být klienti při výběru peněz nebo platbě u obchodníka nepříjemně překvapeni nevýhodným směnným kurzem. Ten může být způsoben tzv. „dynamic currency conversion“ (DCC). Pokud totiž bankomat nebo platební terminál vyhodnotí, že platební karta byla vydána v jiné zemi, než kde se s ní právě platí, může nabídnout dvě varianty výběru peněz, respektive platby: s konverzí, nebo bez konverze (with conversion / without conversion).

Při výběru/platbě s konverzí je sice přesně jasné, jaký bude směnný kurz, ale tyto částky jsou často nevýhodné a zatížené vysokou marží lokální banky. Pokud se zvolí varianta bez konverze, použije se aktuální kurz, který nabízí klientovi jeho domácí banka. Ten sice není nejvýhodnější, ale rozhodně bývá srovnatelný s běžnou turistickou směnárnou.

Dobrou zprávou je, že v rámci EU mají provozovatelé bankomatů a platebních terminálů povinnost informovat klienta o tom, jaký kurz a jaké poplatky budou s platbou spojeny. Mimo EU taková pravidla neplatí. Mnoho českých bank již umožňuje svým klientům zablokovat nevýhodné výběry z bankomatů v zahraničí přímo v mobilním nebo internetovém bankovnictví.

Čtěte také: Do kdy můžete vrátit peníze ze směnárny?

Na co si dát pozor při používání platební karty?

Stejně jako doma i v zahraničí je třeba být při používání platební karty opatrný. Pokud dojde ke ztrátě karty, je to komplikace, která se sice dá ve spolupráci s bankou vyřešit, ale na nějaký čas omezí cestovateli přístup k financím. Také hrozí, že karta může být zneužita. Proto doporučujeme nastavit si na kartě před cestou nižší limity na výběry a platby a v internetovém či mobilním bankovnictví si zprovoznit notifikace všech realizovaných plateb. Pro všechny případy je také dobré mít uloženo kontaktní telefonní číslo na zákaznický servis své banky.

Pozornost je třeba věnovat i bezpečnému používání chytrého telefonu, ve kterém většina z nás má nainstalované aplikace mobilního bankovnictví a další citlivá data. Připojením se k nezabezpečené veřejné wifi síti se cestovatelé vystavují riziku zneužití svých dat. Měli bychom se tedy vždy připojovat k internetu pouze s využitím svých mobilních dat, nebo případně přes zabezpečenou wifi síť.

Čtěte také: Jak se vyznat v kurzovním lístku aneb když každý sloupec uvádí jinou hodnotu

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU