Celoevropský průzkum zkoumal důvěru v prodejce ojetin. Jak dopadli ti z ČR?

přidejte názor
Autor: Depositphotos
  • Průzkum probíhal mezi 4500 kupujícími ojetých automobilů v 17 zemích

  • Nejnižší důvěra kupujících je v Bulharsku, Maďarsku, Litvě a Estonsku

  • Nejvíce prodejcům ojetin věří ve Velké Británii, Finsku, Slovinsku a Německu

  • V České republice je důvěra zákazníků v prodejce ojetin poměrně vysoká

  • Mladší generace kupujících je vůči prodejcům ojetin nejméně důvěřivá

Říká se, že koupě ojetého vozu je něčím jako koupí zajíce v pytli. Na kupující číhá celá řada rizik, které nejsou na první pohled zřejmá. Počínaje stočenými kilometry a konče „nebouranými“ vozy, které byly sestaveny z několika „totálek“. Při koupi ojetého auta je tedy důvěra vůči prodejci tím nejdůležitějším. V každé zemi to je ale trochu jinak, což souvisí i s místní legislativou a historickým kontextem.

Jak si jednotlivé evropské státy vedou, pokud se jedná o míru důvěry lidí v prodejce ojetin, zjišťovala společnost carVertical, která se zabývá prověřováním jejich historie. Průzkum probíhal v 17 zemích mezi 4500 lidmi a respondenti byli dotazováni na to, jestli věří prodejcům ojetých aut, zda považují nákup ojetého vozu za bezpečný a do jaké míry očekávají, že prodejci splní své sliby.

Fabia Combi 1.4 TDI jako investice? Podívejte se, u kterých pěti ojetin z českého trhu nejvíce vzrostla cena
Přečtěte si také:

Fabia Combi 1.4 TDI jako investice? Podívejte se, u kterých pěti ojetin z českého trhu nejvíce vzrostla cena

Směrem na východ důvěra klesá

Není překvapením, že kupující ve střední a západní Evropě mají v prodejce větší důvěru než ve východní Evropě, kde jsou nejrůznější podvody častější. Prodejcům nejméně důvěřují zákazníci v Estonsku (skóre 88), Litvě (81,6), Maďarsku (80,5) a Bulharsku (79,5). Tyto země totiž mají dlouhou historii podvodů s automobily. Mnoho vozidel má stočené tachometry nebo byly ve větším rozsahu bourané. Mnoho řidičů v těchto zemích se stalo obětí nečestných prodejců, což odráží nízká důvěra.

Mezi země se střední mírou důvěry patří Francie (skóre 102), Srbsko (100,2), Lotyšsko (94,5), Polsko (94,2), Itálie (93,7), Chorvatsko (93,3) a Rumunsko (92,8). Zdá se, že kupující v těchto státech jsou si více vědomi nepoctivých prodejců a obvykle jsou při nákupu ojetého vozu obezřetnější.

Největší důvěra byla zaznamenána ve Velké Británii (skóre 122,2). Od zbytku Evropy se ale tento trh liší tím, že podíl dovezených ojetých automobilů je ve Velké Británii výrazně nižší. Menší je i riziko pořízení auta se stočenými kilometry, naopak špatné zkušenosti jsou na tamním trhu se skrytými odpisy a problémy s nevypořádaným financováním. Mezi premianty dále patří Finsko (120,4), Slovinsko (109,7), Německo (109,4), ale také Slovensko (107,5) a Česká republika (106,4).

Tato vysoká důvěra ale neříká nic o tom, zda je zasloužená. Trh s ojetými automobily není obecně příliš poctivý a tam, kde lidé důvěřují prodejcům více než v jiných zemích, je pravděpodobné, že budou také zranitelnější vůči podvodům.

Podle společnost carVertical se většinou vozidlům stáčí tachometry až v zemích, do kterých se vyvezla, a tam se pak dostávají na trh s ojetými auty. Podvodníci přináší výhodné nabídky, ale obvykle jenom díky falšování historie aut.

Mladší prodejcům věří nejméně

Průzkum v celoevropském měřítku odhalil, že celkově důvěřuje prodejcům až 55 % řidičů, kteří se vyznají v technických náležitostech aut. Ti, kteří se v autech vyznají méně, mívají pak důvěru nižší (17,5 %), a to proto, že cítí, že nedokáží správně posoudit stav vozidla a vyhnout se tak špatnému nákupu.

Mladší generace prodejcům ojetin obecně důvěřuje méně. Ve věku 25–34 let jim důvěřuje pouze 17,9 % lidí ve srovnání s 30,3 % lidí ve věku 35–44 let. To může naznačovat, že mileniálové jsou víc informováni o podvodech s automobily a potenciální škodě, kterou jim může vozidlo ve špatném stavu způsobit. Mladší generace je také víc zvyklá nakupovat online. Kupující mají při nákupu na internetu často možnost produkt vrátit, když nesplňuje očekávání nebo má vady. A to u ojetých aut mnohdy neplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?